El món casteller torna a les places en una nova temporada amb aspiracions que no troben sostre. ACN
ACN |
Vilafranca del Penedès
11-06-2023 08:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La tradicional jornada de Sant Joan a Valls marca cada any l’inici formal de la temporada castellera, malgrat que fa anys que les construccions es filtren a les places tot l’any. Una represa que vol consolidar la recuperació iniciada l’any passat, més ràpida de l’esperada, i que va veure plantar fins i tot un castell inèdit, el primer pilar de 9 de la història, de la mà dels Castellers de Vilafranca. Entre els reptes del curs hi ha el d’incrementar l’assistència als assajos entre les 103 colles actuals i anar diversificant l’elenc de construccions, en un món casteller amb unes aspiracions a la faixa que semblen que no tenen sostre. L’ACN ha parlat amb una desena de colles castelleres per posar el termòmetre en l’inici de curs.
Actualment, hi ha 103 colles castelleres, des d'agrupacions que tot just comencen i fan castells de sis pisos fins a les que assoleixen construccions de 'gamma extra', les de màxima dificultat. N'hi ha que no arriben al centenar de membres, mentre que les més grans poden arribar a arrossegar gairebé un miler de camises en les cites més destacades del calendari, com Sant Fèlix a Vilafranca, Santa Úrsula de Valls, la Marededéu d’Agost a la Bisbal o el diumenge de festes a Tarragona.
D'aquest centenar, 8 són de formació i 12 universitàries, les composades únicament per estudiants i professors. Per construccions, formen part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) 33 colles considerades de 6; 26 colles de 7; 14 colles de 8; 7 colles de 9 i 3 colles de 10.
Objectius “per sobre” dels imaginats
En una entrevista amb l’ACN, Ruben Gaón, president de la CCCC i membre dels Nens del Vendrell, reconeix que la temporada passada es va tancar amb objectius “per sobre” dels esperats en la sortida de la pandèmia i espera que aquest any es consolidi la normalitat d’omplir assajos i incrementar les actuacions a les places.
Un dels objectius que encara és lluny de la normalitat és l’assistència regular als assajos, amb membres de colles que no hi han tornat des de la irrupció de la covid. “Ens està costant tronar a la rutina i, malgrat que poc a poc s’hi incorporen nous castellers, costa recuperar els antics”, assevera. Al seu entre, només amb els locals plens els vespres d’entre setmana es podran fer bones proves i ampliar els registres de les agrupacions.
Els Verds veuen la temporada com un punt d’inflexió
Des dels Castellers de Vilafranca afirmen que el món casteller arrenca la temporada “amb un optimisme generalitzat” i consideren que en part les colles ho fan “contagiades” dels resultats que han assolit els Verds els últims dos anys. “El fet d’encarar castells de gran magnitud després de la pandèmia va fer obrir els ulls a moltes colles, que van veure que amb feina i il·lusió és possible arribar a grans reptes en poc temps”, assegura el cap de colla, Sisco Benet.
Tot i percebre que diverses colles arrenquen “molt endollades”, els Verds afronten aquesta 2023 com un punt d’inflexió. I és que s’han proposat començar a treballar el relleu “profund” de diverses posicions per consolidar-les d’aquí a cinc anys. Benet recorda que per als grans castells dels darrers anys ha estat bàsic el “bagatge i experiència” de molts membres de la colla que ara passaran a jugar un altre paper més extern i formatiu “perquè la condició física ja no els permet ocupar posicions crítiques”.
Els vilafranquins recorden amb orgull els resultats del darrer any, un 2022 que van culminar amb el triomf al Concurs de Tarragona i el primer pilar de 9 de la història, però també assumeixen una llista de construccions pendents de recuperar a plaça d’ençà que es va reprendre l’activitat post pandèmia. És el cas, entre altres, de la Torre de 8 neta o el 4 de 10 amb folre i manilles.
