El Corpus de Sitges estrena la distinció de Festa Patrimonial d’Interès Nacional amb 370.000 clavells . Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
30-05-2023 21:16
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sitges torna a lluir el seu emblemàtic Corpus, entre els dies 9 i 18 de juny. En l’edició d’aquest any s’estrena el reconeixement de la Generalitat com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, cosa que suposa un reconeixement al manteniment de la tradició i la festivitat al llarg dels segles.
La gran explosió del Corpus a Sitges es viurà el diumenge 11 de juny amb les catifes i la processó, però el programa d’actes està farcit d’activitats per a totes les edats i novetats com la mostra gastronòmica amb flors dirigida pel xef Oriol Castro.
En l’edició del 2023, hi haurà 35 trams de carrers amb catifes de flors, cosa que suposa uns 3.000 metres quadrats de la via pública guarnida. Es faran servir 370.000 clavells, 2 tones de pallofa, 500 metres quadrats de gespa i 500 més de xiprer. A més de clavells, on el color blanc i vermell són els predominants, també hi haurà flor de Sant Joan, buguenvíl·lia, clavell moro, gerberes i statice.
La majoria dels clavells procedeixen de Colòmbia, però molta de la flor que es podrà veure el diumenge 11 de juny a les catifes és fruit del sentiment participatiu del Corpus. És a dir, que la col·laboració veïnal i els lligams familiars i d’amistat fa que, per exemple, hi hagi flor procedent de jardins privats o d’altra que cadascú va a comprar a les floristeries. Un dels casos especials d’enguany és la gespa, que normalment es feia servir la que procedia de la jardineria municipal però enguany aquesta part ha quedat molt reduïda per la prohibició de regar com a restricció per la sequera. Per tal de disposar de la gespa suficient, la Comissió del Corpus i el Club de Golf Terramar han arribat a un acord i la gespa s’aconseguirà gràcies a la col·laboració d’aquest club esportiu.
Més enllà de la confecció de les catifes, l’extens programa de Corpus fa que la participació directa al llarg de la festa s’estimi en unes 2.000 persones. En els 35 trams de catifes hi haurà unes 1.200 persones implicades. A la processó de Corpus, el diumenge 11 de juny a la tarda, 500 persones més participen entre les tres parelles de gegants, el Drac, l’Àliga, la Moixiganga, les colles de grallers, les pubilles i els hereus, els infants de comunió, els acompanyants de la Processó i els músics. A més, el veïnat, famílies i amistats també són imprescindibles per tirar endavant el guarniment de façanes i balcons, la sortida dels gegants a la vigília o l’exposició de clavells als jardins del Retiro. Precisament, un dels actes més esperats, l’Exposició de clavells, reunirà 36 expositors, entre els quals hi haurà cinc escoles sitgetanes que s’han implicat en el cultiu del clavell. El nombre total de clavells que es podran veure, entre totes les variants, arribarà als 1.200, cadascun amb la seva torreta.
El Corpus de Sitges del 2023 tindrà com a pregonera Mireia Rossell Pascual, mestra i persona estretament vinculada a la confecció de la catifa del carrer de la Palma (Santiago Rusiñol), una de les més significatives de la festa.
El pendonista del penó de la Minerva serà Joan Ortiz Oliver, un dels expositors de clavells de referència i membre de la Comissió de Corpus durant diversos anys. Actualment, segueix col·laborant amb la festa de forma activa, especialment en tota la gestió del Viver de Clavells i el muntatge de l’Exposició de Clavells.
L’autor del cartell i de la imatge del Corpus d’enguany és el jove artista sitgetà Jordi Abellàn Moreno, que amb una composició inspirada en l’art noveau ha volgut mostrar l’elegància i l’esperit familiar i d’amistat que dona vida al Corpus de Sitges.
L’ampli programa d’actes preveu actes per als infants i també per als adults. En aquest sentit, el xef sitgetà Oriol Castro, que codirigeix el restaurant Disfrutar a Barcelona (guardonat amb 2 estrelles Michelin) capitanejarà una demostració de l’ús de les flors a l’alta gastronomia, a través d’una demostració en directe, el dissabte 3 de juny. L’acompanyaran tres professionals més i es presentarà la ginebra del Corpus de Sitges, elaborada a partir de clavells.
