Els Castellers de Vilafranca desafien la pluja i porten els castells al centre de Lisboa. ACN
ACN/ Jordi Pujolar |
Vilafranca del Penedès
23-04-2023 08:14
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Lisboa ha tornat a veure castells en directe després de gairebé una dècada. L'actuació dels Castellers de Vilafranca d'aquest divendres és la primera des de la dels Castellers de Sants l'any 2014, en el marc de la campanya pel dret a decidir. Els verds, amb 150 castellers desplaçats, han hagut de desafiar la pluja que cau a Lisboa per poder satisfer els ciutadans aplegats a la Praça do Município, davant l'Ajuntament. Amb tot, només han pogut completar dues construccions a plaça, un 3 de 7 i un 4 de 7 amb agulla, a més d'un pilar de 5, que han fet a l'interior de l'Ajuntament. Els verds també han intentat fer un 4 de 7 sense pinya al vestibul del consistori, però l'alçada del sostre no ha permès posar ni acotxador ni l'enxeneta.
L'actuació dels Castellers de Vilafranca ha deixat amb la boca oberta a portuguesos i turistes que, tot i la pluja, s'han aplegat davant l'Ajuntament i han esperat la sortida dels verds, que han iniciat l'actuació mitja hora més tard del previst, esperant que parés de plaure.
La pluja no ha cessat i els verds han buscat la manera de satisfer el públic. Primer amb un pilar de cinc al peu de les escales interiors de l'Ajuntament de Lisboa. Després, han preparat al vestíbul el peu del 3 de 7 per poder-lo treure a plaça i aixecar-lo ràpid.
La intensitat de la pluja ha dut els verds a intentar el seguent castell, un 4 de 7 sense pinya, al vestibul interior de l'Ajuntament. L'alçada del sostre, però, només ha permés col·locar els dosos. El castell ha baixat entre l'aplaudiment del públic portugués, que tampoc era conscient si el castell d'havia completat o no.
Els verds han completat l'actuació amb un 4 de 7 amb agulla que han aixecat a la plaça sota la pluja. Tot i les dificultats metereològiques, la presència dels verds ha quedat ben retratada per desenes de telèfons mòbils aplegats sobre la pinya dels castells.
El president dels verds, Carles Mata, celebra haver pogut tornar a portar el fet casteller i la cultura catalana arreu del món, després d'un anys sense viatges a l'estranger com a conseqüència de la pandèmia. "És un fet característic nostre", exclama. Els verds no viatjaven fora des de 2019 i a Lisboa i van ser-hi fa 41 anys.
La presència dels verds a Portugal, de fet, s'emmarca en la celebració de la diada de Sant Jordi que organitza la Delegació del Govern en aquest país. "Venim a explicar també què és la diada de Sant Jordi i quin significat té", apunta el president dels Castellers de Vilafranca.
Després de l'actuació a la Praça do Município, els verds seran dissabte a la regió d'Alentejo, a les ciutats d'Évora i Elvas, i diumenge, Sant Jordi, tornaran a Lisboa per fer castells davant del Castelo de São Jorge i al Padrão dos Descobrimentos, dos punts emblemàtics de la ciutat. Per a aquestes jornades, intentaran castells de 8.
El "tresor" de la cultura catalana
El delegat del Govern a Portugal, Rui Reis, defensa que la presència dels verds a Lisboa forma part de l'estratègia per promoure la cultura catalana any rere any a tots els racons de Portugal. Ja l'any passat la ciutat d'Elvas, a la regió d'Aletejo va ser escenari de l'Aplec d'Adifolk, amb diversos grups de cultura popular.
Amb la colla vilafranquina es fa un pas més, ja que els castells, explica Reis, és un "tresor" de la cultura catalana, que des del Govern es vol ensenyar arreu del món. "La cultura construeix ponts entre els pobles", reflexiona el delegat. Amb l'actuació dels verds, es dóna per iniciada la celebració de la diada de Sant Jordi a Portugal.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!