Cinema fantàstic

‘Cuando acecha la maldad’ s’imposa com a millor film del 56è Festival de Sitges i Baloji, millor director per ‘Omen’

‘Robot Dreams’ guanya el premi del públic, i ‘Stopmotion’ i ‘Vermin: La plaga’, els premis especials del jurat

‘Cuando acecha la maldad’ s’imposa com a millor film del 56è Festival de Sitges i Baloji, millor director per ‘Omen’. ACN

‘Cuando acecha la maldad’ s’imposa com a millor film del 56è Festival de Sitges i Baloji, millor director per ‘Omen’. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

‘Cuando acecha la maldad’, el film argentí de terror i possessions, de Demian Rugna, s’ha alçat amb el premi a la millor pel·lícula del 56è Festival de cinema de Sitges, mentre que Baloji ha guanyat el guardó al millor director per ‘Omen’ en un palmarès molt repartit. El premi especial del jurat ha estat ex-aequo per ‘Stopmotion’, de Robert Morgan, i ‘Vermin: La plaga’, de Sébastien Vanicek. Kate Lyn Sheil ha guanyat el guardó a la millor interpretació femenina pel seu paper a ‘The Seeding’ i Karim Leklou, a la millor interpretació masculina per ‘Vincent debe morir’. ‘Robot Dreams’ de Pablo Berger ha estat reconeguda amb el premi del públic.

‘Cuando acecha la maldad’ ha rebut el premi al millor llargmetratge del Festival de Sitges i el guardó a la millor pel·lícula Blood Window. En un petit poble, dos germans descobreixen un home infectat per forces malignes, que està a punt de donar a llum a un dimoni. Desesperats per evitar l'entrada del mal al seu món aparentment pacífic, els germans descobriran que ja és massa tard i intentaran defensar-se.

Rugna va explicar en una entrevista amb l’ACN que aquest és "un relat cru i descarnat", però, afegeix, "no és una pel·lícula que es conformi amb impactar, sinó que vol explicar un conte entretingut". "A 'Cuando acecha la maldad' volia oferir una mirada diferent sobre els posseïts".

“Ens agraden les pel·lícules de terror i creiem que a vegades no tenen el crèdit que se’ls hi ha de donar i per això hem escollit la que creiem que és la millor de les pel·lícules que hem vist”, ha afirmat Kim Newman, membre del jurat, en referencia a ‘Cuando acecha la maldad’. En aquest context, Jérôme Paillard, del jurat, ha ressaltat que el llargmetratge explora les relacions personals i això ens ha semblat important. La directora de la Fundació del Festival de Sitges, Mònica Garcia, ha indicat que és la primera pel·lícula llatinoamericana que guanya en la categoria de millor llargmetratge del certamen.

Baloji

L’altra gran premi del festival l’ha rebut el cineasta i raper belga d'origen congolès Baloji, que ha guanyat el guardó a millor director per ‘Omen’. Després de quinze anys fora del seu país, Koffi viatja de Bèlgica al Congo amb la seva parella, una dona blanca embarassada. La rebuda per part de la família és estranya i freda, una situació que anirà empitjorant tal com passaran els dies. El que desconeix Koffi és que els seus compatriotes creuen que ell és un bruixot vingut d’altres terres.

El premi especial del jurat ha estat ex-aequo per ‘Stopmotion’, de Robert Morgan, i ‘Vermin: La plaga’, de Sébastien Vanicek. Kate Lyn Sheil ha guanyat el guardó a la millor interpretació femenina pel seu paper a ‘The Seeding’ i Karim Leklou, a la millor interpretació masculina per ‘Vincent debe morir’. Hi ha hagut també una menció especial en la interpretació femenina per Zafreen Zairizal i el seu paper a ‘Tiger Stripes’.

‘Robot Dreams’

El film d’animació ‘Robot Dreams’, de Pablo Berger, amb producció de la catalana d'Arcadia Motion Pictures, ha estat reconeguda amb el premi del públic; ‘Os reviento’, de Kike Narcea, amb el premi del públic Secció Midnight X-Treme; ‘El exorcismo de Eastfield’, de Nick Kozakis, premi del públic Secció Panorama, i ‘Fuerza bruta: Sin salida’, de Sang-yong Lee, premi del públic secció Focus Àsia.

Colin i Cameron Cairnes han guanyat el premi al millor guió per ‘Late night with the devil’; Martin Roux, a la millor fotografia per ‘La morsure’; Markus Binder, a la millor música per ‘Club zero’, i Frédéric Lainé, Jean-Christophe Spadaccini, Pascal Molina i Cyrille Bonjean, als millors VFX per ‘El reino animal’. El jurat també ha fet dues mencions especials per ‘Moscas’ i ‘Riddle of Fire’.

Noves visions

‘Moon Garden’ ha rebut el premi al millor llargmetratge Noves Visions; David Kapac i Andrija Mardesic, a la millor direcció Noves Visions per ‘The Uncle’, i ‘The Old Young Crow’, al millor curtmetratge Noves Visions Petit Format. Hi ha hagut tres mencions especials a ‘Humanist Vampire Seeks Consenting Suicidal Person’, ‘Halfway Home’ i ‘Mimì - Prince of Darkness’.

El millor curtmetratge Anima’t ha estat ‘Ghost of the dark path’ i el millor llargmetratge Anima’t, ‘Tony, Shelly y la linterna mágica’. La millor pel·lícula Òrbita ha estat ‘The last stop in yuma county’. ‘LOLA’ ha estat reconeguda amb el Méliès d’Or a la millor pel·lícula, i ‘Gnomes’, al millor curt. Mentre que ‘La morsure’ ha rebut el Méliès d'Argent a la millor pel·lícula, i ‘Cultes’, al millor curt. ‘Ellos’ ha guanyat el premi Brigadoon Paul Naschy al millor curt.

Crítica

Pel que fa els premis de la crítica, ‘La teoría universal’ ha guanyat el premi de la crítica José Luis Guarner al millor llargmetratge; ‘Vincent debe morir’, el premio Citizen Kane al director revelació, i ‘I'm not a robot’, premi al millor curtmetratge.

Respecte els premis Carnet Jove, ‘La morsure’ s’ha alçat com a millor pel·lícula a la secció oficial fantàstic a competició i ‘Kim's Video’ com a millor pel·lícula Sitges Documenta. ‘Tenemos patria’ ha guanyat el premi SGAE Nova Autoria a la millor direcció; ‘O que me parta un rayo’, al millor guió, i ‘The sun thief’ a la millor música original.

Espectadors

La directora de la Fundació del Festival de Sitges ha apuntat que estan en un 13,5% de creixement respecte l’any anterior. “Si l’any passat vam créixer el 6%, en dos anys hem arribat a més d’un 20% de públic”, ha remarcat. Ha apuntat que hi ha un públic cada vegada més jove que va a les sales i no es perd cap sessió. “En venda directe d’entrades úniques, al marge dels acreditats, estem en 83.173 entrades venudes”, ha declarat Mònica Garcia. Ha afegit que en total estarien al voltant de 175.000 espectadors en tots els espais del certamen.

El director del Festival de Sitges, Ángel Sala, ha apuntat que el públic de Sitges ve a veure cinema i ha manifestat que com qualsevol festival li agrada tenir grans noms, però això no implica un augment de la taquilla, ha afegit. “I més després d’aquests resultats”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local