Elles, les dones, també hi eren

Montserrat Comas: "No sabem res de la vida quotidiana de les dones del segle XIX"

La historiadora vilanovina presenta aquest divendres a les 19 hores al Castell de la Geltrú el llibre ‘Elles, les dones, també hi eren’, un recull de més de 800 cartes de dones adreçades a Víctor Balaguer

La historiadora vilanovina Montserrat Comas presenta el llibre ‘Elles, les dones, també hi eren'. EIX

La historiadora vilanovina Montserrat Comas presenta el llibre ‘Elles, les dones, també hi eren'. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La historiadora vilanovina Montserrat Comas presenta aquest divendres a les 19 hores al Castell de la Geltrú el llibre ‘Elles, les dones, també hi eren’, un recull de més de 800 cartes de dones adreçades a Víctor Balaguer. La recopil·lació de fragments escrits només per dones centra la darrera obra de Comas, publicada per Edicions de la Universitat de Barcelona. El treball que inicia en la seva darrera etapa com a directora de la biblioteca Víctor Balaguer reivindica el paper del feminisme durant la segona meitat del segle XIX i fa aflorar les dificultats que tenien les dones per, entre altres, mantenir l’economia domèstica i reivindicar els seus drets laborals.

La principal conclusió que treu Comas d'aquest treball és que "no sabem res de la vida quotidiana de les dones del segle XIX". La historiadora vilanovina destaca que en aquell moment "les dones acaben tenint un paper fonamental per dirigir el tipus de lectura: l'Església, els anarquistes, els republicans, i tots s'adonen que la gent vol llegir i llegeix així que: alerta amb què llegeix! I l'"eina" que els hi va molt bé és la dona i la utilitzen, en certa manera, per canalitzar lectures perquè elles calmin la societat".

‘Elles, les dones, també hi eren’ analitza i publica per primer cop les missives que Balaguer s’enviava amb tota una xarxa de dones intel·lectuals amb les quals va teixir confessions, anècdotes, debats i estratègies polítiques.  Al mateix temps, a través d’’Elles, les dones, també hi eren’, Montserrat Comas es proposa posar en valor la influència que les dones van tenir en els primers treballs literaris i periodístics de Balaguer, qui va destacar per la seva trajectòria com a escriptor però també com a polític i historiador.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local