Nova temporada

El llegat de l'Estaquirot es convertirà en una exposició a La Sala que posa punt i final a la seva trajectòria

Aquest dissabte 16 de setembre es posen a la venda les entrades i abonaments de la nova temporada Escena, que s'ha presentat aquest dimarts amb un clar accent vilanoví

Presentació de la temporada d'arts escèniques de Vilanova. EIX

Presentació de la temporada d'arts escèniques de Vilanova. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El llegat de l'Estaquirot es convertirà en una exposició a La Sala que posa punt i final a la seva trajectòria. La companyia vilanovina de titelles ha celebrat els seus 50 anys amb la seva jubilació desorés de més de 40 espectacles i prop d’11.000 funcions. Aquest éstiu van fer les darreres representacions al Teatre Principal i aquesta tardor posaran el punt i final a la seva trajectòria amb una exposició a La Sala que vol retre homenatge a la professió i que mostra l'evolució del sector titellaire en els darrers 50 anys. El seu fons material i documental s'incorporarà posteriorment al Museu d'Arts Escèniques de l'Institut del Teatre.

Aquest dissabte 16 de setembre es posen a la venda les entrades i abonaments de la nova temporada Escena. La programació cultural estable de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que té com a escenaris principals el Teatre Principal, Auditori Eduard Toldrà i el Centre d'Art Contemporani La Sala. Una temporada que com ha explicat la Primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura, Teresa Llorens, “pretén recollir el treball fet en aquest camp de les arts, i oferir-lo als vilanovins i vilanovines per apropar la cultura, per democratitzar la cultura, per fer que la cultura sigui realment un dret de ciutadania. ” Sabem – ha afegit la regidora- que encara queda camí per recórrer per fer-ho encara més real, i  per poder fer arribar aquesta cultura als barris i al conjunt dels ciutadans”.

Gràcies al treball transversal en tots els àmbits la programació està farcida de propostes professionals, de semiprofessionals així com de suport a la creació, així com d'un ventall de projectes comunitaris, participatius i educatius, que contribueixen a complementar la mirada artística i escènica apropant-la a diferents col·lectius.

La nova temporada, que va des del setembre fins al gener de l'any vinent, inclou onze espectacles d'arts escèniques incloent teatre, dansa i circ, onze  concerts de música, set espectacles familiars, quatre exposicions, una programació estable de cinema i un conjunt d'activitats complementàries. Per Teresa Llorens, cal remarcar la importància de les activitats complementàries que es generen al voltant d'alguna de les propostes. “Pensem  - ha afirmat -  que complementen,  no en un sentit d'acompanyar sinó que fan una tasca important des d'una visió pedagògica, d'implicar a la ciutadania i també en aquesta voluntat d'apropar encara més la cultura a tothom”

Com a propostes artístiques consolidades o més conegudes per al gran públic destaca el monòleg “El cos més bonic que s'haurà trobat mai en aquest lloc””, a càrrec de Pere Arquillué, el monòleg del jove actor Nil Cardoner  Tot el que passarà a partir d'ara, la proposta de Jordi Galceral i Sergi Belbel Fitzroy: quatre dones al límit o el clàssic de la literatura catalana La plaça del Diamant, darrera producció del TNC.

Amb l'objectiu de continuar apropant les arts escèniques a tots els col·lectius, aquest any s'ha treballat amb els joves de Corresponsals VNG, per tal d'escollir una de les propostes d'aquesta temporada. En aquesta ocasió s'ha triat el concert de la Mariona Escoda, guanyadora de la primera edició del concurs Eufòria de TV3, que portarà fins a la ciutat la gira la presentació del disc D'una altra manera.

Un dels destacats de la nova temporada és l'obra de teatre Ma solitud, interpretada per Guillem Albà. Un espectacle en gira que arriba a la ciutat per oferir als espectadors una peça de vint-i-cinc minuts de durada on l'actor vilanoví treballa la seva faceta més gestual, partint de les mans, sense deixar el seu particular humor i amb la complicitat dels titelles.

Altres propostes no tan conegudes són la proposta de teatre Austràlia que tracta sobre la família i reflexiona sobre aquest concepte i la seva evolució, o Rojos una peça de dansa brillant que ens evoca al franquisme a través del moviment corporal i que s'ha treballat a través de testimonis de l'època de postguerra de la Guerra Civil Espanyola. “Aquests  - ha explicat Teresa Llorens - són temes que considerem prou importants i sobre els quals cal poder incidir en el conjunt de la societat.”

Una de les novetats de la nova temporada és en l'àmbit de la música. Racons sonors és una nova experiència musical itinerant. En aquest cas, l'Auditori surt del seu espai convencional per oferir un format de concert ben diferent i sorprenent. En aquesta primera edició hi ha les propostes de Magalí Sare, i Manel Fortià, Ual·la i Electro ma non troppo. 

Sense deixar la música, aquesta temporada també manté la seva aposta per la cultura feta per les entitats. Per la regidora una de les singularitats de la nostra ciutat és el gran nombre d'entitats que fan propostes culturals. “És importantíssim el nombre d'entitats que teixeixen la vida cultural a la ciutat i cal recalcar – ha dit – el paper que juguen en l'àmbit de la cultura.” Un cop més no hi podien faltar els concerts de la Camerata Eduard Toldrà, Medusa Fest o el concert en record al mestre Eduard Toldrà, organitzat per la Coordinadora Sardanista.

En l'ambit de suport a la creació el programa compta amb la proposta de dansa a càrrec d'Anna Serrano Gatell o en l'àmbit de la música per part d'Amat Santacana i Pau Sandaran o Obsidian Trio.

Pel que fa a les exposicions, La Sala acollirà la mostra Òrbita EMAID formada pels millors projectes de final de grau creats per l'alumnat dels seus cicles formatius, així com l'exposició El llarg viatge de l'Estaquirot, 50 anys de teatre de titelles, amb la qual la companyia posa punt final a la seva trajectòria. Una exposició que fa un recorregut invers, començant pels últims espectacles fins als orígens de la companyia, l'any 1973. En aquest recorregut, que guarda una sorpresa especial a l'entrada, es pot veure els materials i les escenografies utilitzades des del punt de vista de l'espectador i dels titellaires, amb un apartat interactiu així com la presència física del “teatret” i en “Maginet”.

Aquest divendres dia 15, a les vuit del vespre, es farà al Teatre Principal la presentació de tota la temporada. L'entrada és oberta i gratuïta.

La venda d'entrades s'activa aquest dissabte 16 de setembre, d'11 a 14 h paquets i de 17 a 20 h les entrades. Les taquilles del Teatre s'obren tots els dissabtes de 17 a 20 h i 1 hora abans de cada espectacle a l'equipament corresponent. Podeu consultar la programació, els descomptes i les  promocions a www.escenavilanova.cat

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local