Un any de guerra

Apareixen deu quadres bèl·lics en un parc de Coma-ruga coincidint amb el primer aniversari del conflicte armat a Ucraïna

Les obres són antics paisatges de natura repintats com a escenes de guerra

Apareixen deu quadres bèl·lics en un parc de Coma-ruga coincidint amb el primer aniversari del conflicte armat a Ucraïna. ACN

Apareixen deu quadres bèl·lics en un parc de Coma-ruga coincidint amb el primer aniversari del conflicte armat a Ucraïna. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest divendres el Parc de Catalunya de Coma-ruga, al Vendrell, ha despertat convertit en una sala d’exposicions: algú hi ha penjat deu quadres bèl·lics coincidint amb el primer aniversari de la guerra a Ucraïna. L’Ajuntament desconeix l’autoria de l’acció, de la qual en destaca el valor artístic “i l’oportunitat per reflexionar sobre l’impacte que un conflicte bèl·lic té sobre el paisatge”. I és que totes les obres són antics quadres de natura que l’artista ha repintat per convertir-los en escenes de guerra. A tots els quadres s’hi han sobreposat tancs, helicòpters, exèrcits o elements destruïts, i també hi apareixen les siluetes de persones que observen el desastre bèl·lic. L’Ajuntament no preveu retirar les obres fins la setmana vinent.

Ara fa un any el Vendrell es va convertir en la llar de mig miler de ciutadans ucraïnesos que van fugir de la guerra, o bé eren a Catalunya abans que esclatés el conflicte i no van poder tornar a casa. Com a agraïment per l’acollida prestada per veïns i entitats del municipi, quan feia uns mesos que eren aquí, la comunitat ucraïnesa va oferir-se a fer diverses millores al Parc Catalunya de Coma-ruga, conegut popularment com a ‘Parc dels Enamorats’.

Desenes de famílies van fer tasques de condicionament i pintura a un parc que ara, un any després, ha despertat convertit en una galeria d’art plena de paisatges bèl·lics. La regidora del Vendrell responsable de coordinar la comunitat ucraïnesa, Bàrbara Peris, ha estat precisament una de les primeres persones en trobar les obres penjades aquest divendres a quarts de vuit del matí.

Peris ha destacat el “fort simbolisme” d’aquesta actuació, basada en el repintat de quadres de paisatges tradicionals, que han estat transformats en devastadores escenes bèl·liques. En una de les obres s’hi pot llegir ‘no a la guerra’ escrit en ucraïnès. La instal·lació no ha estat reivindicada per ningú, i l’única pista per conèixer l’autor és un nom de pila al dors dels quadres: Dmutro.

La regidora ha ressaltat que el repintat dels quadres “representa com la guerra altera la normalitat dels paisatges” i ha posat en valor que “a cap de les obres hi hagi ni una sola bandera o símbol patriòtic. “Els quadres no jutgen, només mostren el canvi”, ha subratllat.

Una de les persones que s’ha acostat a veure la incògnita intervenció al Parc dels Enamorats ha estat Illia Koshkovskyi, un pare de família ucraïnès que el febrer del 2022 era a Barcelona perquè la seva filla necessitava rebre un tractament mèdic molt concret. I ja no va poder tornar al seu país.

Koshkovskyi ha assegurat que la mostra de quadres és “molt important” per evidenciar com ha canviat el paisatge a Ucraïna. “Fa un any no ens podíem creure què estava passant, i ara els efectes de la guerra són tota una realitat”, ha lamentat, tot apuntant que l’exposició és “sorprenent i inspiradora”.

Pel que fa al futur dels quadres, Peris ha mostrat la intenció de deixar-los exposats “quatre o cinc dies” per tal de guardar-los després en dependències municipals, a l’espera de si l’autor es manifesta i demana recuperar-los.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local