Festa Major 2023

Vilafranca reorganitza el Ball de la Moixiganga per acompanyar la imatge de Sant Fèlix

El projecte vol millorar la gestió del grup reduint el nombre de components i definint que tots siguin majors d’edat; l’agilitat i la posada en escena i assolir un major lluïment i solemnitat en les actuacions

Vilafranca reorganitza el Ball de la Moixiganga per acompanyar la imatge de Sant Fèlix . Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca reorganitza el Ball de la Moixiganga per acompanyar la imatge de Sant Fèlix . Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de l’aturada de la Festa Major 2022, en què la Moixiganga va haver de ser substituïda durant la Festa Major per la de Sitges, no s’ha parat de treballar perquè a la propera edició de la Festa Major de Vilafranca torni a tenir Moixiganga pròpia. Aquest dilluns s’ha fet una roda de premsa a la Casa de la Festa Major per explicar que aquest temps de reflexió ha servit, tal com explicava el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, per revisar, debatre i consensuar una proposta de reorganització del ball que es vol executar de cara la propera Festa Major i que compta amb l’aprovació de totes les parts implicades, Ajuntament de Vilafranca i Consell de la Festa Major, òrgan que integra tots els agents de la vessant tradicional de la festa.

La roda de premsa, a banda de Rafecas, ha anat a càrrec de Clàudia Domènech, tècnica de Cultura, Raimon Casals, redactor del projecte de reorganització, i Guillem Codorniu i Roger Font, en representació de la Comissió Ball de la Moixiganga i del Consell de la Festa Major.

Projecte de reorganització

La tècnica de Cultura, Clàudia Domènech, explicava que la tasca de recuperar la Moixiganga es va iniciar un cop valorada la passada Festa Major, creant un grup de treball específic, una comissió voluntària formada per excomponents de diferents generacions del ball, un músic, representants del Consell de la Festa Major, experts en cultura popular i tradicional i membres de Moixigangues d’altres poblacions, concretament de Sitges, Valls i Tarragona.

Després de diferents reunions de treball, tant amb la Comissió com amb el Consell de la Festa Major, es va acordar encarregar la redacció del projecte de reorganització del ball al vilafranquí Raimon Casals, expert en dansa tradicional catalana i cultura popular.

Casals ha redactat un extens i detallat projecte de reorganització pel qual ha revisat documentació històrica i s’ha entrevistat amb experts i persones que van participar en el procés de recuperació. El projecte recull les línies generals de la reorganització i defineix tots els aspectes relacionats amb el ball: la formació, el repertori de quadres, la revisió de la música i la coreografia i la definició de com ha de ser el nou vestuari.

Els objectius de la reorganització, segons va detallar Raimon Casals, són bàsicament tres: millorar la gestió del grup reduint el nombre de components i definint que tots siguin majors d’edat; millorar l’agilitat i la posada en escena i assolir un major lluïment i solemnitat en les actuacions. Tot plegat s’ha fet revisant documentació històrica del ball, analitzant el procés que va permetre recuperar el ball l’any 1985 i potenciant els trets identitaris propis de la Moixiganga de Vilafranca.

Aquest projecte es va consensuar i aprovar a principis de març i, per tant, s’inicia ara la fase d’execució que, a curt termini, té tres àmbits de treball que ja s’estan posant en marxa: l’estudi i la revisió de la música, l’encàrrec i la confecció del nou vestuari i la formació del grup de persones que han d’integrar el ball.

Convocatòria de nous integrants

Lligat amb el darrer punt, Guillem Codorniu i Roger Font van informar de l’obertura de la convocatòria pública per integrar-se al Ball de la Moixiganga. Les persones interessades han de ser majors d’edat i s’han d’adreçar a l’Escorxador (c. Escorxador, 21) dissabte 29 d’abril, a les 12h, o bé dimecres 3 de maig, a les 19.30h. Per tal d’organitzar millor la convocatòria es demana que prèviament s’ompli el formulari en línia que trobareu en aquest enllaç: https://vlf.cat/moixigangaform2023.

Per a més informació, cal adreçar-se al Servei de Cultura de l’Ajuntament, trucant al 93 890 04 59 o bé enviant un correu a cultura@vilafranca.org

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local