Cinema del Vi i el Cava

Nora Navas, Xavier Gramona i Carlos Esteva, Premis Honorífics del Most 2023

El festival bat rècord de propostes internacionals i obre un espai per a produccions de les escoles de cinema

Nora Navas, Xavier Gramona i Carlos Esteva, Premis Honorífics del Most 2023. ACN

Nora Navas, Xavier Gramona i Carlos Esteva, Premis Honorífics del Most 2023. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’actriu Nora Navas rebrà el Premi Most Honorífic 2023, un guardó del qual enguany també hi haurà una versió ‘in memoriam’ per homenatjar els vinicultors Xavier Gramona i Carlos Esteva. La direcció del Most destaca la contribució de Navas a la cinematografia catalana i espanyola, alhora que lloa la tasca de Gramona i Esteva en l’impuls dels escumosos i dels vins del Massís del Garraf. Els premiats s’han fet públics en una presentació en què la direcció ha ressaltat que aquest Most és “més internacional que mai”, amb 47 obres de catorze països a competició. Un espai per donar veu a les escoles de cinema i el foment de la gastronomia són dues de les novetats d’una cita que se celebrarà del 2 al 12 de novembre a diferents indrets del Penedès.

Tant Vinseum o CineClub Vilafranca -co organitzadors del festival- han celebrat l’evolució i creixement constant del certamen, que enguany assoleix els 1.300 minuts de projeccions, 200 més que les darreres edicions. De l’extensa programació, n’han ressaltat les 22 sessions en què es repartirà la secció a competició Collita, on participen 47 treballs de catorze països diferents, com el Japó, Canadà, Austràlia o Ucraïna.

Collita s’inaugurarà el 3 de novembre amb la projecció de ‘La contra etiqueta, el que es veu i el que es beu’, de Clara Isamat. La sessió servirà també per lliurar els Premis Honorífics In Memoriam a  Xavier Gramona, vicepresident de l’històric celler Gramona i impulsor de Corpinnat, i a Carlos Esteva, fundador del celler Can Ràfols dels Caus d’Avinyonet del Penedès i impulsor dels vins del Garraf.

Pel que fa a un dels grans reclams del festival, la secció Gran Reserva, durà a Vilafranca la pre estrena d’’El mestre que va prometre el mar’, de Patrícia Font. El film protagonitzarà la gala inaugural del festival, dijous 2 de novembre. En paral·lel, Gran Reserva permetrà veure a diferents espais del Penedès algunes de les produccions més premiades els darrers mesos, com ‘Anatomía de una caída’, de Justine Triet; la italiana ‘La chimera’, d’Alice Rohrwacher; o l’última proposta d’Isabel Coixet, ‘Un amor’.

De cara a la gala de cloenda, diumenge 12 de novembre, es projectarà l’australiana ‘Blind Ambition’, documental del vi firmat per Warwick Ross i Robert Coe sobre quatre refugiats de Zimbàbue que es van convertir en prestigiosos sommeliers.

D’altra banda, la direcció ha destacat l’èxit creixent de la secció de curtmetratges Brot, per a la qual aquest cop s’han postulat 363 produccions. D’aquestes, se n’han seleccionat 25 que es projectaran en cinc sessions repartides al llarg dels deu dies de festival. Serà en una d'aquestes sessions, el dia 8, quan es lliurarà el Premi Honorífic a l'actriu Nora Navas.

“Som en un festival que no para d’evolucionar en qualitat”, ha ressaltat aquest dimarts el director del Vinseum, Xavier Fornos. Des del departament de Programació, Mariona Borrull ha assegurat que han treballar en una selecció “rigurosa, acurada i molt diversa” entre els més de 3.000 minuts de metratge que tenien damunt la taula per acabar seleccionant-ne prop de 1.300. “És una oportunitat única per obrir finestres a realitat del vi que no ens són tant properes”, ha emfatitzat.

Més enllà de les seccions habituals, el Most estrena enguany La Llavor, un espai per projectar produccions procedents de diferents escoles de cinema d’arreu de l’estat espanyol, “per veure les inquietuds dels futurs cineastes i copsar què pot oferir la secció Brot de les futures edicions del Most”.

Al mateix temps, la direcció es proposa posar en valor enguany el paper de la gastronomia i del concepte ‘slow food’, motiu pel qual s’han organitzat diverses activitats que aprofundeixin en aquest món “i obrin un camí de futur pel propi festival”. “No ens volem quedar en la vessant més lúdica de la gastronomia, sinó que volem arribar a reflexionar sobre la crisi global que genera l’explotació de recursos per alimentar tota la població”, ha subratllat Xavier Fornos.

Les activitats més lligades a la gastronomia s’han articulat al voltant del nou concepte ‘MosTeca’, sota el qual hi ha programada una visita al centenari mercat dels dissabtes de Vilafranca, una degustació de formatges i un tast gastronòmic. Aquestes propostes s’engloben en una programació de més de 50 activitats que la direcció ha programat a diferents indrets de l’Alt Penedès, i en les quals compta amb Itàlia com a país convidat.

Si bé Vilafranca tornarà a ser la capital del Most, entre el 2 i el 12 de novembre també hi haurà sessions de cinema i activitats a espais i cellers de Sant Sadurní d’Anoia, Santa Margarida i els Monjos, Sant Pere de Riudebitlles, Avinyonet del Penedès, Olèrdola i Torrelavit. A partir del 22 de novembre i fins el 26, el Most oferirà una versió més concentrada del festival a la comarca del Priorat, on hi haurà una desena de sessions cinematogràfiques al voltant del vi i la gastronomia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local