Concert d'Antoni Orozco al Festival Jardins de Terramar de Sitges. Eix
Bàrbara Scuderi |
Sitges
10-08-2023 17:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Cinc hores abans d’acabar la sisena edició del Festival Jardins Terramar, el seu codirector, Juan Ramón Rodríguez, resumia amb satisfacció la principal sensació: “Hem complert el nostre somni”. I el sold-out –anunciat pocs minuts abans– del darrer concert, a càrrec d’un sitgetà d’adopció, venia a corroborar-ho.
El periple no ha estat senzill. Però ara el certamen compta amb l’aval necessari (via concurs) per mantenir-se en cartell quatre anys i es pot parlar (ara sí) de consolidació. Els ingredients del Festival són tan eclèctics com el programa i l’empremta sitgetana i el compromís social el situen en el cim d’una proposta diferent respecte d’altres certàmens estiuencs.
La solidaritat superarà els 10.000 euros per al Centre de Distribució d’Aliments de Sitges
El Festival manté des de la primera edició un compromís social en clau local. Mig euro per entrada es destinen al Centre de Distribució d’Aliments de Sitges, que gestiona Càritas. L’èxit, amb un 86,5% de l’aforament venut, garanteix una contribució de més de 10.000 euros.
“Des del primer dia, hem intentat que aquest somni pogués fer possibles altres somnis també”, explica Rodríguez, que afegeix que al costat del compromís social del festival, hi ha una acció directa per a la reducció de la petjada de carboni, que es concreta amb una reducció de generadors tradicionals, substituïts per fonts d’energia més sostenibles. A més, “de la cura i conservació dels espais naturals i patrimonials dels jardins”, assegura, al mateix temps que “farem més passos endavant en aquesta direcció, perquè és l’essencial del festival, complir amb el respecte pel medi ambient”.
I és que quan s’accedeix al recinte es toca història i natura. Un llegat centenari que sitgetans i visitants descobreixen per primera vegada atrets pels concerts o bé reconeixen el seu valor a partir d’una experiència diferent del passeig en hores menys concorregudes.
L’empremta local suma
L’ampliació del cicle Imprescindibles atorga més empremta del talent local. Dani Arbonés (DJ Dani Empa) ha estat el coordinador i programador del cicle Imprescindibles. Un programa amb més de 70 artistes locals a l’escenari del Village. Un aperitiu musical abans de les actuacions de l’auditori, que “ha fet un salt qualitatiu amb la proposta de sessions electròniques i les actuacions musicals i de dansa” en paraules de Juan Ramón Rodríguez.
Arbonés també ha fet una valoració positiva del conjunt d’artistes que hi ha actuat. “Alguns han presentat nou disc, altres encara l’han d’enregistrar i també han participat artistes de consagrada trajectòria”. En resum, un programa tan eclèctic com el cartell del festival, que es tracta de complementar, però també amb un públic propi, que ha pogut accedir al recinte per cinc euros i gaudir dels espectacles de música i dansa del Village.
Ràdio Sitges –un empremta també local– ha consolidat la seva participació en el festival, enguany amb un espai propi, la nova zona Oasi, per amenitzar amb els seus DJ, “l’after party del festival amb servei de cocteleria”. Una festa després de la festa que es vol ampliar per a pròximes edicions, gràcies a la bona acollida. “Unes 300 persones cada nit hi han passat”, exposa el director del Festival.
Pròxima parada: estiu 2024
El nou format –ampliat i millorat– de l’escenari i l’auditori ha vingut per quedar-s’hi. Però l’organització vol anar més enllà i es planteja ampliar tant la nova àrea de l’Oasi –post concerts– com la zona Village Experience; un espai de gastronomia i també amb música en viu, que ha venut totes les entrades enguany.
Els sold-out s’han complert en cinc dels dotze concerts: Manuel Turizo, Tom Jones, Niña Pastori, Zaz i la darrera nit amb Antonio Orozco. I per a l’any vinent, el festival, que ja treballa amb una nova programació –tant o més eclèctica que en aquesta darrera edició– té com a objectiu superar el nombre de públic.
La voluntat és anunciar cartell abans de Nadal i oferir una experiència –ara sí consolidada– que sigui en essència atractiva per un públic que es va fidelitzant (dins els seus gustos) i un nou públic que pugui encara descobrir i viure en primera persona el goig d’una oferta musical en un espai tan particular com ho són els jardins de Terramar de Sitges. I tornar-hi.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!