Periodisme

Txell Feixas: "Empatitzar amb les històries humanes és dels pocs antídots contra l'anestesia davant els conflictes"

La periodista de Mediona ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació per ser un exemple de periodisme rigorós, valent i compromès

La periodista de Mediona Txell Feixas ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació . ACN

La periodista de Mediona Txell Feixas ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El Govern ha lliurat aquest dilluns els Premis Nacionals de Comunicació 2023 al Casino de l'Aliança del Poblenou de Barcelona. Enguany han recollit els guardons el comunicador Marc Giró; per haver revolucionat el panorama radiofònic i televisiu amb la seva manera de fer "desacomplexada i trencadora"; la periodista Txell Feixas, per la seva trajectòria professional i per "visibilitzar el paper de les dones" en les zones on ha treballat; 3Cat, per la campanya de llançament de la nova plataforma en línia de continguts a demanda en català, "innovadora, original i inclusiva"; i l'Editorial Grup Gavarres, per ser un exemple de periodisme de "qualitat i proximitat" i per la seva tasca de recuperació de la memòria històrica.

Els Premis Nacionals de Comunicació de la Generalitat són el màxim reconeixement institucional d’àmbit nacional pel que fa als mitjans de comunicació i a la comunicació publicitària i corporativa catalans en llengua catalana. L'entrega de guardons s'ha celebrat amb un acte que ha comptat amb un format totalment diferent de l'habitual, en motiu de la commemoració dels 100 anys de l'inici de les emissions regulars de Ràdio Barcelona.

Concretament, s'ha emulat un serial radiofònic, com els que eren habituals en els anys 50 i 60, el qual ha comptat amb un repàs per alguns moments de la història de la ràdio a Catalunya de la mà de Rosa Badia i Ernest Codina, i les tres integrants de 'Can Putades': Ona Jou, Núria Simón i Joana Cabratosa.

El periodisme de Txell Feixas i l'humor de Marc Giró

Durant aquesta emissió també s'ha comptat amb les intervencions dels diferents premiats, com per exemple la periodista Txell Feixas, guardonada amb el Premi Nacional de Periodisme i Mitjans de Comunicació per "ser un exemple de periodisme rigorós, valent i compromès". El jurat ha destacat la seva trajectòria professional, especialment per la cobertura de conflictes, i ha reconegut la capacitat d'explicar les conseqüències més enllà del moment en el qual esclaten, retratant el dia a dia de la gent que els pateix i visibilitzant el paper de les dones.

Feixas ha admès durant la seva intervenció que el periodisme que fa és aquell que li surt de dins, i que després de tants anys la seva feina s'ha convertit també en la seva vida. "He intentat allunyar-me d'aquelles coses que m'havien dit que fes quan estudiava: un periodisme objectiu, que no existeix perquè tots som subjectius; un periodisme imparcial, que no és mai just; i un periodisme fred i distant, ben diferent al meu on m'apropo tot el que puc", ha reconegut.

En aquest sentit, ha assenyalat que "les històries humanes" són dels "pocs antídots" que queden en l'actualitat contra "l'anestesia general" de la societat davant els conflictes i les barbaries que es veuen. També ha insistit en la importància de donar veu a les dones. "Hem d'explicar el món en femení, perquè només així el relat serà complert", ha conclòs.

Durant el show també ha intervingut el comunicador, Marc Giró, Premi Nacional de Comunicació per haver sabut incorporar, amb un llenguatge proper i distés, temes que sovint no es tractaven als programes d'entreteniment i per haver revolucionat el panorama radiofònic i televisiu amb la seva manera de fer desacomplexada i trencadora. També, per normalitzar la informació sobre la cultura en un programa de caire humorístic i per haver creat una marca pròpia que barreja la frivolitat i l'humor, convertint-se en un referent en l'àmbit dels mitjans catalans.

En la seva aparició, Giró ha defensat l'ofici de comunicador i periodista en clau d'humor, subratllant la importància d'una "remuneració" justa. També ha admès que si s'ha convertit en un bon comunicador ha estat perquè de petit "hi va haver gent que em va ensenyar a llegir i escriure". També de la possibilitat de disposar d'espais per poder comunicar. "Ha estat mèrit de l'entorn, i després ja meu perquè m'he hagut d'espavilar, perquè tinc moltes coses per dir", ha insistit.

Reconeixement per 3Cat i l'Editorial Gavarres

El Premi Nacional de Comunicació Publicitària i Corporativa ha recaigut en la nova plataforma en línia de continguts a demanda en català 3Cat per tota la campanya de llançament. El jurat en ha subratllat el fet que hagi estat innovadora, original i inclusiva, i també que ha buscat fer arribar el missatge a tot el públic de Catalunya, competint en un món global, a més de l'aposta per recuperar unes generacions que havien quedat orfes de continguts en català i mantenir les que durant anys han tingut TV3 com a referent.

Finalment, l'editorial Grup Gavarres ha estat distingida amb el nova categoria de Premi Nacional de Comunicació de Proximitat, per ser un exemple de periodisme de qualitat. Va néixer l'any 2002 amb la voluntat de recuperar la memòria oral i el patrimoni i els seus editors reivindiquen una manera de viure i conviure a partir d'un periodisme de proximitat, de conversa llarga i cocció lenta. Segons el jurat, les seves publicacions són un exercici de recuperació de la memòria històrica, explicant fets, professions o circumstàncies, que de no recollir-se haurien quedat en l'oblit.

El director de l'editorial, Àngel Madrià, ha recordat que amb les revistes busquen les experiències de la gent, la seva vida, la seva feina, i la seva manera de parlar i de viure. "Aquest és el nostre patrimoni, per deixar un llegat, perquè a aquesta gent no sempre se'ls ha escoltat massa", ha recordat.

El paper "central" dels espais de comunicació

Finalment, durant la seva intervenció, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat que en un món "en evolució constant" els espais comunicatius també juguen un paper "central", ja que actualment la societat rep tot tipus d'informació les 24 hores del dia. Per això ha posat en valor la tasca dels professionals a favor d'una comunicació de "proximitat, compromesa i inconformista". També ha subratllat la importància de tenir "referents" que ajudin a les persones a entendre el món, així com fer de Catalunya "un país plural, divers i més lliure".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local