Festival de cinema de Sitges

Lee Unkrich: “Estic molt orgullós de les pel·lícules que he fet, però ‘Coco’ és la que porto més al cor”

El director presenta al Festival de Sitges un llibre sobre ‘El resplandor’ i rep el Premi Màquina del Temps

El director de films de Pixar Lee Unkrich al Festival de Sitges  . ACN

El director de films de Pixar Lee Unkrich al Festival de Sitges . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

‘Toy Story 2’, ‘Monstruos S.A.’, ‘Buscant en Nemo’ o ‘Coco’ són algunes de les pel·lícules de Pixar que ha codirigit el cineasta nord-americà Lee Unkrich. “Estic molt orgullós de les pel·lícules que he fet, però ‘Coco’ és la que porto més al cor”, afirma Unkrich en una entrevista amb l’ACN. El director rebrà aquesta tarda el Premi Màquina del Temps del Festival de Sitges i ha presentat al certamen un llibre sobre ‘El resplandor’ de Stanley Kubrick. De fet Unkrich assegura que va decidir que volia fer pel·lícules després de veure aquest film de terror de Kubrick.

Lee Unkrich va entrar a Pixar l’any 1994 i ha dirigit, sol o acompanyat, algunes de les cintes més aclamades i populars de l’estudi com ‘Toy Story 2’ amb John Lasseter i Ash Brannon; ‘Toy Story 3’; ‘Monstruos S.A.’, amb Pete Docter i David Silverman; ‘Coco’, amb Adrián Molina, i ‘Buscant en Nemo’ amb Andrew Stanton. En la seva trajectòria ha guanyat tres Oscar, tres Globus d’Or i dos premis BAFTA, a més de rebre el Premi honorífic al Festival de Venècia l’any 2009.

Unkrich assegura que està molt orgullós de totes les pel·lícules que ha fet, però ‘Coco’ és la que porta més al cor. “Va ser un gran repte i volia fer una cosa original i explicar una història que m’agradava molt”. Assegura que volia tractar la història amb respecte i que fos autèntica. Celebra que ‘Coco’ va funcionar i que a Mèxic va agradar molt. “És el film del que n’estic més orgullós”, declara.

El cineasta creu que totes les pel·lícules, incloses les d’animació, estan contínuament desenvolupant-se i es fan propostes noves i diferents a les que es feien. “Les plataformes de streaming donen moltes oportunitats i això fa que hi hagi molts creadors i creacions noves”, indica.

Amb Pixar, indica, “vam fer una animació que no s’havia vist anteriorment, però potser ara ja no és cap novetat”. Per això, afegeix, és important que la gent segueixi intentant empènyer les fronteres del cinema i fer coses diferents. Unkrich cita en aquest sentit els films d’animació com ‘Spider-Man: Un nou univers’ i ‘Spider-Man: creuant el Multivers’ perquè són “fresques i diferents”.

En qualsevol cas, Unkrich opina que el més important és que la història sigui bona, “aquest és l’eix principal, és igual si l’animació es fa en stop-motion o en digital, el que ha de ser bo és la història”.

Preguntat per si té projectes sobre la taula, confessa que ara ha treballat en el llibre d’’El resplandor’ i apunta que s’ha agafat un descans de fer pel·lícules per un temps. “Necessitava descansar i passar temps amb la meva família. Estic segur que tornaré”, apunta.

‘El resplandor’

Unkrich ha presentat un llibre de luxe que ha fet sobre ‘El resplandor’. Recorda que va veure la pel·lícula amb 12 anys quan es va estrenar el 1980. Aquella va ser la primera vegada que es va preguntar sobre com es feien les pel·lícules, sobre la part artística i la figura del director. “Quan vaig veure ‘El resplandor’, vaig veure altres films de Kubrick i això va fer que volgués fer les meves pròpies pel·lícules”. Assegura que va decidir que volia fer pel·lícules després de veure ‘El resplandor’.

El director explica que el film de Kubrick protagonitzat per Jack Nicholson i Shelley Duvall ha tingut una gran influència en moltes de les seves pel·lícules amb referències que ha introduït com a divertiment. Ha influït també en algunes decisions artístiques que ha pres, en termes de composició, moviments de càmeres, so i música. Unkrich matisa que no significa que ‘El resplandor’ tingui una influència directe en tot el que ha fet, però a ‘Buscant en Nemo’, per exemple, va influir en alguns moments de la banda sonora.

Festival de Sitges

Unkrich coneixia el festival, però no havia estat a Sitges abans. “Les pel·lícules que havia fet fins ara no eren apropiades per presentar al Festival de Sitges”. En canvi, creu que aquest era el lloc idoni per presentar el llibre sobre ‘El resplandor’.

Pel que fa el Premi Màquina del Temps, el director indica que sempre que et donen un guardó a tota la teva carrera un se sent “una mica vell, però és un honor i estic emocionat”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local