El Carnaval de Sitges viu l’última gran nit de lluïment amb la rua de l’Extermini. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
14-02-2024 01:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Carnaval de Sitges ha celebrat aquest dimarts la seva darrera gran nit de festa. La rua de l’Extermini ha reunit una quarantena de carrosses i més de 2.000 participants que ho han donat tot davant de milers d’espectadors que han esperat durant hores per gaudir del carnaval català més internacional. Disfresses lluentes, maquillatges minuciosos i coreografies altament assajades han tornat a captivar el públic. A banda de les sempre mediàtiques disfresses de ‘brilli-brilli’ i plomes, un bon gruix de carrosses també ha reivindicat el ‘fardo sitgetà’, caracteritzat per temàtiques més irreverents i desenfadades. Sitges enfila ara la recta final d’una setmana esbojarrada que clourà demà dimecres amb l’enterrament de Sa Majestat Carnestoltes.
Els carrers de Sitges s’han convertit un cop més en un gran escenari de llum, color i música. Seguint el patró de la recent rua de la Disbauxa de diumenge, aquest dimarts d’Extermini les carrosses han omplert el passeig de la Ribera i els carrers més cèntrics per lluir uns muntatges i disfresses que no deixen ningú indiferent. Al migdia les entitats han tret al carrer les seves colles infantils, mentre que aquesta nit les carrosses adultes han agafat tot el protagonisme.
Les colles més lluentes han optat enguany per disfresses de ‘cow boy’, Cabaret, ‘Feria d’abril’, pirates, aus exòtiques, fantasies futuristes, primaverals o luxoses. La poca roba, les plomes i la purpirina han estat els elements predominants d’aquestes carrosses.
Un ‘brilli-brilli’, però, que enguany ha quedat condicionat per una nova normativa de la Comissió Europea que prohibeix la venta de pupurina, de manera que les colles han hagut d’utilitzar estoc d’anys anteriors, redurnir-ne l’ús o bé buscar alternatives, com la purpurina biodegradable.
Pel que fa al ‘fardo sitgetà’, aquest ha tingut una rellevància especial enguany, ja que tant la carrossa del Carnestoltes com la de la Reina són d’aquest tarannà. Big Mag Cigalupi i Mimí Chateau han obert i tancat, respectivament, la rua de l’Extermini amb carrosses plenes de personatges extravagants, divertits i teatralitzats.
També han reivindicat el ‘fardo sitgetà’ altres colles que han apostat per muntatges vinculats, per exemple, a un partit de futbol, una plaga de paneroles, un safari amb una tribu africana, un parc d’atraccions o a personatges de contes. Un seguit de propostes esbojarrades que han fet riure el públic que omplia els carrers delimitats amb tanques.
Estrena del ball a l’Hort de Can Falç
Sitges estrenarà aquesta nit i matinada una festa popular a l’Hort de Can Falç amb aforament per a 400 persones. El ball, previst fins les 3.30 h, s’havia de celebrar per primer cop diumenge després de la rua de la Disbauxa, però les ventades del cap de setmana van malmetre part de l’estructura que s’havia preparat i l’Ajuntament va decidir suspendre prèviament la festa per motius de seguretat. El consistori i la Comissió del Carnaval han organitzat enguany aquestball per oferir un espai de festa especialment adreçat als participants a la rua, ja que els locals de les dues principals entitats del municipi estan en obres.
250.000 visitants i un miler d’efectius de seguretat
Des de Dijous Gras i fins demà Dimecres de Cendra, s’estima que Sitges haurà rebut al voltant de 250.000 visitants, gairebé vuit vegades més que els 32.000 habitants empadronats que té la vila. A part d’aquest dimarts, els dies àlgids van ser dissabte i diumenge. Un conjunt de tres jornades punta -a part de la resta de dies de Carnaval- que ha estat supervisat per un dispositiu de seguretat “molt i molt extraordinari”, en paraules del conseller d’Interior.
L’operatiu compta amb totes les unitats dels Mossos d’Esquadra activades, i el formen un miler d’agents del cos, policies locals, bombers i personal de protecció civil, el SEM i la Creu Roja. També hi participen vigilants de seguretat privada.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!