Restauren la lluerna modernista i el fals sostre ornamental de Can Pahissa. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
02-01-2023 13:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament ha començat les obres de restauració de la lluerna modernista de la sala principal de Can Pahissa i d'altres elements ornamentals de la sala com el fals sostre de guix que imita un embolcall tèxtil. Aquests darrers dies les operàries de Can Pinyonaire Vitralls han desmuntat els diferents plafons que conformen aquest vitrall emplomat per procedir a la seva neteja i restauració.
Amb el pas dels anys l'estructura de la lluerna s'ha deformat i el màstic que ajuda a garantir la solidesa del conjunt ja no complia amb la seva funció. El màstic és una pasta que s'utilitza en la confecció de vitralls emplomats. Aquesta pasta es disposa semilíquida perquè entri per tots els racons entre els vidres i les tires de plom que el subjecten. Quan aquesta pasta solidifica dona consistència al vitrall.
Les restauradores de Can Pinyonaire Vitralls han desmuntat els plafons del vitrall, els han numerat, seguint el sistema del Corpus Vitrearum. Cada secció de la lluerna es classifica amb una lletra segons la mida i forma i cada plafó independent es numera en el sentit de les agulles del rellotge. D'aquesta manera, un cop restaurat, el vitrall es pot refer novament en la mateixa posició inicial. El Corpus Vitrearum és una organització internacional amb seu a París i comitès nacionals que estudien els vitralls arreu del món. En el cas de Catalunya el comitè nacional actua sota el paraigüa de l'Institut d'Estudis Catalans.
A més a més del vitrall modernista aquesta actuació de rehabilitació permetrà renovar també la lluerna exterior de protecció i intervenir en l'adequació dels accessos a aquesta lluerna i cobertes per poder fer el manteniment de les instal·lacions i l'enllumenat del sostre. En tercer lloc, es procedirà també a la restauració del fals sostre ornamental de guix que imita un embolcall tèxtil que envolta la lluerna modernista.
És previst que la intervenció estigui enllestida en poc més de tres mesos i suposarà una inversió de 101.000 €. Aquestes obres es financen al 100% gràcies a les aportacions de la Generalitat de Catalunya a través del pla d'intervenció de conservació i manteniment d'edificis de notable valor cultural i de la Diputació de Barcelona a través del Programa General d'Inversions
Aprofitant la restauració del vitrall es vol intentar acreditar i documentar-ne l'autoria. Una de les hipòtesis amb la qual es treballa i que no ha estat encara confirmada apunta la possibilitat que aquesta peça sortís del taller d'Antoni Rigalt, un dels mestres vitrallers més destacats del modernisme català. Rigalt va ser un dels innovadors del vitrall, amb dissenys elaborats pel pintor vilanoví Joaquim Mir. Can Pahissa es va construir entre el 1916 i 1921, un període emergent en la producció de vitralls a tot Catalunya, fet que dificulta documentar amb exactitud l'origen d'aquesta lluerna. La casa va ser promoguda per Sebastià Soler i Miró i l'arquitecte fou Josep Maria Miró Guibernau.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!