Inauguració oficial

El Museu Balaguer reobre les seves portes aquest dissabte després de dos anys d'obres

L'equipament, que ha millorat la climatització i l'accessibilitat, vol visibilitzar l'art femení en aquesta nova etapa

El Museu Balaguer reobre les seves portes aquest dissabte després de dos anys d'obres. Míriam de Lamo

El Museu Balaguer reobre les seves portes aquest dissabte després de dos anys d'obres. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El Museu Balaguer reobre les seves portes aquest dissabte després de dos anys d'obres

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer tornarà a obrir les seves portes aquest dissabte després de dos anys i quatre mesos de tancament. Una necessària posada al dia en el sistema de climatització, essencial a l'hora de conservar les obres d'art, ha anat acompanyada de millores en l'accessibilitat i de la reorganització de les peces exhibides per tal de posar en valor el paper de les dones en l'art. La complexitat de les diferents actuacions i, sobretot, de la protecció de les obres al llarg de la reforma ha fet que el termini marcat inicialment -deu mesos- s'hagi prolongat en el temps, i s'emmarqui en el bicentenari del naixement de Víctor Balaguer. L'acte de reobertura, al que podrà assistir la ciutadania, tindrà lloc demà dissabte a les 18:30h i anirà seguit d'una jornada de portes obertes al llarg de diumenge. El museu estendrà la gratuïtat de les visites amb reserva prèvia fins al 4 d'agost.

“És una reobertura molt esperada d'una feina que feia molt temps que s'havia de fer”, ha assegurat la regidora de Cultura, Teresa Llorens, aquest divendres en una visita al museu amb els mitjans de comunicació. La reforma ha costat 900.000 euros aportats per fons Feder, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Vilanova, dels que 600.000 euros han estat destinats a la millora de la climatització. Segons l'Ajuntament, el nou sistema implantat tracta cada sala o conjunt de sales de forma independent, i permet ajustar els requisits en funció de la col·lecció exposada, minimitzar el consum energètic de l’equipament, adaptar-se a la normativa existent i prioritzar la sostenibilitat i el respecte climàtic. Així, els equips instal·lats registren i controlen les condicions climàtiques de temperatura, humitat, CO₂ i renovació d’aire de les sales per adaptar-les als estàndards internacionals per a la conservació d'obres d'art.
“Ha estat com un tetris anar protegint i traslladant les col·leccions”, ha assegurat la directora del museu, Mireia Rosich, sobre el procés de desmuntatge i muntatge de les peces, que s'ha hagut de fer “a poc a poc”. Durant les obres, l'equipament es va dividir en dues zones climàtiques: una convertida en zona de reserves per encabir la col·lecció no traslladada, i una altra on començar la renovació de la climatització. Un cop aquesta segona divisió va estar enllestida, s'hi van traslladar les obres d'art per poder iniciar la reforma a la primera zona.

A banda de la climatització, la responsable del museu ha destacat que l'actuació també ha servit per millorar l'acompanyament del visitant per tot el circuit així com l'accessibilitat. D'altra banda, també s'exposa una trentena més d'obres d'art respecte l'any 2022. “Hem intentat introduir peces que estaven a les reserves i que eren de molta qualitat”, ha afirmat Mireia Rosich. La directora del museu ha emfatitzat la incorporació de dones artistes a través d'una “mirada de gènere”. Així, ara s'exposen pintures de Visitació Ubach i Antonia Ferreras, dues pintores del segle XIX. També estan exposades recents donacions d'obres d'artistes vilanovins com dues pintures de Gaspar Miró i Lleó i de Joan Ferrer Miró.

La biblioteca, també climatitzada

La biblioteca, fins ara sense climatització, ja disposa també d'un nou sistema per controlar la temperatura de la sala. Amb 23.000 volums del segle XIX, estarà a una temperatura constant de 22 graus, fet que permetrà conservar millor els llibres i a la vegada programar-hi més actes, segons la seva directora, Laia Manuel, que també ha apuntat que arran de l'actuació s'han reparat humitats, s'ha restaurat la tarima i s'ha renovat la moqueta de la sala. Altres de les actuacions realitzades al museu els darrers mesos han estat la instal·lació de filtres a les finestres, l'actualització del sistema de seguretat, la renovació del paviment a algunes de les sales de la primera planta, la millora de la il·luminació, la renovació dels lavabos per millorar-ne l'accessibilitat o la reparació del sostre de la pinacoteca.

Nous textos explicatius en tres idiomes

Els textos de les sales han estat revisats i reelaborats per tal que siguin més comprensibles i contribueixin a un discurs museològic que expliqui la història de la institució i de les seves col·leccions, a banda de fer-los també més accessibles. Com a novetat, hi ha textos en català, castellà i anglès en totes les sales. L'espai de la sala egípcia on es troba la mòmia Nesi, una dels icones del museu, disposa ara d'un nou fons: una fotografia d'Egipte ampliada a mode de mural realitzada pel mateix Eduard Toda, l'arqueòleg amic de Balaguer que va cedir-li part de la seva col·lecció egípcia, la primera de Catalunya en aquell moment.

El Balaguer és “la perla de Vilanova i la comarca, i un museu de referència nacional”, en paraules de la regidora de Cultura. Abans del tancament, entre 15.000 i 20.000 persones a l'any visitaven la biblioteca-museu, una xifra que Teresa Llorens “espera augmentar” a partir d'ara per tal de “projectar-lo molt més” i així atraure nous visitants “que entrin a l'univers Balaguer”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local