Memòria històrica

“Posar fil a l'agulla”, el primer llibre de la nova col·lecció Dones amb memòria

El llibre, centrat en el món de la costura, recull el testimoni oral de les dones vilanovines

“Posar fil a l'agulla”, el primer llibre de la nova col·lecció Dones amb memòria. Ajuntament de Vilanova

“Posar fil a l'agulla”, el primer llibre de la nova col·lecció Dones amb memòria. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Amb una sala d'actes de la UPC plena de gom a gom, s'ha fet l'acte de presentació del llibre “Posar fil a l'agulla” del grup Dones amb Memòria. Es tracta del primer llibre de la nova col·lecció, amb la qual s'obre una nova etapa, amb disseny i format propi, que manté l'esperit de recollir el testimoniatge femení de Vilanova i la Geltrú amb la transmissió oral com a eix vertebrador.

El llibre és un recull fet per la dinamitzadora del taller “La història a les nostres mans”, Judith Barbacil Mestres, dels testimoniatges de les Dones amb Memòria al voltant de l'ofici de modista i tot el que l'envoltava a la nostra ciutat. Un recull de testimonis que vol destacar la importància de la feina de les modistes, que ens recorda que abans la roba no es comprava feta, i que vol reconèixer aquesta feina invisible de les dones.

Judit Barbacil explica que van voler “rescatar” aquest món de la costura, i donar-li visibilitat des d'una altra mirada, fent valer la seva gran tasca artesanal i creativa. Avui dia tot el que es fa a mà es valora, i abans era una necessitat, que sovint no es valorava: moltes modistes van treballar durant anys, i després no han pogut gaudir d'una pensió. Cosir era un ofici poc reconegut que les dones havien d'aprendre, que podien realitzar a casa, i que compaginaven amb la resta de tasques que assumien, com la maternitat i les feines de la llar.

El llibret “Posar fil a l'agulla” mostra com els tallers eren petits ecosistemes, un espai propi per a moltes dones que participen al grup de Dones amb Memòria.

En l'acte de presentació, l'alcaldessa Olga Arnau i la regidora de Gent Gran, Blanca Albà, destacaven que “aquest llibre recull el testimoniatge de dones de la nostra ciutat que van tirar endavant amb coratge, gràcies a l'amistat i la solidaritat femenina. Cal posar en valor la tasca del grup Dones amb Memòria que dona visibilitat a la història de la dona accentuant-ne el protagonisme que li correspon”.

Dones amb memòria

Fa més de vint anys que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va promoure el taller La història a les nostres mans, i d'aquest taller en va sorgir el grup Dones amb Memòria. L'objectiu del taller és visibilitzar i recuperar la història de la ciutat a partir del valor de l'experiència en femení. Des de la seva creació, el grup continua recuperant la història local, la qual transmet a les generacions més joves mitjançant tallers als centres escolars de primària, secundària i batxillerat a través del PAE (Programa d'Animació Educativa). El grup està format per una seixantena de dones.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local