Patromoni festiu

L’Agrupació de Balls Populars publicarà per Sant Jordi el llibre “La Moixiganga de Sitges actual”

Adrià Enríquez i Àlvaro fa un repàs de la història recent del ball des d’Europalia 1985 amb el tercer llibre de ‘La Tarlatana’, la col·lecció editorial impulsada per l’entitat

L’Agrupació de Balls Populars publicarà per Sant Jordi el llibre “La Moixiganga de Sitges actual”. EIX

L’Agrupació de Balls Populars publicarà per Sant Jordi el llibre “La Moixiganga de Sitges actual”. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Agrupació de Balls Populars de Sitges publica en aquest Sant Jordi el llibre La Moixiganga de Sitges actual. Fets, herències i Europalia 85 de l’autor Adrià Enríquez i Àlvaro, estudi que va ser guardonat amb el XXVIII Premi Folklore Jofre Vilà de Cultura Popular i Tradicional Sitgetana atorgat pel Casino Prado Suburense. D’aquesta manera, l’entitat recupera i dona recorregut de nou a la col·lecció editorial de cultura popular ‘La Tarlatana’. Aquesta es va iniciar el 2015 amb la publicació de Falcons de Sitges de la Laura Gómez, i l’any següent amb Gegants sitgetans; retrospectiva del fet geganter sitgetà d’en Pere-Juventí Balcells.

La presentació del llibre tindrà lloc a Sitges el divendres 21 d’abril a les 19h a la Plaça de l’Ajuntament. El preu de la publicació serà de 15 Euros i es podrà adquirir durant la diada de Sant Jordi a la paradeta de l’entitat al Passeig de la Ribera. També estarà pròximament disponible a la botiga Mil Estels (C/Sant Josep, 16) i a la secretaria de l’entitat ubicada al Palau del Rei Moro.

Sobre el llibre

El llibre parteix d’un dels moments més importants per la història del Ball de la Moixiganga, la participació a Europalia l’any 1985, dins el marc del festival España Baila. Aquest viatge marcà un punt d’inflexió en la història més recent de la Moixiganga de Sitges, ja que portà a la colla a haver-se d’adaptar a diferents canvis en la seva execució, per motius d’estètica o de fluïdesa. Canvis que Enríquez explica detalladament, teixint, així, la memòria del viatge, entrellaçant vivències d’aquells que formaren part de l’expedició sitgetana a través d’entrevistes, lectures i material fotogràfic i audiovisual.

L’oralitat de la nostra cultura popular no deixa constància dels motius de canvis, d’aquí la necessitat cabdal d’estudis com aquest, que ajuden a preservar i donar continuïtat a la història, deixant per escrit aquest llegat que ens ha arribat a través de les veus de qui ha participat a millorar i adaptar els balls al moment que han viscut. En definitiva, un llibre que ens permet fer una retrospectiva històrica dels canvis coreogràfics que ha patit de la Moixiganga de Sitges, i que alhora ens apropa a l’experiència dels sitgetans i sitgetanes que donaren a conèixer el ball i, de retruc, Sitges a la resta d’Europa.

Sobre l’autor

L’Adrià Enríquez i Àlvaro, historiador de Sitges, té 25 anys i és estudiant de doctorat a l’Institut Universitari Europeu de Florència. Abans, va estudiar Història a la Universitat de Barcelona i va fer el màster d’Història del Món a la Universitat Pompeu Fabra. El 2020 va escriure el treball L'origen de la Moixiganga de Sitges actual. Fets, herències i Europalia 85, que va guanyar el XVIII Premi Folklore Jofre Vilà de Cultura Popular i Tradicional Sitgetana.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local