Il·lustre vilanoví

Vilanova i la Geltrú commemorarà l'any 2024 el bicentenari del naixement de Víctor Balaguer amb la reobertura del museu

El bicentenari Víctor Balaguer comptarà amb un reconeixement per part de la Generalitat, que ha incorporat l'il·lustre vilanoví en el llistat dels esdeveniments i les personalitats de l'any

Vilanova i la Geltrú commemorarà l'any 2024 el bicentenari del naixement de Víctor Balaguer amb la reobertura del museu. Ajuntament de Vilanova

Vilanova i la Geltrú commemorarà l'any 2024 el bicentenari del naixement de Víctor Balaguer amb la reobertura del museu. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'11 de desembre de 1824 va néixer a Barcelona en Víctor Balaguer i Cirera. L'any vinent, doncs, s'acompleixen dos-cents anys del naixement d'aquest polític, historiador, poeta i dramaturg que va establir un fort lligam amb Vilanova i la Geltrú, fins al punt de donar a la ciutat el que està considerat l'equipament cultural de referència: la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Amb motiu d'aquest bicentenari l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja ha començat a treballar en els actes de commemoració que tenen com a objectiu establir un calendari d'activitats amb el qual difondre i donar a conèixer qui va ser aquest il·lustre personatge i quin va ser el seu llegat i relació amb la ciutat de Vilanova i la Geltrú.

La Primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni, Teresa Llorens, ha defensat la importància d'aquesta commemoració per la ciutat, tant pel que representa la seva figura com el seu llegat “Volem commemorar i reivindicar el llegat patrimonial i cultural de Víctor Balaguer on sobresurt la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Una institució – ha recordat - creada el 1884 de manera primerenca en el context de la museologia catalana”.

Dins els actes commemoratius hi haurà la reobertura de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, prevista per al primer trimestre de 2024. Des del mes de març de l'any passat l'equipament està tancat al públic a causa de les obres que s'estan fent per canviar tot el sistema de climatització del museu, climatitzar i executar obres de millora a la sala de la Biblioteca, i reparar els esgrafiats de la façana. Una millora que no tan sols suposarà augmentar el confort de l'edifici, sinó que també millorarà les condicions per a les obres d'art que s'hi exposen, així com l'experiència de la visita pels usuaris, ja que s'ha aprofitat aquest temps de tancament per millorar elements museogràfics, l'accessibilitat i la interpretació d'aquest equipament.

El bicentenari Víctor Balaguer també comptarà amb un reconeixement per part de la Generalitat que Catalunya, inclosa en el llistat dels esdeveniments i les personalitats que seran objecte de commemoració durant el 2024. Un reconeixement que té l'objectiu de posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria de personalitats i esdeveniments històrics, artístics, científics o culturals que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans. Per Teresa Llorens, aquest fet “ens permetrà situar la figura de Víctor Balaguer a un nivell nacional, però, a més a més, - ha dit -  també ens permetrà poder disposar d'alguns recursos més per destinar a aquesta commemoració del bicentenari”.

200 anys del naixement de Víctor Balaguer i Cirera

Víctor Balaguer i Cirera (Barcelona 1824 – Madrid 1901) és considerat un dels polítics i escriptors catalans més importants del segle XIX. Des de ben jove va escriure entorn les figures i llocs emblemàtics de la cultura catalana. Entenia que la construcció d'un país s'havia de fer simultàniament des de tots els terrenys. És per això que les seves idees es troben incorporades en poesia, teatre, prosa, premsa i, per suposat, en discursos i altres textos polítics. Durant els primers anys en els seus escrits va anar introduint conceptes que ajudaven a crear una consciència col·lectiva catalana i, des d'aquesta perspectiva, se l'ha considerat un creador de mentalitat. Molts dels símbols catalans tradicionals (Montserrat, Ripoll, Serrallonga, Poblet…) van ser revaloritzats en els textos de joventut i maduresa. Fou un dels principals impulsors de la Renaixença, especialment en la recuperació dels Jocs Florals, dins els quals va liderar el corrent més liberal i transformador.

A partir de mig segle XIX va incorporar-se progressivament en política i va destacar com a dirigent del Partit Progressista. Va participar en la conspiració per enderrocar els Borbons, per la qual cosa va haver d'exiliar-se. Després de la revolució es va dedicar intensament a la política i va influir en benefici dels interessos polítics i econòmics de Catalunya. Així mateix, Balaguer va ser un membre molt destacat de la maçoneria, i va format part en quatre ocasions (1871, 1872, 1874, 1886-88) dels governs de Madrid, on va ocupar els ministeris de Foment i d'Ultramar.

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer

L'any 1884 Víctor Balaguer va dedicar la seva petita fortuna a crear la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Un edifici de nova planta fet expressament per a fer de museu i de biblioteca públics. La seva voluntat era poder oferir a tothom l'oportunitat de veure reunides les múltiples col·leccions d'art, llibres i etnografia que havia atresorat al llarg de la seva vida.

El fons estava format per objectes procedents tant de Catalunya com d'altres cultures d'arreu del món, algunes molt llunyanes,  fet que convertia part de les sales en mostres de curiositats exòtiques als ulls de la gent d'aquells moments. A la seva mort, va donar l'equipament a la ciutat, en agraïment per haver estat sempre elegit diputat a les Corts per aquesta població des de 1869.  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local