Festa Major 2024

El president del Parlament i el ministre de Cultura, entre els convidats al balcó de la Casa de la Vila per la Diada de Sant Fèlix

Canvia l’ordre d’actuació dels Balls el dia 31 i els versos dels Diables seran just abans dels Falcons i les colles castelleres

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Com és tradicional, un seguit de personalitats presenciaran els actes de la Diada de Sant Fèlix des del balcó de la Casa de la Vila i en especial la multitudinària i mediàtica jornada castellera que enguany protagonitzaran la colla Castellers de Vilafranca, la colla Joves Xiquets de Valls, la colla Vella dels Xiquets de Valls i la colla Jove Xiquets de Tarragona.

Enguany han confirmat que seran al balcó el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, i el Ministre de Cultura del Govern Espanyol, Ernest Urtasun, que hi assistirà tenint en compte la propera inauguració abans de final d’any del nou VINSEUM. L’alcalde de Vilafranca, FranCisco Romero, també ha convidat les alcaldies de les capitals i les presidències dels Consells Comarcals de la Vegueria Penedès així com la delegació del Govern al Penedès.

També han estat convidats el dia 30, les alcaldies dels municipis amb colla castellera present a la diada com és el cas de Valls i Tarragona. També hi seran l’alcaldessa de Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido, el bisbe de Tortosa i que havia estat vicari a Vilafranca, Sergi Gordo, que farà l’ofici del dia de Sant Fèlix a la basílica de Santa Maria, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, i el periodista Antoni Bassas.
Finalment, també seran presents per Sant Fèlix a l’Ajuntament les 3 persones que hagin estat afortunades en el sorteig per veure la Festa Major des de del balcó de la Casa de la Vila i que cada any se celebra entre totes aquelles persones que omplen una butlleta. 3 persones més seran al balcó el dia 29 i 3 més el dia 31.

Canvia l’ordre d’actuació dels Balls el dia 31 

El Consell de la Festa Major ha treballat aquest curs diferents qüestions  del vessant tradicional de la festa que han derivat en acords consensuats amb l’Ajuntament de Vilafranca i l’Administració 2024 perquè s’apliquin a la propera Festa Major. El punt de partida d’aquestes accions en alguns casos és la valoració de l’anterior edició de la festa i en altres la petició de diferents agents festius.

A petició dels balls i de les colles castelleres que actuen darrera el Ball de Diables, el Consell de la Festa Major ha treballat l’activitat festamajorenca del 31 d’agost. D’una banda els balls plantejaven un canvi en l’ordre d’actuació tenint en compte la durada dels diferents balls parlats. De l’altra, les colles castelleres reivindiquen la diada castellera de Sant Ramon en la qual s’han vist grans castells de manera que hi hagi una millora dels horaris.

A partir d’aquestes dues premisses el Consell de la Festa Major ha pres l’acord que els balls facin l’entrada a plaça en cercavila, l’un darrera l’altre i sense anunci de megafonia de manera que l’actuació de lluïment es pugui iniciar a les 11.45 h.

També s’ha acordat canviar l’ordre de l’actuació de lluïment dels balls. Així doncs les colles que porten peces, del Drac a les Cotonines, seran les primeres a actuar com fins ara però, en acabat, es farà el sainet del Ball d’en Serrallonga. A continuació faran el seu lluïment Panderetes, Pastorets i Cercolets i donaran pas al versos del Ball de les Gitanes. Tot seguit actuarà el Ball Pla, Figuetaires, Bastoners i Panderos i tancarà l’actuació de lluïment el Ball de Diables amb el ball parlat i els versos.

La previsió és que l’actuació de lluïment dels balls finalitzi a les 14.30h, hora que començarà l’actuació dels Falcons fins les 15h. Per tant, la diada castellera de Sant Ramon es farà de 15 a 16h en un format d’actuació a l’antiga.

Balls que incorporen coreografies

El Ball de l’Àliga i el Ball de Panderos han fet petició al Consell de la Festa Major per incorporar i recuperar, respectivament, noves coreografies al seu repertori. En el cas del Ball de l’Àliga es tracta d’una coreografia de cercavila pensada per avançar a les cercaviles i processons. A nivell musical, la peça escollida i consensuada amb el Consell de la Festa Major i la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca, es tracta del Xirongo, música que compartirà amb el Ball Pla encara que en el cas de l’Àliga amb un arranjament diferent.

