Redacció |
Sitges
05-04-2023 20:29
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els Museus de Sitges van rebre l’any 2022 un total de 68.787 persones, un 5,4% més que el 2019, el darrer exercici abans de la pandèmia. Es tracta d’una de les significatives dades recollides en la Memòria del 2022, presentada al Consell General del Consorci del Patrimoni de Sitges. Les 68.787 persones que van accedir l’any passat al Museu del Cau Ferrat, el Museu de Maricel, el Palau de Maricel i la Fundació Stämpfli suposen un creixement del 55,5% respecte el 2021, un any amb notables restriccions per la pandèmia. Però la lectura més rellevant és que representen un 5,4% més que el 2019 (que en van ser 65.208 persones) i un lleuger augment respecte el 2018 (68.111).
Pocs museus del país van registrar el 2022 –un any que va començar amb una presència elevada del coronavirus– millors dades que el 2019. L’aposta per la difusió de les col·leccions, la programació d’activitats i les propostes educatives, sumat a l’atracció que va registrar Sitges com a destinació turística, van permetre assolir aquesta fita. L’any 2017 es manté com el de major nombre de visites, gràcies a l’exposició central de l’Any Ramon Casas. També el 2015, just després de la reobertura del Museu Cau Ferrat i el Museu de Maricel, es van registrar xifres de rècord.
Com és habitual, la immensa majoria dels visitants van ser en l’accés conjunt al Museu del Cau Ferrat i el Museu Maricel (46.746 persones). El Palau de Maricel en va rebre 17.484 i la Fundació Stämpfli, 4.557. El 2019 els museus del Cau Ferrat i de Maricel havien rebut més visitants (52.198), ja que les exposicions temporals d’aquell any es van dur a terme durant bona part de l’exercici, mentre que en el 2022 es van inaugurar a la tardor.
La Fundació Stämpfli és l’equipament que ha registrat un augment més significatiu percentualment, ja que el 2019 va rebre 1.851 persones. L’increment de públic a aquestes sales és un dels objectius que s’han marcat els Museus de Sitges i, en aquest sentit, ha executat diverses iniciatives complementàries a la programació expositiva de la Fundació, com és el cas del programa El visitant, amb l’habilitació d’entrades compartides. També el Palau de Maricel va registrar l’any passat un increment significatiu de visitants respecte el 2019, que en van ser 11.159.
Per àrees geogràfiques, el major nombre de visitants prové de la resta d’Europa (14.581 persones); la recuperació del turisme l’any 2022 es va reflectir també en els visitants als museus. El següent visitant geogràfic és el català (sense comptar ni Sitges ni Barcelona), que van ser 14.018 persones. L’únic origen de visitants que va baixar respecte el 2021 és el procedent de Barcelona ciutat, ja que l’any anterior, la dinàmica de la pandèmia va marcar un major moviment del turisme interior i de proximitat, que no impliqués desplaçaments.
Gairebé 7.500 escolars. El balanç del 2022 als Museus de Sitges deixa altres dades rellevants i significatives, com és el cas de la quantitat d’escolars que van participar en el programa pedagògic: 7.494, procedents de 148 centres educatius de tot Catalunya. Les tres comarques del Penedès han estat les que han registrat el major nombre de desplaçaments escolars, seguides del Baix Llobregat, Barcelonès i Vallès Occidental. Paral·lelament, la programació els Museus de Sitges el 2022 va incloure 21 tallers familiars, que van atraure 792 nens i nenes.
El 2022, el Museu de Maricel va incorporar un nou espai adreçat a la canalla: el Racó familiar, on els més menuts poden demostrar les seves habilitats artístiques, a través de diferents propostes educatives i creatives.
També aquest any passat es va endegar una altra iniciativa pedagògica orientada al públic més jove: el comissariat d’exposicions, adreçat als alumnes del Batxillerat artístic de l’IES Joan Ramon Benaprès i que recollirà els seus fruits aquest 2023.
Per la seva part, el projecte del Passaport Edunauta, en col·laboració amb la regidoria d’Educació, ha permès que els alumnes de 4rt de Primària dels diferents centres educatius de Sitges hagin participat en jocs de pistes als nostres museus, amb la finalitat d’apropar-se al patrimoni local i les seves col·leccions.
5 exposicions. El 2022, els Museus van organitzar cinc exposicions de perfils o orientacions diferents (Gaudí & Trencadís, Artistes compromeses amb la República, Pepito Zamora, un artista de revista, Els museus creixen i Atrapar la llum), a la qual cal sumar Mon exposition, a la Fundació Stämpfli.
Cessió de 23 obres. Les col·leccions dels Museus de Sitges van recuperar el 2022 la seva projecció exterior, amb la participació en diferents exposicions temporals de relleu. 23 obres van sortir en préstec a 8 mostres: Barcelona, Girona, Torroella de Montgrí, València – Saragossa, Màlaga, Granada i Toronto (Canadà).
Paral·lelament, durant el 2022 el Departament de Restauració dels Museus de Sitges va dur a terme la restauració de 457 obres de les seves col·leccions. La majoria de treballs de restauració es van dur a terme al taller de restauració del propi Consorci, una bona part dels quals mitjançant convocatòries de beques de restauració. Una de les col·leccions més afavorides va ser el dipòsit Macaya de peces de vidre, que va veure com es van posar al dia més de 300 peces.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!