El Mur serà el lloc del Pessebre Vivent Parlat de Ribes 2023. Els Xulius
Redacció |
Sant Pere de Ribes
16-11-2023 11:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un any més el Pessebre Vivent Parlat de Ribes organitzat per l’entitat Els Xulius ens oferirà la possibilitat de descobrir un nou lloc del nostre terme. Tot i que l’any 1993 es van fer 2 quadres en els espais exteriors de la casa, enguany el pessebre es durà a terme al voltant de la casa anomenada El Mur.
El Mur és una torre d’estil anglès situada a pocs metres de l’Hospital Sant Camil, dins els terrenys de can Fontanals. Tot i no ser una masia com a tal no és menys interessant que la resta de masies o caserius que podem trobar en el nostre terme municipal.
Una mica d’història
La història del Mur comença als anys 1920 amb en Fernando Maristany i Guasch (1883-1924), avi dels actuals propietaris. El nom amb el qual es coneix, El Mur, fa referència a la seva mare, Amàlia Guasch i Cabanyes, que descendia de la família Mur. Així mateix, una tanca de pedra que envolta l’edifici, el gran jardí i la pista de tennis annexa també ha contribuït a consolidar el nom del Mur en l’imaginari col·lectiu. Els propietaris, amants de la vida rural, van estar sempre vinculats al poble, col·laborant amb els diaris La Veu de Ribas i Castell de Ribas.
Poeta i traductor, Fernando Maristany es va casar amb Matilde Mathieu, el matrimoni van tenir dos fills, en Carles i la Clara. L’any 1922 es va començar construir la torre i s’acaba el 1924, per tant l’any que ve celebrarà el seu centenari. Des de l’any 1952 en son masovers la família Martí (Pepsicola), on hi han passat diferents generacions de la familia.
El pessebre
Les tasques de treball per tirar endavant el nou pessebre ja fa setmanes que van començar. L’organització, la direcció teatral i l’equip tècnic ja fa temps que treballa en la creació d’un nou pessebre vivent, amb nous textos, repartiment, quadres, adequacions d’espais, assajos… un conjunt de persones que treballen incondicionalment per poder oferir un espectacle diferent i únic any rere any.
Un total de 200 persones, actors, tècnics, muntadors, modistes, atrezzo, col·laboradors... formen l'elenc que portarà a terme aquesta gran representació nadalenca. Enguany se celebrarà el 34è Pessebre Vivent Parlat de Ribes, un pessebre itinerant que al llarg dels anys ha volgut mostrar i ensenyar als nostres vilatans i forasters el valor històric de les masies i racons del nostre poble amb un muntatge espectacular, fet que ens diferencia de la resta de pessebres vivents.
L'espectacularitat del muntatge, llum, so i efectes, i el caràcter itinerant són dues de les principals característiques del pessebre, però també el caràcter popular i participatiu. L'essència del Nadal convertida en una experiència que farà sentir a tots els assistents la joia i la màgia pròpia d'aquestes festes.
Les dades
Les representacions previstes són:
25 de desembre, a partir de les 18:30h., en sessions cada 30 minuts.
26 de desembre, a partir de les 18:00h., en sessions cada 30 minuts.
27 i 28 de desembre, a partir de les 17:45h., en sessions cada 30 minuts.
La durada de les representacions és de 90 minuts aproximadament. Les entrades es posen a la venda a partir d'aquest diumenge dia 19 de novembre i es venen exclusivament on-line, i excepcionalment es podran adquirir al lloc de representació en el cas que i hagi anul·lacions o bé no s'hagin venut prèviament. L’aforament és limitat. Es poden adquirir a: http://xulius.org/seccions/pessebre-vivent
Pessebre gegant a Montserrat
Gairebé un mes abans que arribin les festes de Nadal, aquest diumenge 19 de novembre, la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya durà a terme al Monestir de Montserrat un Pessebre Vivent Gegant amb prop de 900 figurants. L’acte, que aplegarà per primera vegada a 33 Pessebres Vivents de Catalunya en un muntatge únic i conjunt amb gairebé 900 figurants provinent d’arreu de Catalunya, servirà per commemorar l’efemèride dels 800 anys del primer Pessebre Vivent. Un fet que va tenir lloc el 1223 de la mà de Sant Francesc d’Assís quan va escollir una cova de la població de Greccio (Itàlia) com a escenari per representar-hi el naixement de Jesús.
El Pessebre Vivent Gegant tindrà lloc a l’entorn del Monestir de Montserrat (entre les places de Sant Jordi, del Museu i de Santa Maria) i l’entrada serà gratuïta. Les escenes es podran veure en dos torns de 10 a 11h del matí i de 12 a 13 h del migdia. Un itinerari circular conduirà els visitants per una mostra de diverses escenes com el campament romà, l’anunciació als pastors, l’establia, el mercat i els oficis, els gladiadors o el temple romà, entre d’altres.
Participaran en aquest muntatge membres dels Pessebres Vivents de Bàscara, Brunyola, Calonge, Cànoves i Samalús, Canyelles, Castell d’Aro, Corró d’Avall, Els Prats de Rei, Fontcoberta, Jesús, Joanetes, L’Espluga de Francolí, La Pobla de Montornès, Les Gunyoles d’Avinyonet, Les Torres de Fals, Linyola, Maçanet de la Selva, Pont Llarg de Manresa, Martorelles, Pals, Polinyà, Premià de Dalt, Salou, Santa Maria d’Oló, Sant Martí de Llémena, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Fost de Campsentelles, Sant Pere de Ribes, Tona, Vila de Rupit, Vila-Sacra i Viladecans.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!