El Ball de Panderos va fer la petició d’incorporar un ball de cercavila de nova creació i recuperar la coreografia de l’Estrella, un ball que s’havia perdut i que es pot executar parat o parcialment en moviment per poder avançar. En aquest cas el Consell de la Festa Major va declinar la petició d’incorporar un ball de nova creació perquè considera que els panderos tenen suficient repertori de cercavila però va aprovar la recuperació d’una coreografia perduda donant prioritat a la recuperació del patrimoni. A nivell musical, el ball de l’Estrella es balla amb la mateixa música d’altres peces del repertori del Ball de Panderos.

Acompanyament musical del Drac

Fruit d’un treball conjunt entre els Amics del Drac i la Coordinadora de Música Tradicional de Vilafranca s’ha treballat en la millora de l’acompanyament musical del Drac per establir una formació musical fidel a la historiografia, partint d’una cobla de flabiols i afegint un vent-metall per fer els baixos. Per altra banda s’ha treballat per definir un repertori de partitures d’arrel penedesenca.

El canvi també contempla que la Coordinadora de Música Tradicional a partir d’ara assumeixi la contractació de l’acompanyament musical del drac com la resta del seguici festiu. Per part de la colla, s’ha demanat que en moment emblemàtics de la festa com les entrades a plaça es toqui la peça també més emblemàtica del repertori del drac: la Dansa del Foc. 

La Festa Major 2024 serà més accessible i inclusiva

Aquesta Festa Major oferirà noves mesures d’accessibilitat adreçades a col·lectius amb necessitats específiques, com són la subtitulació del Pregó que s’afegeix a la traducció en llenguatge de signes en llengua catalana del pregó, del pregonet i dels balls parlats del dia 31 , i la instal·lació de zones tranquil·les el dia 29 tant a la Cercavila com a la Processó.

Subtitulació del Pregó i traducció en Llengua de Signes Catalana

Aquesta mesura d’accessibilitat s’incorpora després de rebre la demanda de diverses persones amb sordesa i de l’associació ACAPPS (famílies i persones amb sordesa), ja que aquest col·lectiu no utilitza el llenguatge de signes i es comunica oralment amb l’ajuda d’implants acústics i lectura labial.

Així doncs des del Servei de Cultura es va contactar amb aquesta associació que ha fet l’assessorament tècnic per tal de poder oferir els subtítols del Pregó. Al mateix temps es va contactar amb l’empresa que fa la realització del Pregó per trobar l’encaix tècnic per poder-ho emetre per la pantalla que hi haurà a la plaça i també per Penedès Televisió.

Per altra banda, es manté la traducció en llegua de signes catalana implementada ja anys anteriors en els actes del pregó, de les actuacions de lluïment dels balls parlats i del pregonet. Aquesta traducció es pot seguir en directe des del mateix esdeveniment, ubicant-se a l’espai proper a la persona intèrpret,  com per Penedès Televisió. Només hi ha un canvi en la traducció en directe del Pregó, ja que s’emetrà a la pantalla ubicada a la mateixa plaça, per fer-ho compatible amb la subtitulació.

Zones tranquil·les a la cercavila i la processó del 29

Com ja es va fer l’any passat per primer cop, s’instal·laran zones tranquil·les  per a infants amb trastorns de l’espectre autista (TEA) o bé persones amb alta sensibilitat al soroll, en el transcurs del recorregut de la cercavila i de la processó del dia 29, després de valorar positivament les accions empreses l’any passat amb l’associació Autisme amb futur i d’acord amb el Consell de la Festa Major.

En aquestes zones el seguici festiu reduirà el volum de la música i dels diferents elements sonors en funció del balls i les colles de foc passaran per aquest tram amb pirotècnia sense tro per tal de facilitar el seguiment i la vivència de la festa  per part d’aquests col·lectius.

A la cercavila del matí s’ubicarà la mateix espai que l’any passat, a la plaça del Vall del Castell on hi haurà tres carpes per protegir-se del sol i banderoles de senyalització de la zona tranquil·la. També hi haurà personal del Servei de Cultura de l’Ajuntament facilitant informació a les persones i famílies que necessitin fer ús d’aquest espai.

Pel que fa a la processó del vespre, el recorregut comença al carrer del Cid número 40, casa de l’administradora del 2023, Laura Bages, i es dirigirà cap a la basílica de Santa Maria passant pel carrer de Pines, Plaça Milà i Fontanals, Raval de la Font, Banys, Beneficència, Sant Pau, Vall del Castell, Plaça de l'Oli i Plaça de Jaume I. En aquest cas la zona tranquil·la s’establirà al carrer dels Banys, entre els números 6 i 10, senyalitzada amb les mateixes banderoles identificatives que a la cercavila del matí.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local