La disbauxa pren Sitges en una de les cites més multitudinàries del carnaval. ACN
ACN/ Jordi Pujolar |
Sitges
11-02-2024 21:43
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Milers de persones omplen aquest diumenge el centre de Sitges, en una de les cites més multitudinàries del carnaval català més internacional. Encapçalada pel Rei Carnestoltes Big Mag Cigalupi, la Rua de la Disbauxa recorre el centre de la població, des del passeig de la Ribera i fins al Cap de la Vila. Hi han participat unes 40 carrosses amb més de 2.000 participants, majoritàriament vestits amb lluentons, plomes i extravagàncies. Enguany, però, també hi han tingut un pes important les disfresses de l'anomenat 'fardo' sitgetà, vestits més teatralitzats com els que llueixen Sa Majestat Carnestoltes i Mimí Chateau, la Reina del Carnaval. De fet, aquest és el primer cop que les dues colles responsables dels personatges són d'estil 'fardo'.
El diumenge de Carnaval és una festa a Sitges, de principi a fi. La rua infantil del migdia ha donat el tret de sortida a una jornada de música, ball, color i festa. Aquest any, a més, per amenitzar les llargues hores d'impàs entre la rua infantil i la Rua de la Disbauxa, el passeig de la Ribera ha acollit durant XX hores un nou espai de música i ball, una de les novetats de la programació d’aquest any.
El moment àlgid arribava pocs minuts després de dos quarts de vuit del vespre, quan el Rei Carnestoltes i el seu seguici han donat el tret de sortida a la Rua de la Disbauxa. Darrere seu, desenes de carrosses han omplert de festa el passeig de la Ribera. Han desfilat dimonis, romans, 'cowboys', batucades, ballarines, personatges de conte, equips de futbol i tot un reguitzell de vestits estrafolaris.
Sense purpurina pel veto europeu
Aquest any, a més, es dona la circumstància que moltes colles s'han hagut de 'reinventar' davant la prohibició de la Comissió Europeu a la venda de purpurina. Aquest era un element imprescindible per a la societat carnavalesca per la "vitalitat" que l'anomenat 'brilli-brilli' dona a tots els elements de les disfresses. Tot i les limitacions, però, la festa no se n'ha ressentit.
Entre les colles del Carnaval de Sitges s'ha optat per alternatives, com l'ús moderat d'excedents de purpurina d'altres anys o a la compra de purpurina biodegradable –el seu cost dobla el de la purpurina convencional. També hi ha colles que han triat pintures més vives per a les seves disfresses com a solució al veto europeu.
Les ventades obliguen a suspendre el ball de l'Hort de Can Falç
D'altra banda, l'Ajuntament de Sitges ha hagut de suspendre a darrera hora la festa a l'Hort de Can Falç, programada per a quan acabés la rua. El consistori explica que "no es pot garantir la seguretat", després que la pèrgola que s'hi havia instal·lat no hagi aguantat les ventades d'aquest diumenge i se n'hagi ressentit l'estructura.
El ball a l'Hort de Can Falç era l'alternativa que havia previst l'Ajuntament com a fi de festa de la rua, ja que la tradicional trobada que feien les colles a les respectives entitats tampoc s'ha pogut fer perquè s'estan fent diferents obres de reforma als locals. Ara el consistori treballa per recuperar l'estructura malmsa i mantenir el ball de dimarts, coincidint amb la Rua de l'Extermini,
Dimarts, l'Extermini
I és que després de la Rua de la Disbauxa, el Carnaval de Sitges tornarà a viure un nou punt àlgid dimarts, amb la Rua de l'Extermini. És la segona de les grans rues de la festa i que tornarà a reunir els mateixos participants. Això sí, les colles desfilaran en ordre invers al d'aquest diumenge. Una nova explosió de color per posar la cirereta als dies de més rauxa que viu Sitges al llarg de l'any. Durant la setmana de Carnaval, Sitges calcula que passen pel municipi prop de 250.000 persones.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!