Evitant concretar quines construccions són el propòsit a assolir aquest 2023, Benet sí que assevera que el gran objectiu és arribar a Sant Fèlix amb els gamma extra consolidats per tal de signar “la millor diada”. En aquest sentit, apunta que “qualsevol caiguda o lesió pot fer desviar el camí”, de manera que la previsió és començar per la torre de 9 i els castells de 9 bàsics “ i després es veurà si es poden anar superant els nous reptes”. “Tot és difícil, però res és impossible”, conclou.
Els Capgrossos volen “pensar en gran”
Els Capgrossos de Mataró, per la seva banda, es proposen recuperar "l'idil·li" amb els castells de 9 i els gamma extra. Després d'una temporada "complicada" en el context de la post-pandèmia, el cap de colla del blaus, Víctor Payerol, demana "pensar en gran" per assolir objectius ambiciosos, com el 9 de 8 -mai l'han aconseguit descarregar-, o que estructures com la torre de 9 o el 5 de 9 amb folre tornin a ser habituals en les actuacions dels mataronins.
En l'inici de temporada, Payerol ha apel·lat a "l'ambició" de la colla per recuperar estructures de la gamma alta de vuit amb l'objectiu de "rodar" molt el tronc i també la canalla. Consolidar castells com el 5 de 8 o el 7 de 8, diu, permetrà els Capgrossos arribar al tram central de la temporada amb més garanties d'assolir els objectius d'una major complexitat. Per a l'aniversari de la colla, el pròxim 11 de juny, ja volen fer el primer 3 de 9 d'enguany.
Minyons: ampliar la gama i afiançar assajos
Els Minyons de Terrassa preparen la temporada de manera "positiva i engrescadora", segons el cap de colla, Xavi Jurado, amb ganes de seguir creixen i millorar tècnicament. "Estem fent una feina brutal per ampliar la gama", explica, amb previsió de treballar la gamma de 8: "El primer gran repte de gamma extra serà per la Festa Major”, malgrat que evita parlar de cap castell en concret. En aquest sentit, destaca la voluntat dels membres de la colla de reforçar vincles, més encara després de la parada obligatòria que reforça les accions perquè la gent reprengui el compromís d'assistir als assajos, augmentar el volum de castellers i preparar la canalla perquè estigui tecnificada.
La Vella busca el ventall més ampli de castells
El cap de colla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Manel Urbano, ha afirmat que un dels reptes principals d'aquesta temporada és millorar l'ambient intern de l'agrupació per crear massa social i bon ambient. Pel que fa a les construccions, ha assegurat que volen millorar els resultats de l'any passat i que tenen en cartera tots els castells fets fins ara.
"La Vella històricament sempre s'ha caracteritzat per intentar tenir el ventall més gran de castells possibles i aquest serà el nostre objectiu dins de la normalitat o el que ens portin els assajos", ha dit. En aquest sentit, recorden que encara no han fet ni el 3 de 9 i, ara com ara, se’ls fa difícil pensar en castells superiors, malgrat que no són “massa lluny”.
Els castells nets i ampliar la gamma, aposta de la Joves de Valls
Per la seva banda, el cap de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls, Eduard Toda, afirma que volen tornar a consolidar els castells nets i apostar per treballar novament les manilles. "Les darreres temporades havíem aconseguit tenir un pilar molt sòlid i, per tant, treballem aquesta estructura sola o incorporada en els castells amb el pilar", ha destacat. Alhora, s'han marcat com a objectius consolidar els castells assolits a temporada passada, descarregar aquells que van quedar a mitges i ampliar la gamma.
"Volem, com sempre, donar el màxim de nosaltres a les places, continuar teixint complicitats amb les colles, i tornar a ser caps de cartell de les diades castelleres més rellevants del nostre país", ha comentat el seu responsable. També volen tornar a comptar amb la massa social de l'any anterior. "Amb l'energia, les ganes i el compromís que van demostrar els nostres castellers volem deixar el nom de la Colla Joves en el lloc que es mereix", ha tancat Toda.
