Memòria històrica

Una placa homenatja l'Ateneu Obrer Vilafranquí al carrer que porta el seu nom

L'entitat, fundada l'any 1885, va ser un centre cultural i educatiu de gran rellevància per a la classe treballadora de la vila i la comarca durant finals del segle XIX i principis del XX

Una placa homenatja l'Ateneu Obrer Vilafranquí al carrer que porta el seu nom. Ajuntament de Vilafranca

Una placa homenatja l'Ateneu Obrer Vilafranquí al carrer que porta el seu nom. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una placa commemorativa s'ha instal·lat a la façana del número 9 del carrer de l'Ateneu, recordant la presència de l'Ateneu Obrer Vilafranquí en aquell indret. L'entitat, fundada l'any 1885, va ser un centre cultural i educatiu de gran rellevància per a la classe treballadora de la vila i la comarca durant finals del segle XIX i principis del XX.

L'Ateneu Obrer va néixer amb l'objectiu de promoure la formació, l'oci i la cohesió social dels seus associats. La seva secció coral va destacar especialment, i l'entitat va esdevenir un referent en l'alfabetització i instrucció de la classe treballadora. A més, s'hi van organitzar conferències, vetllades culturals i activitats musicals que van enriquir la vida cultural de Vilafranca.

Malauradament, la dictadura franquista va posar fi a l'activitat de l'Ateneu l'any 1939. L'edifici va ser confiscat i va passar a mans del règim, allotjant diverses associacions franquistes fins que va ser adquirit per l'Ajuntament l'any 1961. Cinc anys més tard, l'edifici va ser enderrocat per construir-hi l'actual bloc d'habitatges que ocupa el solar.

La placa instal·lada aquesta setmana és un homenatge a la memòria de l'Ateneu Obrer i a la seva tasca durant dècades. La iniciativa va sorgir arran de la publicació del llibre "L'Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972)", obra del jove estudiant vilafranquí Gerard Ferret Colomer. El llibre, fruit de tres anys de recerca, recull la història de l'entitat i posa en valor el seu paper en el teixit social i cultural de la vila.

La placa, ubicada al carrer que porta el nom de l'Ateneu, servirà per a recordar a les futures generacions la importància d'aquesta entitat en la història de Vilafranca del Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local