'Presence', d'Steven Soderbergh, inaugurarà Sitges i 'Nunca te sueltes', d'Alexandre Aja, protagonitzarà la cloenda. ACN
ACN |
Sitges
11-09-2024 09:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
L'actor Geoffrey Rush serà guardonat amb el Gran Premi Honorífic de la 57a edició del Festival de Cinema de Sitges. Guanyador d'un Oscar al millor actor per 'Shine', projectarà a la Secció Oficial a Competició del certamen la seva última pel·lícula, 'The rule of Jenny Pen', dirigida per James Ashcroft. El cineasta Alexandre Aja també serà present al certamen de la capital del Garraf, on rebrà el Premi Màquina del Temps i hi projectarà el seu últim film, 'Nunca te sueltes', un conte sobrenatural a una cabanya al bosc protagonitzat per Halle Berry que esdevindrà la clausura del festival. També com a novetat, s'ha fet pública la pel·lícula encarregada d'encetar la mostra, 'Presence', d'Steven Soderbergh.
El Festival de Cinema de Sitges ha anunciat aquest dimarts nous títols a la Secció Oficial. Es tracta de personalitats com el director Asif Kapadia, que abandona el seu idil·li amb el biopic per a abraçar els seus orígens vinculats al cinema fantàstic. A Sitges ho farà amb '2073', un llargmetratge inspirat en 'La Jetée de Chris Marker' que oscil·la entre la ciència-ficció i el documental.
També s'incorpora a la programació Jérémy Clapin, que amb 'Meanwhile on Earth' es llança a l'acció en imatge real amb un relat d'extraterrestres que ja va presentar a la Berlinale. També seran a Sitges els germans Quay, monòlits de l'animació experimental, per presentar 'Sanatorium under the sign of the hourglass'. L'actriu Adèle Exarchopoulos, habitual del festival, protagonitza 'Planet B' de la realitzadora francesa Aude-Llegeixi Rapin.
Aislinn Clarke farà el salt de a la Secció Oficial amb 'Fréwaka', una relectura del folklore irlandès que va fer tremolar el festival de Locarno. J.T. Mollner, responsable d''Ángeles y forajidos', abandona als cowboys per endinsar-se en una nit romàntica amb un assassí en sèrie a 'Strange Darling'. Menys romàntica serà la sessió de 'Basileia', el debut en format llarg de la cineasta italiana Isabella Torre, una misteriosa expedició arqueològica amb ressons lovecraftians.
Després del seu pas pel festival al 2021, el neozelandès James Ashcroft obrirà les portes a Sitges de 'The rule of Jenny Pen', un thriller geriàtric amb ancians assassins protagonitzat per l'homenatjat Geoffrey Rush i John Lithgow. Des d’Àsia visitarà el Garraf Li Yang amb la seva 'Escape from the 21st century', un conte sobre viatges en el temps i esternuts.
En paral·lel, Marco Dutra torna a la Secció Oficial, després amb el cru retrat de dos recollidors d'animals morts a 'Bury your dead' i Davi Pretto farà dialogar el sobrenatural amb el western en la seva nova 'Continent'. La noruega Tallulah Hazekamp Schwab es llançarà per primera vegada al cinema de gènere amb 'Mr. K', un thriller claustrofòbic sobre un hotel amb complex d’Overlook i Thibault Emin portarà fins el certamen l'adaptació a llargmetratge del seu curt 'Else', al qual es desplega una estranya pandèmia sense forma. Finalment, l'actriu Élise Otzenberger s'estrenarà en la direcció amb Call of Water, una odissea de ciència-ficció familiar arran de mar.
La nova secció Sitges Collection
La nova Secció Oficial del festival, Sitges Collection, dona el tret de sortida amb la ja anunciada 'La sustancia', de Coralie Fargeat. L'últim film de la directora de 'Revenge' va causar impacte en la passada edició del festival de Cannes. Protagonitzada per Demi Moore, Margaret Qualley i Dennis Quaid, la pel·lícula explora l'arquetip del doppelganger des de l'òptica de la sèrie Z i de l'univers celebrity.
El llegendari edifici Dakota torna a obrir les seves portes en 'Apartment 7A', l'esperada preqüela de 'La semilla del diablo'. Després de l'aplaudida presència de 'Relic' a l'edició pandèmica del festival, la directora Natalie Erika James pren les regnes d'aquest pròleg maleït que es pregunta, de la mà de les actrius Julia Garner i Dianne Wiest, què va passar abans que Rosemary es mudés a Nova York. Arriba del festival de Venècia i aterra a Sitges 'L’orto americano', la nova pel·lícula del mestre italià Pupi Avati, protagonitzada per Filippo Scotti i Rita Tushingham. El responsable d'obres cabdals del giallo com' La casa dalle finestre che ridono' i col·laborador de Lamberto Bava presenta en aquesta ocasió el monocromàtic relat d'un jove psicòpata amb ambicions literàries.
El festival també programa el nou film de Nicolas Cage, 'Arcadian', dirigit per Benjamin Brewer; 'Bookworm', d’Ant Timpson; 'Robot salvaje', de Chris Sanders; 'Diplodocus' de Wojtek Wawszczyk; i hi suma noms del cinema asiàtic, amb noms com el cineasta taiwanès John Hsu, que presentarà la seva nova pel·lícula 'Dead talents society' i 'Exorcism Chronicles: The Beginning', de Kim Dong-Chu.
Jurats
Com ja es va anunciar al juliol, el jurat de la Secció Oficial estarà format pel director i guionista Fred Dekker, que també rebrà el Premi Honorífic Màquina del Temps; el compositor i escriptor cinematogràfic anglès Stephen Thrower; la cineasta madrilenya Carlota Pereda; el cineasta francès Christophe Gans -que també rebrà el Premi Méliès Career-; i la directora del Fantastic Fest, Lisa Dreyer. D'altra banda, en el jurat Méliès d'Argent participaran el guionista i investigador Álex Mendíbil, la directora ucraïnesa Marysia Nikitiuk i la investigadora nord-irlandesa Victoria McCollum.
Del Jurat Blood Window i de la secció Òrbita s'encarregaran la productora Roxana Ramos, el director i muntador estatunidenc Douglas Buck i la productora Nahikari Ipiña. El periodista José Enrique Monterde, la programadora Rebecca de Pas i la crítica de cinema Olivia CooperHadjian seran el jurat de Noves Visions. El jurat de la secció Anima’t reunirà l'animadora Bill Kopp, a Verónica Buide, presidenta de l'associació MIA (Dones en la Indústria de l'Animació), i l'il·lustrador Juanjo Sáez. La directora de vestuari Nerea Torrijos, el director Ivan Villamel i la critica de cinema Mariona Borull s'encarregaran de la secció Brigadoon.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!