La directora de la Fundació del Festival de Sitges, Mònica Garcia, i el director artístic del Festival de Sitges, Ángel Sala, a la Fàbrica Moritz . AC
ACN/ Pere Francesch |
Sitges
17-07-2024 20:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El Festival de Sitges 2024 atorgarà el Premi Honorífic Màquina del Temps als actors Nick Frost i Corey Feldman, i al director de cinema Fred Dekker. Tots ells se sumen al ja anunciat Mike Flanagan, que rebrà el mateix guardó. Així mateix, la Federació Internacional de Festivals de Méliès ha decidit atorgar el Premi Méliès Career al cineasta francès Christophe Gans. El festival ha anunciat alguns dels títols d’enguany com ‘Terrifier 3’, ‘Exhuma’, ‘Azrael’ o ‘A Different Man’, així com ‘Apocalipsis Z: El principio del fin’, de Carles Torrens. Sitges 2024 homenatjarà ‘Freaks’ (1932) de Tod Browning i un dels leitmotivs girarà al voltant del film, ha destacat el director artístic, Ángel Sala.
L'actor, còmic i guionista britànic Nick Frost rebrà el Premi Honorífic Màquina del Temps. va començar la seva carrera interpretativa en la sèrie ‘Spaced’, però el seu salt a la fama no arribaria fins a ‘Zombies Party’ (2004). Va actuar a les pel·lícules de la saga, ‘Arma Fatal’ (2007) i ‘Bienvenidos al fin del mundo’ (2013).
També es premiarà Corey Feldman, actor nord-americà que rebrà el Premi Honorífic Màquina del Temps. “Els amants dels 80 es posaran contents amb aquest anunci”, ha dit Mònica García, directora de la Fundació del Festival de Sitges, abans de donar a conèixer el seu nom. L'intèrpret californià compta amb una filmografia que inclou pel·lícules icòniques com ‘Gremlins’ (1984), ‘Los Goonies’ (1985), ‘Cuenta conmigo’ (1986), ‘The Lost Boys’ (1987) o ‘No matarás… al vecino’ (1989) i ‘The Birthday’, títol de culte dirigit per Eugenio Mira que enguany celebra 20 anys des de la seva estrena.
En aquest context dels 80, el festival ha anunciat la presència de convidats com Heather Langenkamp, una de les protagonistes de ‘Pesadilla en Elm Street’, i Courtney Gains i John Franklin, els llegendaris Malachai i Isaac de ‘Los chicos del maíz’.
També rebrà el Premi Honorífic Màquina del Temps el director, guionista i productor estatunidenc Fred Dekker. El californià va saltar a la fama en 1986, contribuint amb la història original que inspiraria a la saga de terror ‘House’ i aquest mateix any es va estrenar com a director amb el títol ‘El terror llama a su puerta’. Com a director, va dirigir la tercera part de ‘RoboCop’. Al 2018, va escriure el guió de ‘Predator’.
El director de culte del cinema de gènere italià Ovidio G. Assonitis rebrà el Premi Honorífic Màquina del Temps. L'any 1974 es va estrenar com a director amb ‘Beyond the Door’ i a partir d'aquest moment aniria intercalant produccions com ‘Laure’ (1976) o ‘The Visitor’ (1979) amb direccions pròpies com ‘Tentacles’ (1977) o ‘Piraña II: Los vampiros del mar’ (1981). Un altre premiat en aquest cas del Premi Nosferatu, és l'actor italià Fabio Testi, que ha participat a ‘Qué habéis hecho con Solange?’ (1972), ‘Revolver’ (1973) o ‘Los cuatro del apocalipsis’ (1975).
Christophe Gans
Per altra banda, la Federació Internacional de Festivals de Méliès ha decidit atorgar el Premi Méliès Career al cineasta francès Christophe Gans. Des de ‘El libro de los muertos’ (1993), la seva òpera prima, el director es va convertir en un dels grans referents del cinema fantàstic europeu. Posteriorment, va dirigir pel·lícules com ‘El pacto de los lobos’ (2001) o ‘Silent Hill’ (2006). El seu nom se suma al d'una il·lustre llista de guardonats que inclou els noms de Paco Plaza, Lucile Hadzihalilovic o Álex de la Iglesia.
