Vendrellenc il·lustre

Aquest dimarts es tanca la commemoració del 50è Aniversari de la mort de Pau Casals

L’Arxiu Nacional de Catalunya, en aliança amb la Fundació Pau Casals, conserva i difon el llegat documental de Casals

Aquest dimarts es tanca la commemoració del 50è Aniversari de la mort de Pau Casals. Fundació Pau Casals

Aquest dimarts es tanca la commemoració del 50è Aniversari de la mort de Pau Casals. Fundació Pau Casals

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Demà, dimarts 30 de gener, a les 18 hores, se celebrarà la cloenda de la commemoració del 50è Aniversari de la mort de Pau Casals, un acte en què participaran la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, acompanyats de la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; la directora del Museu Pau Casals, Núria Ballester, i el director de l’Arxiu Nacional, Francesc Balada. L’acte tindrà lloc al Palau Moja de Barcelona.

L’acte té com a objectiu honorar la memòria del músic català més rellevant del segle XX i remarcar la importància del fons documental d’una de les personalitats més rellevants de la cultura catalana. Alhora, es vol donar compte de la intensa i fructífera relació entre la Fundació Pau Casals i el Departament de Cultural a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

En aquest sentit, coincidint amb la commemoració del 50è aniversari del traspàs del músic, la Fundació Pau Casals i el Departament de Cultura estan actualitzant el conveni de col·laboració dels fons documentals. Aquesta actualització, a partir dels anys d’experiència conjunta en la gestió dels fons, té per objectiu agilitzar els procediments per oferir un millor servei als milers d’usuaris interessats en la seva consulta i així donar accés al coneixement d’una figura i una obra que, conscients del seu valor universal, la Fundació Pau Casals i el Departament Cultura volen facilitar al màxim.

Al llarg del darrer any s’ha commemorat el 50è aniversari de la mort de Casals (1973-2023). El llegat universal de Pau Casals continua molt vigent avui dia. La defensa de la pau, la democràcia, els drets humans, i el compromís social són temes centrals i de gran actualitat en el món en què vivim. Des de la Fundació i el Museu Pau Casals s’han impulsat una sèrie d’activitats i projectes especials per recuperar el llegat, tant musical com humà, del mestre. L’acte més rellevant va ser el concert que es va fer el 22 d’octubre al Palau de la Música Catalana.

L’estat actual del fons Pau Casals

El fons Pau Casals és un arxiu documental únic i de referència internacional per a conèixer la trajectòria del gran músic. Inclou documentació personal, composicions manuscrites, reculls de premsa, programes de concerts, fotografies i enregistraments sonors i audiovisuals. A més, també hi ha un extens fons de correspondència amb més de 50.000 cartes, testimoni de les relacions que Pau Casals va mantenir en els diversos àmbits de la música, la cultura, la política i la societat coetànies.

Com a resultat del treball arxivístic dut a terme al llarg de tots aquests anys, el fons Pau Casals | ANC1-367 aplega 19.045 unitats de catalogació amb la descripció ja accessible a través del portal Arxius en Línia. D’aquestes, 12.227 unitats corresponen a documentació textual i la resta, 6.818, a la part gràfica i audiovisual, fet que el converteix en un dels fons personals més importants i exhaustivament descrits dels més de 600 conservats a l’arxiu.

El fons s’estructura en tres parts: l’arxiu personal i professional (1876-1979) ingressat principalment el 1997, que en la seva part textual té un volum de 28,4 metres i disposa d’un inventari que inclou 8.729 unitats de catalogació accessibles en línia. Compta també amb prop de quatre mil imatges i altres documents gràfics i audiovisuals. Una segona part estaria formada pels escrits sobre Pau Casals, poemes i àlbums de signatures i reculls de premsa (4,2 m); la biblioteca i l’hemeroteca (1,6 m), ingressats el 2001. Han estat descrits en 848 unitats de catalogació i accessibles també al catàleg bibliogràfic. La tercera part correspon a l’arxiu personal i professional (1956-1979) ingressat entre els anys 2001 i 2007, que té un volum de 30 m i incorpora també material gràfic i audiovisual; a falta de completar-la definitivament, ja s’hi han descrit 2.634 unitats de catalogació.

El fons de partitures i documentació de l’Orquestra Pau Casals (amb un volum de 27,7 m) i la Col·lecció Pau Casals, formada per les donacions de tercers (4,6 m), es troben en un procés inicial de tractament arxivístic, parcialment digitalitzat.

Una llarga col·laboració institucional

La relació de la Fundació Pau Casals amb l’Arxiu Nacional s’inicia la primavera 1996, quan es diposita l’arxiu de l’Orquestra Pau Casals. L’any següent, en començar les obres de restauració de la casa-museu de Sant Salvador, la Fundació i l’Arxiu acorden el trasllat temporal del fons del músic des de Sant Salvador a l’Arxiu Nacional amb l’objectiu de preservar-lo, restaurar-lo i emprendre de manera exhaustiva la seva catalogació. Alhora, la Fundació inicia un esforç molt rellevant amb el propòsit de recuperar més documentació sobre Pau Casals a mans de tercers, que ha anat integrant en la col·lecció.

Com a resultat de la bona col·laboració establerta, el 2001, en el moment de la inauguració formal del Museu Pau Casals, la Fundació decideix que el fons documental resti dipositat a l’Arxiu Nacional (tret d’alguns documents originals que formen part de l’exposició permanent del museu), situació que es formalitza definitivament el 2006, amb la signatura d’un conveni de dipòsit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local