El PSC insta el govern estatal a reconèixer la figura de Víctor Balaguer en el bicentenari del naixement del polític. PSC
ACN |
Vilanova i la Geltrú
09-02-2024 00:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El PSC ha registrat una Proposició no de Llei al Congrés dels Diputats en què insta el govern de l'Estat a reconèixer la figura del polític i escriptor català Víctor Balaguer en el marc del bicentenari del seu naixement. El text també demana a l'executiu que col·labori en els actes programats per la comissió encarregada de la celebració de l'efemèride. La iniciativa també té com a objectiu reivindicar la seva figura com a impulsor de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, institució que el politic va llegar a la ciutat de Vilanova i la Geltrú.
Segons ha explicat la diputada per Barcelona i primera tinenta d'Alcaldia i regidora de Cultura i Patrimoni Cultural a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Teresa Llorens, la commemoració permetrà "fer una reactualització d'aquesta mirada que tenia Balaguer sobre la institució, i també deixar constància de la importància de la seva figura, ja que va ser un referent en l'àmbit cultural, pictòric i de col·leccionisme en l'àmbit nacional i internacional". El bicentenari coincidirà amb la reobertura de la Biblioteca-Museu que ha estat tancada durant dos anys per obres de climatització.
Víctor Balaguer va néixer l'11 de desembre de l'any 1824 a Barcelona. Va ser un dels impulsors de la Renaixença, Mestre en Gai Saber, poeta oficial del Lliceu, autor del nomenclàtor de l'Eixample de Barcelona, ministre de Foment i Ultramar, senador, filantrop, diputat i president de la Diputació de Barcelona.
A l'exposició de motius de la iniciativa, els socialistes expliquen que, durant els anys que Balaguer va ser diputat a les Corts (1869-1889), la seva influència va ser clau per a la concessió de la línia de ferrocarril de Barcelona a Vilanova i la Geltrú i Valls (1881); la creació de l'Escola d'Arts i oficis a Vilanova i la Geltrú (1886), i la Biblioteca-Museu que porta el seu nom.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!