S'han anunciat el jurat de la Secció Oficial a Competició (SOFC). Els responsables de donar el màxim guardó seran els ja esmentats Christophe Gans i Fred Dekker, la cineasta espanyola Carlota Pereda, l'escriptor i músic britànic Stephen Thrower i la directora del Fantastic Fest Lisa Dreyer.
Programació
Pel que fa la programació, Carles Torrens presentarà ‘Apocalipsis Z: El principio del fin’, adaptació del llibre homònim de Manuel Loureiro, una història d'infectats o zombies, i també de dol i d'un viatge de supervivència tant físic com emocional. “És un film sobre una invasió zombie a Galícia”, ha destacat Sala.
Un altre títol destacat és ‘Una ballena’, que arriba de la mà de Pablo Hernando. Ingrid Garcia Jonsson protagonitza en el paper d'una assassina a sou despietada, capaç d'infiltrar-se a qualsevol lloc i desaparèixer sense deixar cap mena de rastre.
Quentin Dupieux torna a Sitges amb ‘The Second Act’, que va obrir l'última edició del Festival de Cannes, i també ho fan Soi Cheang amb ‘Twilight of the Warriors: Walled In’, i Severin Fiala i Veronika Franz amb ‘The Devil’s Bath’. Així mateix, Alice Lowe, presentarà ‘Timestalker’, i E. L. Katz, el film ‘Azrael’.
‘Terrifier 3’
Un dels plats forts d’enguany serà la projecció de ‘Terrifier 3’, protagonitzada pel terrorífic pallasso Art the Clown. Damien Leone es manté al timó de la saga dirigint aquesta tercera part que tornen a protagonitzar David Howard Thornton i Lauren LaVera. “S’ha convertit en un fenomen gràcies a l’èxit de la segona pel·lícula i haurà moltes sorpreses en el seu passi”, que serà “històric”, ha dit Sala.
Un altre film destacat és ‘A Different Man’, d'Aaron Schimberg, una producció d'A24 que protagonitza Sebastian Stan.
Des de França, arriba al festival ‘MadS’ del cineasta francès David Moreau, i ‘Animale’ d’Emma Benestan. I des de Corea del Sud, es presentaran ‘Exhuma’ de Jang Jae-hyun, ‘Handsome Guys’, de Nam Dong-hyub, i ‘Noise’, de Kim Soo-jin. Des d'Irlanda arriba una de les sorpreses del cinema de terror d'aquesta primera meitat d'any. Es tracta de ‘Oddity’, que signa Damian Mc Carthy. El Festival de Sitges també aposta pel millor fantàstic llatinoamericà i programa ‘Mi bestia’, de la directora colombiana Camila Beltrán.
Des d’Estats Units, a més de ‘A Different Man’, formen part de la programació ‘Dead Mail’, codirigida per Joe DeBoer i Kyle McConaghy, i ‘Shelby Oaks’, l'esperat debut en el llargmetratge del crític i creador de contingut d'Ohio Chris Stuckmann. El director alemany Tilman Singer signa ‘Cuckoo’, una coproducció nord-americana i alemanya amb un repartiment que inclou noms com Dan Stevens, Jessica Henwick o Greta Fernández.
El Festival de Sitges és també un lloc de trobada per a aquells gèneres propers al fantàstic. En aquest sentit, el thriller francès promet ser un dels grans protagonistes d'aquesta edició, amb títols com ‘Night Call’ que dirigeix Michiel Blanchart. També des de França arriba ‘The Kingdom’ que signa Julien Colonna. Un altre és ‘Steppenwolf’, l'última pel·lícula del director kazakh Adilkhan Yerzhanov.
