El col·lectiu RAR de Vilafranca ofereix espais segurs i inclusius a través de la música electrònica . RAR
Susana Nogueira |
Vilafranca del Penedès
09-02-2023 12:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El col·lectiu vilafranquí Rave Against Repression (RAR) format per una desena de joves penedesencs té com a principal voluntat, a través d’esdeveniments de música electrònica, “crear espais segurs per a tothom, difondre el paper polític de la música electrònica en el Penedès i oferir una oferta cultural de qualitat fora de Barcelona”.
Un dels fundadors del col·lectiu RAR, Albert Millan, ens explica que la iniciativa “la vam impulsar l’any 2018 per fer front a les represàlies de l’Estat espanyol contra l’independentisme”. “Un grup de tres nois vam pensar fer diferents esdeveniments musicals per recaptar diners i destinar-los a moviments anticapitalistes de Vilafranca”.
Millan ens declara que la idea del principi no es va consolidar, es van adonar que el projecte havia de créixer i s’havia de generar més potencial. “A partir d’aquests inicis vam fer un aturament per repensar el projecte i en el 2020, durant els mesos de confinament per la Covid-19, vam començar a treballar en una altra idea, volíem recuperar el component polític que sempre ha tingut la música electrònica, sobretot en els vuitanta on tots els col·lectius que ho necessitaven es refugiaven en la música per sentir-se segurs”. “Volem que el projecte tingui un caràcter feminista absolut, per tant, hem d’assegurar que els actes que organitzem siguin espais segurs per a tothom”.
En el 2022 han celebrat vermuts electrònics amb espais segurs i amb el suport del col·lectiu feminista de Vilafranca La Ruda, el grup RAR ha preparat un protocol contra les agressions masclistes, racistes i LGTBI fòbiques. “Els membres de RAR treballem per oferir actes segurs perquè tothom tingui dret a tenir accés a espais d’oci on expressar-se lliurement, independentment de la seva orientació sexual, gènere...”, ha afirmat Millan.
Els membres de RAR amb la voluntat de continuar evolucionant, en el 2022 van treballar en la descentralització de la cultura fora del focus de Barcelona. “Vam començar a preparar els següents actes amb la visió d’oferir una oferta cultural de qualitat fora de l’àrea metropolitana”, ha dit Millan. En col·laboració amb el casal de Vilafranca, al mes d’abril van celebrar un vermut electrònic al patí del casal i van assistir a prop d’unes 100 persones. El 28 de juny, el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, van organitzar un altre acte, la retransmissió d’un documental i debats per tal de donar més recorregut a la iniciativa. L’últim acte ha sigut el 30 de desembre de 2022 que van assistir més de 90 persones. El pròxim acte serà l’abril del 2023.
“Rar vol explicar el potencial polític i cultural que s’amaga darrere la música electrònica, tant el vessant artístic com de creació de comunitat”, ha manifestat Millan.
Albert Millan comparteix que el projecte està pensat per públic entre els divuit i quaranta anys, per “les persones compromeses en l’àmbit polític i amb inquietuds musicals i culturals, interessades en nous sons i músiques i atenta a les diferents activitats fetes a la comarca”.
El col·lectiu té com a repte “integrar-se en el teixit cultural i associatiu de l’Alt Penedès, col·laborant amb altres entitats i empreses que comparteixin els valors de RAR, sobre com ha de ser la cultura en el territori”, ha fet saber Millan.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!