Pòdcast

La Malifeta: "és important donar veu a persones i temes que normalment no en tenen, i això creiem que és el que agrada"

L'Ana Ballesteros i la Irene Peraire són les ideòlogues d'un pòdcast que va néixer durant el confinament i que fa bandera de l'activisme feminista

Irene Peraire i Ana Ballesteros. EIX

Irene Peraire i Ana Ballesteros. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

L'Ana Ballesteros i la Irene Peraire són les ideòlogues d'un pòdcast, la Malifeta, que va néixer durant el confinament i que fa bandera de l'activisme feminista. Des d'avui, podreu seguir l'actualitast de la Malifesta a través d'EIX DIARI.

Qui integra la Malifeta i com neix la idea d'aquest pòdcast?

Al capdavant del projecte estem l'Ana Ballesteros i la Irene Peraire. La idea va néixer durant el confinament. Per aquell moment vivíem juntes al barri de Sants de Barcelona i allà vam començar a parlar de fer un podcast, tot i que el format era un altre. En finalitzar el confinament vam tornar a viure a Vilanova, vam ressituar les nostres vides i la idea va quedar en un segon pla.

Des de fa temps militem juntes al col·lectiu feminista de Bullanga i una mica vinculat a aquest activisme, a principis de 2023 vam repescar la idea del podcast, però amb un enfocament totalment diferent. La nostra idea era ajuntar-nos una tarda i gravar amb un parell de mòbils, mentre ho parlàvem la nostra amiga Sònia ens va escoltar i ens va oferir directament casa seva, la seva parella és tècnic de so i tenia material tècnic per fer-ho professionalment.

I va ser pensat i fet, de cop la Malifeta va passar a ser un projecte on participem 4 persones, nosaltres pensem els temes, contactem amb les convidades i preparem el guió, llavors arribem a casa la Sònia i el Johnny i tenim l'estudi en el seu menjador, tot preparat per arribar i petar la xerrada.

Des de llavors, més o menys cada 15 dies ens trobem a casa seva i gravem un capítol de La Malifeta.

Quins temes tracteu i quins són els que tenen una major interacció entre la comunitat?

Tractem tota mena de temes i intentem aportar la nostra mirada feminista. Ens posem les nostres ulleres liles i reflexionem pràcticament sobre tot, de moment ja hem parlat de futbol, de salut mental, sexualitat, amistat, habitatge, maternitat... realment tot allò que ens vingui de gust ho col·loquem al programa.

També intentem aportar valor afegit convidant persones que més enllà de si són expertes o no, estan vinculades al tema que tractem. Al final moltes d'elles han vingut a explicar experiències personals, coses que viuen en el seu dia a dia, la seva militància o la seva feina, quan es parla en primera persona es crea un vincle natural amb les persones que ens escolten, perquè moltes se senten interpel·lades, per tant, el que més interacció genera és quan expliquem experiències en primera persona i tractem temes universals, que ens afecten a totes o que ens poden afectar a totes.

Per exemple, un dels capítols amb més reproduccions és el de la reproducció assistida pública, on unes amigues expliquen la història del seu embaràs, però també són molt escoltats els capítols sobre amistat o sexologia.

Creiem que és important donar veu a persones i temes que normalment no en tenen, i això creiem que és el que agrada, també perquè tot i parlar de temes a vegades feixucs, ho fem amb un to despreocupat i alegre, com si petéssim la xerrada al bar.

Què aporta el format que no donen els mitjans convencionals?

Doncs com dèiem, el que nosaltres fem, és una conversa de bar. Tractem temes històricament relegats a l'àmbit privat: l'amor, el sexe, l'amistat, les emocions, etc.

O parlem de temes que es parlen molt, però amb una mirada feminista: l'habitatge, el futbol, la política municipal.

Entrevistem a les nostres amigues, i a qui ens dona la gana i no som gens subjectives. Aquest és un podcast d'esquerres i feminista i segurament aquesta llibertat no la tindríem en un mitjà convencional. També ens permet fer-ho a la nostra mida. Parem quan volem, en fem dos seguits si ens ve de gust. Tenim poca pressió, només la que ens posem nosaltres.

Cap a on us agradaria que caminés aquest format? quins temes us agradaria abordar?

Hi ha molts temes que tenim pendents i persones que volem entrevistar. Crec que l'únic que projectem es continuar passant-nos-ho bé, que hi hagi algú que ens escolti i poder entrevistar a totes les persones que en tinguem ganes.

Per aquesta temporada volem parlar de prostitució, consum de drogues, salut menstrual, cinema i més coses que no revelarem encara.
També estem molt contentes que Eix Diari vulgui compartir els nostres capítols i així poder arribar a més gent.

A més, ja vam fer un capítol amb públic a Cal Trajo on es va omplir el bar, tenim ganes de més i gent que a l'altra banda que ens dona suport. De moment, tot apunta que aquest primer trimestre d'any n'hi haurà un altre, veurem! Fins i tot hem temptejat sortir de Vilanova i fer-lo en algun altre lloc, però tot està per fer...

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local