Pintura de Manel Claver . Eix
Teresa Costa-Gramunt |
Vilanova i la Geltrú
26-10-2023 13:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El passat dia 20 d’octubre de 2023, Manel Claver Roso va inaugurar a la Galeria d’art Ismes l’exposició Claver. Pintures 2020-2023, que es podrà veure fins al 8 de novembre de 2023.
Per les dades de seguida salta a la vista que les pintures triades per aquesta exposició han estat elaborades a partir dels dies de la pandèmia que ens va trasbalsar la vida personal i comunitària durant uns mesos, i que a l’inici va comportar la duresa d’un confinament total.
Claver, que en la seva vida laboral ha estat historiador-catalogador de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que entre els seus crèdits de formació consta que va estudiar Gestió del Patrimoni Cultural a la UOC, el coneixem també vinculat a les activitats culturals que organitzen els Amics de la Biblioteca Museu Balaguer. El coneixement de la història, i la catalogació del patrimoni artístic i cultural és, doncs, a la base de la pintura amb què ara Claver es mostra en aquesta exposició en la qual l’espectador descobreix la faceta inèdita d’una personalitat sensible i creativa d’un món propi que s’expressa en una pintura subtil, aèria, molt propera a la descripció de Vasili Kandinski quan parlava de «l’espiritual en l’art», tot referint-se a la pintura abstracta que ell mateix va desenvolupar.
La majoria de pintures d’aquesta exposició de Claver tenen com a protagonista el color blau, per bé que en algunes el pintor hi mostra tons càlids de la gamma dels ocres i grocs. És significatiu, simbòlicament parlant, que sigui el color blau qui marqui de manera singular la pintura aèria de Claver, en la qual les ratlles mostren la direcció del pinzell i els traços que en algunes ocasions dibuixen la silueta d’un triangle, o d’un ull, que a mi em fan pensar en una iconografia que descriu l’espai celest, no pas real sinó imaginari: un espai ingràvid, si bé ordenat en base a una arquitectura interior, un espai, però, sense contorns que, de manera literària, podríem dir que evoquen l’infinit.
Caldrà seguir amb atenció l’evolució d’aquest pintor que a través de les seves obres invita a la contemplació serena d’uns cels que per la seva pròpia naturalesa mistèrica no tenen definició, d’aquí ve que puguem parlar de l’espiritual en l’art, d’un alè metafísic present en uns traços a penes insinuats i de la seva subtilitat cromàtica emprada sobretot a través del color blau, que ja la cultura medieval va conceptuar com el color més espiritual en la pintura i que Goethe va ratificar en el seu estudi del simbolisme dels colors. El poeta Rafael Alberti va escriure a propòsit d’aquest blau: «El azul de la Edat Media delicado...», que tan bé descriu les pintures aèries de Claver.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!