El repte de la Jove de Tarragona: sovintejar castells de 9 amb solvència
El cap de colla de la Jove de Tarragona, Adrià Calvet, ha defensat que tenen com a objectiu aconseguir el "màxim nombre" de castells de vuit i obrir la gamma fins al juny. Enguany, a més, s'han proposat avançar terminis i estructures, així com fer "rodar" el nombre més gran de gent. "Quan comenci l'estiu hem d'obtenir els castells de la gamma bàsica de nou, el 3 de 9 i el 4 de 9, sovintejar-los amb solvència, com vam fer l'any passat", ha afirmat Calvet.
Així, diu, podran afrontar les diades de l'agost i del setembre, on han de "brillar", amb castells de gamma extra. "L'any passat, vam aconseguir carregar un 2 de 9 i va ser una manera molt bonica d'acabar la temporada, vam deixar feina pendent amb el 9 de 8, un castell que hi tenim una relació especial, però sobretot, destacaria el 5 de 9 amb folre, una estructura molt nostra, que seria ideal recuperar-lo i tornar-lo a aconseguir aquest 2023", ha afegit el cap de colla dels de la camisa lila.
Xiquets de Reus i Castellers de Sants, a per castells de nou pisos
En el cas dels Xiquets de Reus, el seu cap de colla, Oriol Ciurana, ha asseverat que els reptes són recuperar el nivell d'abans de la pandèmia i aixecar construccions de 9. "De moment, la temporada està anant molt bé, tenim afluència de gent i estan molt il·lusionats, fins i tot els tempos s'estan avançant una mica més dels que teníem previst", ha destacat el ganxet. "Volem una temporada amb un Mercadal amb castells de nou i continuar treballant i picant pedra per posicionar-nos dins de les millors colles del panorama casteller, com havia estat històricament i com ha de tornar a ser en un futur", ha expressat Ciurana.
Pau Granell, cap de colla dels Castellers de Sants, apunta que l’objectiu de la temporada és retornar al procés de renovació iniciat el 2019 i que va quedar tallat per la pandèmia. El 2020 la pandèmia ho va parar tot tant la renovació com l’entrada de gent nova i els cicles dels nens. L’any passat, afegeix, ja van estar treballant en tornar engegar tota la maquinària de la colla. Granell indica que no volen baixar el nivell i que els castells de 9 són “clarament un objectiu”.
Moixiganguers d'Igualada vol consolidar els castells de la temporada passada
Des dels Moixiganguers d'Igualada s'apunta com un dels reptes del curs que comença la necessitat d'assegurar l'assistència ininterrompuda als assajos, una circumstància que no els ha "passat factura" perquè des del final de la pandèmia van tenir "massa social", però sí que els ha condicionat tangencialment.
Pel seu nou cap de colla, Jordi Moreno, tenen a la faixa portar a plaça el 4 de 9 amb folre i el pilar de 6, que els van quedar pendents la temporada passada. També volen descarregar amb solvència el 3 de 9 amb folre i incorporar de manera regular 5 de 8, que els "marcarà la diferència".
Reportatge elaborat per ACN/ Gemma Sánchez / Jordi Pujolar / Albert Segura / Mar Rovira / Violeta Gumà
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- Castellers de Vilafranca
- Moixiganguers d'Igualada
- Nens del Vendrell
- Rubén Gaón
- Albinyana
- Argençola
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellprat
- Bellvei
- Bonastre
- Cabrera d'Anoia
- Calafell
- Canyelles
- Capellades
- Carme
- Castellet i la Gornal
- Castellolí
- Castellví de la Marca
- Copons
- Cubelles
- Cunit
- El Bruc
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Els Hostalets de Pierola
- Font-rubí
- Gelida
- Igualada
- Jorba
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- La Llacuna
- La Pobla de Claramunt
- La Torre de Claramunt
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Masquefa
- Mediona
- Montmaneu
- Òdena
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Orpí
- Pacs del Penedès
- Piera
- Pontons
- Puigdàlber
- Rubió
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí de Tous
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida de Montbui
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Maria de Miralles
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vallbona d'Anoia
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova del Camí
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès