Festa Major 2024

Pabordia i Ajuntament aposten per una Festa Major de Vilanova accessible

Espais per a persones amb mobilitat reduïda, interpretació en llengua de signes, tram tranquil a les cercaviles i opcions sense gluten

Pabordia i Ajuntament aposten per una Festa Major de Vilanova accessible. Ajuntament de Vilanova

Pabordia i Ajuntament aposten per una Festa Major de Vilanova accessible. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Pabordia 2024 han organitzat una Festa Major farcida d'accions d'accessibilitat, que es poden consultar al programa de la festa. El mateix programa es podrà trobar a la botiga de la Festa Major en versió accessible, amb lectura fàcil i audiodescripció.

Espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda

Hi haurà diversos actes que es podran gaudir des d'un espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda: la hissada de la senyera diumenge 28 des de la plaça de Sant Antoni; la presa de procuració i comiat de Pabordia dimarts 6 al pati de Can Papiol, i els diversos actes i espectacles que es faran al Teatre Principal.

És important en aquests casos confirmar l'assistència a la Regidoria de Cultura amb 5 dies d'antelació: al telèfon 938140000 ext. 3130 o al correu cultura@vilanova.cat.

Interpretació en llengua de signes catalana

Hi haurà servei d'interpretació en llengua de signes catalana al convit a la Festa diumenge 4 al Teatre Principal, a l'ofrena durant l'ofici del dia de les Neus, i a l'exhibició de balls populars per poder seguir els versots el mateix 5 d'agost a la tarda a la plaça de la Vila.

Tram tranquil per a persones amb diferents sensibilitat sensorials

Per tal de promoure unes cercaviles de Festa Major més accessibles, es crea un espai des d'on en poden gaudir d'una manera còmode i amb seguretat, sense canviar el desenvolupament de les cercaviles, sinó adaptant-les.

Al tram tranquil hi són convidades les persones amb diferents sensibilitats sensorials, amb especial atenció a les persones amb sensibilitat lumínica i acústica, o bé amb mobilitat reduïda. És un espai senyalitzat, sense barreres arquitectòniques ni tanques, en una zona que permet sortir de l'espai amb facilitat, amb un espai on poder gestionar possibles crisis i poder retornar a la calma d'una manera privada, amb assistència sanitària i cadires.

Quan els balls passin pel tram tranquil prendran un seguit de mesures, com transitar pel centre del carrer de manera ordenada, tranquil·la i sense canvis de direcció, evitant moviments bruscs. Els músics reduiran els decibels i la percussió serà uniforme i constant, evitant l'ús dels instruments més estridents com les caixes. Les colles ballen amb música més baixa. Els gegants i els balls blancs actuen dansant al so d'una sola gralla. També es modera l'ús del material pirotècnic. Les colles de diables i bèsties de foc faran esclatar pirotècnia sense tro i de forma vertical, amb desplaçaments lents pel centre del carrer.

La proposta, que ha estat treballada amb totes les entitats participants a les cercaviles, es portarà a terme en les dues cercaviles principals: diumenge 4 a la tarda, a la Cercavila de la vigília, serà al final de la plaça Llarga, des del Pont del Nin fins al final del carrer dels Mercaders, amb carpa a la plaça de la Peixateria. El tram començaria al. Dilluns 5, a la Cercavila del Vot del Poble, el tram tranquil serà al final del carrer dels Escolapis, a la zona del darrere de la Casa d'Empara, com ja es va fer en una prova pilot durant la Cavalcada de Reis. Comprèn tot el carrer de Tetuán, des de Llibertat fins a la rambla.

Retransmissions a Canal Blau

Per tal de fer arribar la festa a totes les llars, la televisió local retransmetrà diversos dels actes emblemàtics de la Festa: la diada castellera dissabte 3, el Convit a la Festa i la cercavila lliure diumenge 4, el castell de focs (en aquest cas en diferit), i el dia 5 l'Ofici solemne, l'exhibició de balls populars, i la cercavila de Renovació del Vot del poble.

Opcions gastronòmiques sense gluten

El passat mes de febrer el ple de l'Ajuntament aprovava una moció que proposava que en les festes i esdeveniments populars impulsats per l'Ajuntament hi hagi alternatives alimentàries per a persones amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries. En col·laboració amb la Pabordia i l'Ajuntament, l'Associació Celíacs de Catalunya ha fet l'acreditació de les opcions sense gluten a diverses activitats, i un cartell identificatiu per a que les persones celíaques sàpiguen on dirigir-se i tinguin opcions segures.

En aquest cas, es garanteix que hi haurà opcions sense gluten a les galetes que es donaran a l'activitat “Dona el Xumet a les mulasses” del dia 3, i a les Havaneres, sardinada i rom cremat del dia 30.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local