Pla d'Igualtat

Vilafranca presenta una Guia de Llenguatge Inclusiu per a una comunicació en clau no sexista

L’elaboració de la guia parteix tant del Pla d’igualtat intern de l’Ajuntament de Vilafranca, com del III Pla d’igualtat de gènere adreçat a la ciutadania

Vilafranca presenta una Guia de Llenguatge Inclusiu per a una comunicació en clau no sexista. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca presenta una Guia de Llenguatge Inclusiu per a una comunicació en clau no sexista. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca, Montse Arroyo, ha presentat la nova Guia de Llenguatge Inclusiu per evitar discriminacions i la invisibilització de les dones i de les persones no binàries. L’elaboració de la guia parteix tant del Pla d’igualtat intern de l’Ajuntament de Vilafranca, com del III Pla d’igualtat de gènere adreçat a la ciutadania, on es recull que l’Ajuntament ha de garantir i assegurar la comunicació en clau no sexista per tal d’evitar qualsevol mena de discriminació per raó de gènere. L’ús del llenguatge és una mostra de la societat on convivim, amb el qual ens comuniquem i transmetem els nostres valors, creences, estereotips i prejudicis. La societat ha estat tradicionalment patriarcal i androcèntrica. Això provoca que en moltes ocasions directament s’utilitzi el masculí genèric com a norma. Aquest fet provoca la invisibilització de les dones i de les persones no binàries, excloent-les del discurs i de la seva pròpia existència.

La regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, ha explicat que “la Guia de Llenguatge Inclusiu vol ser un instrument de treball i de consulta eficaç, àgil i senzilla per a una comunicació inclusiva, sense discriminació, que permeti avançar cap a la plena igualtat i sense sexismes, i que impulsi alhora transformacions socials i culturals, i una convivència igualitària”. Arroyo ha recordat que la guia és fruit d’un procés participatiu, on s’ha comptat amb la col·laboració de les entitats i formacions locals que integren el Consell Municipal per la Igualtat, així com també de la Comissió Interdepartamental d’Igualtat i caps d’àrea de l’Ajuntament.

Document de consulta

Partint de la base que l’administració pública ha de ser la primera a donar exemple d’inclusivitat -no només en les polítiques que executa, sinó també en les seves comunicacions-, i ha de promoure un llenguatge respectuós amb les dones, amb les minories i amb totes les persones en general, aquesta guia també vol ser un document de consulta per al personal de l’Ajuntament de Vilafranca, amb l’objectiu que n’apliqui els continguts en l’atenció al públic i tota la documentació escrita, gràfica i audiovisual.

En el document s’expliquen conceptes clau per entendre la importància de l’ús d’un llenguatge no sexista i continua amb un llistat de recursos lingüístics que poden ajudar en aquest objectiu. A banda del llenguatge oral i escrit, s’ha dedicat un apartat a llenguatges igual d’importants, com són el visual i el no verbal. La guia es clou amb una secció on es poden trobar reflexions i recomanacions sobre paraules i expressions referents a diversos col·lectius i que són habituals en el nostre dia a dia, però gens inclusives. Tots els continguts van acompanyats d’exemples pràctics, així com d’il·lustracions per reforçar la pedagogia i l’accessibilitat.

La Guia de Llenguatge Inclusiu es farà arribar a tots els serveis municipals, i també es podrà trobar al Servei d’Igualtat (pl. Penedès, 3, 2a planta) i telemàticament en aquest enllaç.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local