Música popular i tradicional

La mexicana Lila Downs, cap de cartell del FIMPT de Vilanova i la Geltrú

El FIMPT, que se celebra del 6 al 9 de juliol, presenta una programació artística molt equilibrada, que el manté com a festival referent en el seu àmbit

La mexicana Lila Downs, cap de cartell del FIMPT de Vilanova i la Geltrú. EIX

La mexicana Lila Downs, cap de cartell del FIMPT de Vilanova i la Geltrú. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La cantant Lila Downs, una de les artistes més influents i reconegudes de la música tradicional mexicana, és la cap de cartell de la 42a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) de Vilanova i la Geltrú. La intèrpret, que actuarà el dissabte 8 de juliol, se la reconeix per combinar en les seves produccions gèneres tan diversos com les ranxeres, corridos, boleros, jazz o hip-hop, amb lletres que parlen de justícia, immigració o desigualtats per raons de gènere.

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha volgut destacar que  “apostem per la Lila Downs per la seva transmissió de la tradició oral mexicana, però que alhora reivindica a través de la seva música la situació social que es viu al seu país, especialment de les dones”.

Mateo ho ha dit en el marc de la presentació del programa i el cartell d'aquesta edició, un acte que s'ha celebrat al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona. El FIMPT es presenta tot just quan comença la temporada més intensa de festivals de música arreu del país, amb una programació artística equilibrada, acurada i d'altíssima qualitat, que reflecteix l'essència del festival i que el consolida com a referent en el seu àmbit. No en va és el més longeu de Catalunya, amb quaranta-dues edicions.

Amb aquesta voluntat, el FIMPT manté la seva especificitat de música popular tradicional, que posa en valor les propostes artístiques consolidades i més reconegudes del panorama nacional i internacional, però que també aposta pels nous creadors i les noves tendències musicals d'arrel que, amb un nou aspecte i nous sons, beuen i sorgeixen del mateix patró. A tot això cal sumar-hi el suport i les aliances amb formacions, entitats i iniciatives de caràcter local, en el marc de la música tradicional.

L'alcaldessa de VNG, Olga Arnau, ha recordat que “és un festival que posa en valor la cultura i la tradició, amb músiques que ens transporten a cultures d'arreu del món i també de casa nostra. És un festival d'intercanvi cultural per excel·lència, gratuït i obert a tothom, perquè té vocació de posar la cultura a l'abast de totes les persones”.

Miquel Alcaraz i Pati Serrano són els directors artístics del FIMPT d'enguany. Miquel Alcaraz explicava en la presentació que “el FIMPT és un espai de descoberta. Tenim el públic fidel de fa molts anys, i estem veient com en els darrers anys el FIMPT aplega nous públics i noves generacions. Això ens assegura el futur del festival i reforça la tasca de divulgació per arribar al màxim de públic possible”.

La proposta artística

El Festival Internacional de Música Popular i Tradicional 2023 l'integren setze propostes musicals de diverses procedències, de les quals n'hi ha tres d'internacionals, una de Galícia, nou de Catalunya o Països Catalans i tres de caràcter local.

A més de la cap de cartell, Lila Downs, la proposta internacional es completa amb la cantant i compositora de música tradicional grega Marina Satti i el quartet britànic The Longest Johns que juntament amb el grup barceloní El Pony Pisador, presentaran el seu nou àlbum.

La proposta gallega arriba de la mà del músic, cantant i ballarí de dansa tradicional, Xurxo Fernandez, acompanyat a l'escenari pel grup Pandereteiras sen fronteiros.

Pel que fa a les propostes tradicionals consolidades més properes al nostre territori, destaca l'actuació de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries i del sacaire Francesc Sans. En aquest apartat del festival també cal destacar la celebració del 40è aniversari de la recuperació del sac de gemecs, l'actuació del 25è aniversari de Els Francolins i la celebració d'una nova edició del Firasac al pati del Castell de la Geltrú.

Pati Serrano ha parlat així de l'efemèride: "Enguany fa 40 anys que es va recuperar el sac de gemecs, i des del FIMPT hi hem volgut contribuir amb tres propostes: Francesc Sans, Ros i el Firasac, la fira dedicada al sac de gemecs, que enguany canvia de dia i hora i se celebra dissabte a la tarda, amb l'objectiu de fer-la més visible i atraure nous públics”.

Respecte a les noves propostes de música tradicional amb influències contemporànies, el FIMPT 2023 donarà veu als cantants Ros i Joana Dark. L'actuació de Joana Dark forma part de l'Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània de Manresa, mantenint així el vincle entre festival vilanoví i fira manresana per establir, articular circuit i obrir mercat a tots aquests nous projectes que treballen amb la música d'arrel. Bum Ditty és l'altre nom que també sonarà aquest juliol gràcies a una altra de les aliances, en aquest cas amb el Concurs Sons de la Mediterrània. Un concurs organitzat pel Centre Artesà Tradicionàrius i el Grup Enderrock, en el qual el FIMPT forma part del jurat i ofereix un contracte d'actuació en el marc del festival a la proposta guanyadora.

Buscant la delicadesa i l'intimisme de l'espai que confereix la plaça de l'Assumpció, i abans de l'actuació de Joana Dark, hi ha prevista l'actuació de Vocal Vircan. Un grup vocal de música polifònica georgiana, formada per cantants procedents de Catalunya i Geòrgia.

I ja pel que fa a les propostes de suport a la creació local, enguany s'han programat les actuacions de Vilafolk, de la Cobla de l'Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat (ECMM) i la cercavila d'alumnes d'instruments tradicionals de l'ECMM.

Finalment, i per tancar el dissabte de manera festiva i divertida, el festival ha programat l'actuació del duet Alfoll (Frikifolk) i el seu repertori format per versions “frikis” de grans hits festius, amb la inconfusible sonoritat tradicional de l'acordió diatònic, el flabiol i el tamborí.

Com destaca Mercè Mateo, “la programació ens apropa l'essència del FIMPT, que és trobar aquells sons més profunds i més ancestrals de la nostra música en un binomi que agafa força, com el fet de compartir tradició i modernitat”.

Els espais del festival

Pel que fa als espais es mantenen els d'anteriors edicions. D'una banda, l'espai de la façana marítima, a tocar el mar, on s'ubicarà l'escenari gran, l'escenari de la FIMPTca i l'espai gastronòmic. I d'altra banda, el del barri de la Geltrú, amb els escenaris de la plaça de l'Assumpció i del pati del Castell de la Geltrú. 

Per a més informació dels grups, dates i horaris de les actuacions podeu consultar el web del festival  www.fimpt.cat  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local