Els principals atractius d’aquest Corpus 2023
Més de 3.000 metres quadrats de catifes
Les catifes tornaran a omplir carrers i places de Sitges, amb 35 trams de carrers, que suposen més de 3.000 metres quadrats d’aquests dissenys efímers d’art floral. La previsió és que es facin servir 370.000 clavells, 2 tones de pallofa, 500 metres quadrats de gespa i una xifra semblant de xiprer. Les flors que predominaran seran el clavell, la flor de Sant Joan, la buguenvíl·lia, el clavell moro, les gerberes i l’statice.
Flors de tot el món i del veïnat
La situació de canvi climàtic, sequera i encariment de preus ha motivat l’adaptació de la festa sense perdre la seva brillantor. La majoria dels clavells continuen venint de Colòmbia, però s’ha fet una aposta per concentrar els colors en el blanc i el vermell, que també són els que més es fan servir a les catifes.
La flor de Sant Joan que es veurà en alguns dissenys de catifes s’ha collit de la muntanya i les gerberes procedeixen de diverses floristeries. La part de buguenvíl·lies arribaran, majoritàriament, de jardins particulars. Precisament, és significatiu que la implicació del veïnat motiva que apareguin flors comprades directament a floristeries o fruit de col·laboracions entre veïnats, amics o familiars.
La sequera obliga a reinventar-se
La gespa és un dels elements que aquest any ha costat més de trobar, ja que habitualment procedien dels treballs de jardineria en espais municpals, però amb les restriccions de rec per la sequera aquests espais han quedat molt reduïts. Amb tot, l’organització del Corpus i el Club de Golf Terramar han establert un acord per disposar de gespa procedent d’aquestes instal·lacions esportives i també es potenciarà el xiprer com element decoratiu i de color.
Una festa participativa, amb 2.000 persones implicades
El Corpus de Sitges és participació. Veïnat, família i amistats teixeixen els lligams imprescindibles per tirar endavant no tan sols les catifes de Corpus, sinó també l’exposició de clavells, el guarniment de balcons i façanes, la sortida dels gegants o la processó. Entre els 35 trams de catifes florals es preveu que s’hi moguin unes 1.200 persones. A la Processó de Corpus s’hi aplegaran les tres parelles de gegants, el Drac, l’Àliga, la Moixiganga, les colles de grallers, les pubilles i els hereus, els infants de comunió, els acompanyants de la Processó i els músics, sumant unes 500 persones. En el global dels actes, el Corpus de Sitges reunirà unes 2.000 persones participant-hi de forma directa, cada any.
Els clavells, protagonistes de l’exposició
Els expositors de clavells tornen als jardins del Retiro per mostrar la seva feina de tot l’any. En aquesta edició, hi haurà 36 expositors, d’entre els quals cinc són escoles del municipi. El nombre total de clavells que es podran veure, entre totes les variants, arribarà als 1.200, cadascun amb la seva torreta.
Una pregonera i un pendonista
La pregonera del Corpus de Sitges 2023 serà Mireia Rossell Pascual, mestra i persona estretament vinculada a la confecció de la catifa del carrer de la Palma (Santiago Rusiñol), una de les més significatives de la festa. El pendonista del penó de la Minerva serà Joan Ortiz Oliver, un dels expositors de clavells de referència i encarregat de la vinculació entre el cultiu dels clavells i les escoles del municipi. L’autor del cartell i de la imatge del Corpus d’enguany és el jove artista sitgetà Jordi Abellàn Moreno, que amb una composició inspirada en l’art noveau ha volgut mostrar l’elegància i l’esperit familiar i d’amistat que dona vida al Corpus de Sitges.
Actes per a tots els públics
La festa del Corpus manté el seu esperit intergeneracional. En la confecció de les catifes es poden trobar avis i àvies acompanyats pels seus néts i nétes, però l’extensa programació de la festa també recull actes per a tots els públics.
Les flors al món de la restauració
El xef sitgetà Oriol Castro, que codirigeix el restaurant Disfrutar a Barcelona (guardonat amb 2 estrelles Michelin) capitanejarà una demostració de l’ús de les flors a l’alta gastronomia, a través d’una demostració en directe. També hi haurà un tast de ginebres per apreciar els sabors de les flors.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!