Animació
Com cada any, el Festival de Sitges torna a ser un lloc de reunió per a l'animació. Alguns títols seran ‘Spermageddon’, de Tommy Wirkola i Rasmus A. Sivertsen; ‘Schirkoa: In Lies We Trust’, del director indi Ishan Shukla. Per part seva, el director suís Claude Barras presenta ‘Sauvages’ i els japonesos Nobuhiro Yamahita i Yôko Kuno, ‘Ghost Cat Anzu’ i des de Xina arriben ‘The Umbrella Fairy’ i ‘The Storm’.
Documentals
Alexandre O. Philippe, responsable de ‘78/52: La escena que cambió la historia del cine’ (2017) o ‘Memory: los orígenes de Alien’ (2019) presentarà, en aquesta ocasió, ‘Chain Reactions’, un documental sobre ‘La matanza de Texas’ (1974) que compta amb les intervencions de cineastes com Takashi Miike o Karyn Kusama, de l'actor Patton Oswalt o l'experta en cinema de terror Alexandra Heller-Nicholas, jurat l'any passat de la SOFC. Dues propostes més són el documental ‘Grand Theft Hamlet’ o ‘Exorcismo’ d'Alberto Sedano, que explora el cinema de gènere espanyol després de la mort de Franco.
Homenatges
El Festival de Sitges homenatja enguany el clàssic ‘Freaks’ (1932) de Tod Browning, que té una edició restaurada. De fet, Sala ha dit que un dels leitmotivs gira al voltant de la pel·lícula ‘Freaks’.
En el seu honor, es realitzarà un cicle que posarà el focus el poder transformador del cinema fantàstic, amb pel·lícules que abordin l'espai del circ, les fires... També es recordarà a dos dels directors fonamentals en el desenvolupament del cinema de gènere a Espanya: León Klimovsky i Jesús Franco. El festival també ha anunciat la projecció en 4K del títol de culte ‘The Birthday’, que compleix el seu 20è aniversari. En la projecció estaran presents tant Corey Feldman, el seu protagonista, com Eugenio Mira, el director. Una altra gran projecció per als aficionats al terror serà la versió en 35mm d'un indiscutible clàssic del gènere com és ‘La matanza de Texas’ de Tobe Hooper.
També s’han anunciat les dues pel·lícules que formaran part de ‘Catalunya Imaginària’, iniciativa dins de Sitges Classics que pretén reivindicar alguns títols clàssics del cinema de gènere català. Les seleccions d'enguany seran ‘Pastel de sangre’ (1971), una pel·lícula de terror episòdica dirigida per Francesc Bellmunt, Jaime Chávarri, Emilio Martínez-Lázaro i José María Vallés; i ‘Acosada’ (1985), cinta de terror de Sebastià D’Arbó, amb Victoria Vera en el paper protagonista.
Brigadoon
Enguany la secció Brigadoon repeteix a la sala Llevant a l'Hotel Meliá Sitges, per a oferir una selecció del cinema de gènere a descobrir (o redescobrir), documentals i també una secció competitiva de curtmetratges (en la qual s'atorga el Premi Brigadoon Paul Naschy) amb alguns dels títols de terror més descarats de l'any. Pel que fa a llargmetratges, es podrà veure ‘Traumatika’, una història de possessions infernals que signa Pierre Tsigaridis així com la projecció de ‘Dick Dynamite 1944’ del britànic Robbie Davidson.
El festival ha anunciat també la posada en marxa de Kids en Acció, un projecte impulsat per Acció Cinema, de Catalunya Film Festivals, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Sitges Festival Internacional. És un programa ideat per públic infantil i juvenil on, a través d'una selecció de títols, es tracten temàtiques socials que afecten a països en vies de desenvolupament, com la pobresa, la infància en risc d'exclusió, la vulnerabilitat per raó de gènere, etc. A més, la selecció respon als valors impulsats per WomanInFan, amb la voluntat de visibilitzar la feina de les dones creadores dins del gènere fantàstic, aportant el major nombre possible de pel·lícules dirigides per dones.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!