Salut mental

Els Castellers de Vilafranca creen assajos psicològics: “Calen eines perquè tothom gaudeixi malgrat la pressió”

La colla celebra sessions mensuals per vetllar per la salut mental i reforçar la seguretat emocional

Els Castellers de Vilafranca han posat en marxa aquesta temporada un programa d’assajos psicològics. ACN

Els Castellers de Vilafranca han posat en marxa aquesta temporada un programa d’assajos psicològics. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els Castellers de Vilafranca han posat en marxa aquesta temporada un programa d’assajos psicològics. Amb una sessió grupal al mes, la colla s’ha proposat reforçar la seguretat emocional dels castellers a través d’eines que els ajudin a gestionar la pressió, els nervis, les pors i les alegries. “Hem tingut casos de gent que ha deixat la colla perquè no suportava la pressió, i això és impensable”, apunta a l’ACN el president dels verds, Ernest Gallart, que ressalta que “cal disposar d’eines perquè tothom faci castells gaudint”. “Vaig pensar que ‘ja era hora’ que poguéssim treballar la salut mental igual que ho fem amb la part física”, afegeix una component de la colla, que assevera: “El cap ha d’estar preparat”.

Els assajos psicològics és un projecte de la nova junta que encapçala l’entitat des d’aquest 2024 i fins el 2029, amb Àngel Grau i Ernest Gallart com a cap de colla i president, respectivament. Gallart relata que la candidatura tenia “molt clar” que era necessari “oferir eines per gestionar la multitud d’emocions que genera la pràctica dels castells, des de la pressió, a les frustracions o la por”. “Són coses que hem anat veient amb el pas dels anys però que fins ara no s’han cuidat”, recalca.

Gallart ho compara amb el projecte de salut i medicina esportiva que la colla va posar en marxa fa sis anys, quan van introduir un seguiment de la condició física per a tots els castellers que ho desitgessin. De la mateixa manera que els membres de la colla han interioritzat la necessitat de cuidar la nutrició i l’esforç muscular, ara l’objectiu és que, qui ho desitgi, també pugui treballar la salut mental, “igual que ho fan els esportistes d’elit”.

La psicòloga Andrea Pérez, especialista en psicologia esportiva, és qui digireix les sessions i referma aquest paral·lelisme entre els castells i l’elit esportiu. “No s’ha d’oblidar que en els dos casos hi ha una part molt física d’hores d’assaig però també una part de gestió de la pressió, de voler fer bé a plaça allò que has estat assajant amb molt esforç”, assenyala, tot afegint que “els objectius dels Castellers de Vilafranca són molt exigents, i porten a la pràctica un nivell d’excel·lència molt elevat en què cal dominar tots els detalls”.

Entre les diverses qüestions tractades als primers assajos psicològics -i en alguna sessió individual-, s’ha posat sobre la taula quins són els percentatges d’esforç mental i físic que es requereixen per alçar un castell. Gallart assegura que hi ha hagut membres de la colla que han xifrat en un 70% la part psicològica. “És evident que s’ha de treballar molt, i fer-ho donarà més seguretat cap als propis castellers i cap a la resta de la colla per passar-ho bé i gaudint fent castells”, assegura.

En aquest sentit, relata que han aflorat casos de persones que havien abandonat els Castellers de Vilafranca argumentant que no podien complir amb els horaris dels assajos, “però que després han admès que allò que no podien suportar era la pressió”. Gallart ho lamenta i afirma que això és un extrem “impensable”, el qual la nova junta vol evitar que es torni a repetir “perquè fer castells ha de ser una activitat que es fa perquè agrada, no per passar-ho malament”.

La psicòloga Andrea Pérez celebra que les primeres sessions han reunit entre 80 i 50 persones, i aplaudeix que la salut mental “mica en mica deixi de ser la gran oblidada”. Confia que dedicar-hi un espai específic dins el món casteller “pot ajudar a cuidar els membres de la colla”, els quals reconeixen que s’han sentit “alleugerits” després de cada sessió pel fet d’haver pogut parlar obertament de qüestions fins ara eclipsades per la part més física dels assajos.

Pérez preveu que al final de la temporada els castellers puguin aprendre a identificar quins són els elements que els generen més estrés, per tal de gestionar-los i impedir el malestar. Destaca que la programació de sessions mensuals té un doble propòsit fonamental: generar benestar a base d’eines que ajudin a afrontar situacions desagradables, i millorar el rendiment gràcies a aplicar recursos de la vida personal a l’àmbit casteller.

Les primeres sessions han reunit castellers d’edats molt diverses i també amb rols molt diferents dins la colla, des de membres de la tècnica, fins a components de les pinyes o castellers del tronc. Emma Andreu, membre dels verds des de fa vuit temporades, aplaudeix el nou projecte de salut mental “perquè el ‘coco’ passa per moltes fases al llarg d’una diada”. “Des dels nervis previs, a la por al fracàs en una caiguda”, relata, i assegura que ha conviscut amb molts companys “que senten molta pressió que segurament fins ara no han sabut gestionar adequadament”.

Quicu Fernández, un altre casteller amb catorze temporades a l’esquena, creu que els assajos psicològics són una “eina indespensable” per “aprendre a utilitzar” diversos recursos emocionals a l’hora d’alçar un castell a plaça. A part de la por i la pressió, Fernández destaca també la importància de regular l’alegria desfermada després d’un gran castell, “moment en què has de saber reconnectar i estar molt concentrat en pocs minuts”.

Després d’haver estrenat els assajos psicològics aquesta temporada, la junta assegura que la intenció és que aquest projecte s’instauri a l’estructura de la colla per mantenir-ho any a any. Gallart apunta que han rebut consultes d’altres colles que s’han interessat per aquesta iniciativa i sospita que la salut mental agafarà cada cop més protagonisme a la resta d’entitats: “Tant de bo perquè, al cap i a la fi, estem buscant tots la millora continua del món casteller”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local