Carnaval 2023

Un gran concurs de Drag Queens donarà el tret de sortida al Carnaval de Sitges

Les rues de la Disbauxa i l’Extermini recuperaran el Cap de la Vila com a punt final

Un gran concurs de Drag Queens donarà el tret de sortida al Carnaval de Sitges. Ajuntament de Sitges

Un gran concurs de Drag Queens donarà el tret de sortida al Carnaval de Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una gran gala concurs de Drag Queens marcarà enguany l’arrencada del gruix del Carnaval de Sitges. El certamen se celebrarà diumenge 12 de febrer a les set de la tarda a la icònica platja de la Fragata, on hi ha previst un espectacle amb catorze aspirants i més de 600 ballarins. Si bé la primera gala es va celebrar el 2020, aquest cop el format es multiplica per tres, sent una de les grans apostes dels organitzadors. Al mateix espai, Dijous Gras arribaran els actes tradicionals, amb un Arribo que unifica les presentacions del Carnestoltes i la Reina del Carnaval en un sol macro espectacle d’inspiració veneciana. Pel que fa a les rues de la Disbauxa i l’Extermini, enguany retornaran al Cap de la Vila com a punt final.

L’Ajuntament de Sitges i les entitats organitzadores del Carnaval han celebrat la “tornada a la completa normalitat” un cop superades les restriccions de la pandèmia, que l’any passat van obligar a reformular diversos actes. “Ara la festa arriba amb moltes ganes de ballar i superar el ‘handicap’ terrible de les mascaretes a les disfresses”, ha ressaltat aquest dimecres l’alcaldessa Aurora Carbonell en una roda de premsa marcada per la música, les plomes i els lluentons.

La festa arriba enguany envoltada d’una inspiració veneciana que uneix el teatre La Fenice italià amb el Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Al voltant d’aquesta temàtica giraran els personatges de la Reina del Carnaval i Sa Majestat Carnestoltes, “els quals renaixeran de les cendres, com ho van fer aquests dos grans teatres anys enrere”.

Així ho ha asseverat la Colla 1 2 3, organitzadora del personatge del Carnestoltes, que veu aquest ressorgiment com una al·legoria amb la situació que viu el Carnaval després de la pandèmia. “Necessitem donar vida després d’haver estat ‘outs’ tot aquest temps”, ha assegurat Nacho Ruiz, portaveu dels organitzadors.

L’ambientació veneciana ja es preveu que estigui present a la gran gala Dran Queen del diumenge 12 de febrer. Amb aquesta festa, Sitges allarga una setmana més els actes forts del Carnaval, apostant per un esdeveniment que aspira a atraure milers de persones. El concurs segueix l’estètica i part del format del tradicional certamen que se celebra a las Palmas de Gran Canaria. Per dinamitzar la competició entre els catorze aspirants, hi haurà més de 600 ballarins d’una vintena de colles locals.

Arribo conjunt

De cara a la programació més tradicional, Dijous Gras s’estrenarà un nou format d’Arribo, ja que per primer cop hi haurà un espectacle conjunt entre el Carnestoltes i la Reina del Carnaval. El xou, “on la Blanca Subur es vesteix de Venècia”, acollirà prop de mig miler de participants i es desplegarà en un escenari de 300 m2 -més del doble del que és habitual-. També com a novetat, inclourà la lectura del predicot, de manera que se suprimeix la petita rua que acabava a la porta de l’ajuntament amb el sermó de Sa Majestat.

Els organitzadors han assenyalat que unificar els espectacles de benvinguda en un sol acte respon a una decisió “excepcional” per optimitzar recursos: “Si volem aconseguir grans resultats, és indispensable fer un bon treball conjunt”. En aquest sentit, el pressupost del xou ascendeix als 110.000 euros, la majoria dels quals les entitats han hagut de finançar amb patrocinis i col·laboracions.

La Disbauxa i l’Extermini tornen als carrers cèntrics

D’altra banda, les multitudinàries rues de diumenge (Disbauxa) i dimarts (Extermini)  mantindran bona part del recorregut a la façana marítima però tornaran enguany al Cap de la Vila. El pas per aquesta cèntrica i petita plaça fa anys que és objecte de polèmica, ja que l’Ajuntament demana preservar-ho per tradició local, mentre els cossos i forces de seguretat adverteixen que concentrar en espais estrets 40 carrosses amb més de 2.000 participants és multiplicar els riscos.

L’any passat, la pandèmia i la prohibició de les aglomeracions va forçar a eliminar el pas pel Cap de la Vila, però enguany es recupera aquest indret com a punt final de les rues. “El Cap de la Vila és l’essència del centre neuràlgic de Sitges i és molt important que hi passin les carrosses de totes les entitats”, ha insistit l’alcaldessa, tot admetent que la decisió contradiu la insistència dels cossos de seguretat en fer passar les rues només per la zona marítima.

Cada any es calcula que el Carnaval de Sitges atrau més de 250.000 visitants i participants, la majoria a les rues de la Disbauxa i l’Extermini. El dispositiu de seguretat es presentarà la setmana vinent, si bé ja es preveu que, com és habitual, el formin més d’un miler d’efectius.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local