Coberta de 'Títol: Joan Triadú: triar amb criteri'. Eix
Pere Martí i Bertran |
Vilafranca del Penedès
20-09-2023 13:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Joan Triadú (Ribes de Freser, 1921-Barcelona, 2010), com assenyala la Consellera de Cultura al pròleg va ser un mestre, un crític literari i un activista per la llengua fonamental en la recuperació cultural i nacional del país. La recuperació d’aquest recull de crítiques literàries, publicades a diversos mitjans al llarg de més de seixanta anys, però sobretot al diari Avui, és una aportació valuosa a l’Any Triadú, del qual vam poder gaudir l’any 2021. Significativament, el volum porta el subtítol “75 articles de crítica literària (1946-2010)”, tot i que de debò n’inclou 77, com els mateixos prologuistes assenyalen i justifiquen a la presentació, ja que hi han volgut afegir el primer article de crítica, publicat a la revista Ariel (1946), dedicat a Narcís Oller, i el darrer, publicat pòstumament al diari Avui (14-10-2010) i dedicat a una carta inèdita de Josep Carner, adreçada al mateix Triadú.
La tria i l’objectiu del recull, com assenyalen els curadors, “era destacar articles dedicats a autors i a títols importants de la literatura universal, entre els quals, com no podia ser altrament, s’inclouen obres catalanes.” (p. 11) No els devia pas ser fàcil, ja que Triadú en va publicar centenars, d’articles crítics, però la veritat és que se’n surten amb nota, ja que el recull és una bona aproximació a l’obra crítica de Joan Triadú, que ens permet de tenir en un sol volum uns textos molt dispersos, però, sobretot, copsar-ne l’estil, la cultura, el pòsit lector i la capacitat divulgativa i de síntesi. Amb raó els curadors en diuen: “Cada article el concep com si fos una classe adreçada directament al lector, i per això no dubte gens a l’hora de posar en acció un repertori de recursos comunicatius molt similars als que un mestre té al seu abast davant de l’alumnat que escolta les seves explicacions a l’aula (...) Triadú, el mestre que escrivia crítiques literàries.” (p. 13)
Què més hi trobarà, el lector d’aquest recull? Doncs una espècie de cànon, un conjunt de propostes de títols i d’autors, tant catalans com internacionals traduïts al català, que Triadú ha volgut remarcar, ens ha volgut apropar i convidar-nos a llegir-los. De la tria, en destaca la varietat de gèneres tractats, tot i que hi notem una certa flaca per la poesia, i la diversitat generacional dels autors proposats. Entre els 41 catalans hi trobem des d’Ausiàs March o el baró de Maldà a Quim Monzó o Maria Barbal, passant per Carles Riba, J. V. Foix, Pere Calders, Mercè Rodoreda... Entre els 34 traduïts, de llengües diverses però amb predomini dels anglosaxons, des de W. Shakespeare o J. W. Goethe a Philip Larkin o Natalia Ginzburg, passant per Albert Camus, Marcel Proust, Graham Green, Ernest Hemingway...
Llibres així, que de ben segur que no seran ni best-sellers ni segurament rendibles, és important que tinguin el patrocini o la col·laboració d’institucions com la Generalitat.
Títol: Joan Triadú: triar amb criteri
Autor: Joan Triadú
Curadors: Susanna Àlvarez i Rodolés i Joan Josep Isern
Editorial: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Lloc i any d’edició: Barcelona, 2022
Nombre de pàg. : 288
Pere Martí i Bertran (Professor i escriptor)
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!