Vilafranca balla els primers compassos del 17è Vijazz amb un cartell de renom internacional i una nova carpa de vins. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
06-07-2024 08:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El Vijazz converteix a partir d’aquest divendres el centre de Vilafranca del Penedès en un gran maridatge de música, vins i caves. La 17a edició del festival arriba marcada pel nou format de la fira de cellers, que abandona l’espai dels últims anys per estrenar una gran carpa de 1.200 m2 a la Rambla Sant Francesc. La nova àrea acull estands més oberts, furgonetes gastronòmiques i zona chill out. Pel que fa a la programació musical, el cartell reuneix artistes internacionals de primer nivell. La pianista japonesa Hiromi i el trompetista britànic Matthew Halsall han despuntat a la jornada inaugural. Fins diumenge hi ha programats una dotzena de concerts i una desena de maridatges, amb previsió d’atraure 50.000 visitants.
La nova fira de cellers deixa enrere el format arrelat de la Rambla Nostra Senyora i retorna al mateix indret de la primera edició del Vijazz, el 2007. L’aspecte d’enguany, però, dista molt d’aquell Vijazz de fa disset anys, ja que s’ha apostat per crear una gran carpa, “amb la qual es millori la qualitat i l’experiència en conjunt de visitar el Vijazz, ja que queda un festival més integrat”, com destaca el president de l’Acadèmia Tastavins, Max Margalef, que lidera l’organització del festival junt amb l’Ajuntament.
La reubicació de la fira de vins l’acosta als concerts, fet que era un reclam històric dels cellers. Margalef celebra que “ara es marida música i vi a la perfecció”, amb les actuacions de la BKT Brass Band, Pol Prats Quartet amb Elisenda Julià i sessions de DJ durant tota la fira. L’espai també ofereix taules altes i zones chill out que es combinen amb les tradicionals bótes de vi, així com una àrea gastronòmica amb ‘food trucks’.
En paral·lel a les degustacions als estands, durant els tres dies de festival el Casal – Societat La Principal acull una desena de maridatges guiats, que van des dels formatges als ibèrics, passant pel sushi, els canelons o els pastissos de formatge. Al mateix Casal s’ubica aquest any l’espai ViOFF, que a partir de la mitjanit combina la música electrònica amb vins i caves, i enguany dobla l’aforament de l’estiu passat.
Vilafranca, capital del jazz internacional
Pel que fa a la vessant purament musical, el festival va celebrar ahir dijous una jornada preliminar amb les actuacions de les big bands de l’Escola Municipal de Música Dolors Calvet, mentre que aquest divendres han arribat els primers grans noms internacionals. El director artístic, Carles Ocaña, assegura que el Vijazz ha assolit “un gran prestigi internacional”, com ho demostren, diu, les consultes de turistes que cada primavera demanen conèixer el cartell per poder organitzar les vacances per visitar Vilafranca.
La japonesa Hiromi ha seduït aquest divendres el públic que ha omplert l’icònica plaça Jaume I, davant la Basílica. La gran cap de cartell d’aquesta jornada inaugural ha ofert el seu nou i aclamat projecte ‘Sonicwonder’, on combina el jazz i el funky. La pianista ha deixat bocabadats els milers d’espectadors, que s’han posat dempeus en més d’una ocasió per aplaudir el seu virtuosisme enèrgic.
A Hiromi l’ha precedit l’actuació del trompetista i compositor Matthew Halsall. Amb més de quinze anys de trajectòria i vuit àlbums d’estudi, Halsall i la seva banda han lluït una pausada i genuïna combinació de jazz britànic i espiritual amb elements electrònics per presentar el projecte ‘An Ever Changing View’.
Els altres grans caps de cartell internacionals d’aquesta edició són Cory Henry i Lizz Wright, que pujaran a l’escenari de Jaume I les nits de dissabte i diumenge, respectivament. En el cas de Henry, el de Vilafranca serà el segon i últim concert a Espanya després de Madrid. Ocaña ressalta que l’artista engloba el pas pel Penedès en una gira plena de grans capitals com París, Roma, Londres, Los Angeles, Toronto i Nova York.
La resta de la programació la formen Mansur Brown i Léon Phal a l’escenari principal, mentre que el Claustre de Sant Francesc acull aquests dies el cicle ‘Elles & Jazz’ amb les actuacions de Marina Vallet, la penedesenca Èlia Lucas i Lucía Rey. En paral·lel, diumenge a la tarda hi haurà el cicle ‘Nous Talents’ al Centre de Dia Jaume Nicolàs, amb els concerts finals del Barcelona Jazz Master – ESMUC.
Ocaña assegura que un dels objectius de la programació és “fer pedagogia del jazz”, de manera que hi ha propostes per al públic més expert però també per al més novell, “per a què escoltin artistes i descobreixin un gènere que és molt atractiu”.
Amb bona part de festival per endavant i tenint en compte el prestigi dels artistes, l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, celebra que el Vijazz serveixi per “posar en valor la força” del municipi i el conjunt del Penedès.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!