Sitges recopila els retrats que Picasso va fer de Rusiñol, en un viatge des de l’admiració cap a la crítica. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
01-06-2023 15:26
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Museu Maricel de Sitges es bolca a partir d’aquest juny en l’Any Picasso, amb motiu del 50è aniversari de la mort de l’artista malagueny. L’exposició ‘Rusiñol vist per Picasso’ dona el tret de sortida a un seguit d’activitats amb què Sitges vol rememorar la relació que entre ambdós. L’eix central són els 22 retrats que Picasso va fer del pintor i escriptor català, amb els quals es pot percebre com l’admiració inicial que li tenia va virar cap a una visió més crítica amb el pas dels anys. De tots els quadres, n’hi ha nou cedits pel Museu Picasso de Barcelona. També s’hi exposen les sis peces del Cau Ferrat. L’exposició, que s’inaugura aquest divendres, es complementa amb una ruta, conferències i diverses propostes fins el setembre.
El cap de col·leccions de Museus de Sitges, Ignasi Domènech, recorda que Pablo Picasso va arribar a Barcelona amb 13 anys i es va emmirallar en Santiago Rusiñol “perquè era l’artista més reconegut en aquell moment, gràcies a la seva experiència a París i als seus textos”. “Li tenia admiració, tot i ser conscient que Rusiñol ja no era un autor gaire evolucionat”, precisa Domènech, que recorda que aquella fascinació va evolucionar cap a una visió molt més crítica “quan Picasso s’adona que l’artista català té un llenguatge que està exhaurit”.
En aquest sentit, considera que “es va acabar menjant qui havia estat el seu pare”, ja que els dos tenien 20 anys de diferència, i celebra que la mostra creada ara a Sitges permeti veure aquesta transformació emocional. Amb els 22 retrats es pot veure com Picasso comença a dibuixar Rusiñol de forma “molt amable”, com després intenta “apropiar-se” de la seva signatura, i finalment deriva cap a una visió més caricaturitzada i transgressora.
“Són obres molt íntimes, fetes sense la pretensió de ser exposades”, ressalta Domènech, en referència al traç i als suports que va utilitzar Picasso. Per exemple, hi ha un llibre d’inventari d’una botiga d’ultramarins, o un joc de cartes. A més de Rusiñol, en algunes obres apareixen Ramon Casas, Miquel Utrillo, Ramon Pichot i Júlia Peraire.
Amb aquesta exposició, Museus de Sitges vol reivindicar també que el Cau Ferrat va ser el primer espai que va reunir i exposar obres de Picasso, fruit de la relació amb Rusiñol. En aquest sentit, la mostra trasllada del Cau Ferrat al Maricel els sis retrats exposats habitualment, els quals s’acompanyen de diferents cessions del Museu Picasso. A banda dels 22 retrats, també hi ha obres procedents de col·leccions particulars, i reproduccions de dibuixos de l’artista malagueny obtingudes a partir de revistes i publicacions de l’època.
El director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon, assegura que era “necessari” i un “acte natural” que l’equipament barceloní compartís el seu fons als museus del Garraf per crear una exposició que ha acabat sent una “joia”. “La mostra diu molt de la importància que Sitges va tenir en la cultura picassiana”, assevera Guigon.
A banda de l’exposició -oberta fins el 24 de setembre-, la commemoració de l’Any Picasso al municipi també pren forma de ruta cultural, que se celebrarà els diumenges 4 de juny, 16 de juliol, 6 d’agost i 3 de setembre. Es tracta d’un itinerari pels carrers de Sitges resseguint els vincles amb el pintor malagueny a partir de diversos documents i testimonis.
Al mateix temps, hi ha previstes dues conferències a Mitjans de juny i Mitjans de setembre, un taller familiar i una sortida a Màlaga per visitar la casa natal de Picasso i també el seu museu a principis d’octubre.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!