L’Arts i Natura Festival proposa un encadenat d’activitats per gaudir en família a la Masia Cabanyes. CC Garraf
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
25-09-2024
| Actualitzat 26-09-2024 09:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
L’Arts i Natura Festival se celebrarà els dies 5 i 6 d’octubre a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú amb un encadenat d’activitats especialment dissenyades per a les famílies amb contes, tallers, música, visites teatralitzades, espectacles i activitats interactives. Un maridatge que ja és tradició cada inici de la tardor a la Masia d’en Cabanyes.
Aquest dimarts s’ha fet la presentació del programa d’aquest esdeveniment amb la participació de la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo. La presidenta ha ressaltat que “aquesta és una cita ineludible, en què volem compartir moltes coses en un espai privilegiat. En un moment en què parlem de canvi de paradigma, d’emergència climàtica i de respecte a la biodiversitat, a l’Arts i Natura Festival ho trobem tot”.
Així mateix, la presidenta ha destacat que “és molt important pensar en el llegat que deixem als nostres fills i filles, i el primer element per respectar, per mimar i per cuidar allò que ens és propi, allò que volem que es perpetuï entre generacions, és conèixer-lo i estimar-lo. El que farem aquí és precisament, en moment de plaer, aprendre i estimar el que ens és propi des del punt de vista patrimonial i des del punt de vista natural”.
En la presentació també hi han volgut participar algunes de les persones i entitats de la comarca que participen en el festival, i han compartit les seves propostes. El programa del festival inclou una trentena d’activitats en diverses manifestacions artístiques com el cinema, el teatre, la música, la poesia, els contes, la cuina, l’artteràpia i la pintura, entre d’altres.
L’Arts i Natura Festival és també un encadenat de diàlegs. Es produeix cada any amb un museu convidat del nostre territori. Enguany el Museu Moli Paperer de Capellades ens aproparà a la meravellosa invenció del paper que tant útil ha estat per els nostres poetes i pintors.
El festival també és el diàleg sobre qüestions de passat i present: l’amistat, la societat inclusiva, la vida sensible de la natura i els animals, la sostenibilitat, el viatge i l’aventura d’explicar-lo a través d’una postal, el respecte a la diferència, la col·laboració i l’esforç compartit, la llengua, els somnis i la cultura que ens cura.
La Masia d’en Cabanyes un espai arquitectònic excepcional
La Masia d’en Cabanyes acull el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, la casa-museu on va viure el poeta romàntic Manuel de Cabanyes i també una llarga família fins a finals del segle passat. Persones que estimaven l'art, la literatura, la pintura, la poesia i la creació, el progrés i la innovació.
És un testimoni viu i tangible del passat i de temps propers. Un edifici i un espai arquitectònic excepcional a Catalunya que ens il·lustra i dona notícia dels nostres avantpassats. Un cas excepcional de palauet que ha tingut diverses funcions al llarg del temps: de masia rural i d’estiueig a residència familiar i en l’actualitat casa-museu. L’edifici ens parla i proposem també escoltar-lo i mirar el que s’hi guarda a dins: els mobles, els llibres, els instruments, els quadres.
Espais singulars per conviure amb l'art
Com una baula contemporània d’aquestes narratives, l’Arts i Natura Festival està pensat perquè en diferents espais –que en el passat havien tingut usos diferents- s’hi encadenin accions culturals per gaudir de manera compartida, en família.
Aquesta festa de les Arts i la Natura proposa a l’espai “Un palauet de Masia” una sèrie d’activitats per conèixer i descobrir com vivien les famílies benestants fa 200 anys, quines aficions tenien, com vestien i perquè els hi captivava tant l’art. Activitats per descobrir els racons més curiosos de les estances nobles.
A la “Galeria de les lletres i les cançons” es farà un homenatge a la lectura i a les narracions, als llibres que fan créixer, als contes que fan riure i reflexionar.
Si la Masia és singular, el jardí –“Jardí de les Arts i la Natura”- rodeja la globalitat de la casa amb el petit jardí romàntic com a joia amb estany. En aquest espai es proposen les activitats per participar, escoltar -música, teatre, xerrades- i crear amb un fil que ens uneix al passat: ventalls, punts de llibre, postals de viatge, bosses d’olor, paper, etc.
Al “Celler de la calma” s’hi realitzaran activitats tranquil·les per fer en família. De nou la cultura fa el seu paper de reforçar els vincles, de despertar curiositat.
I finalment hi ha el Bosquet, un espai d’activitats per gaudir de la natura a través de les passejades en carro de cavall o de la cursa solidària en família.
Col·laboracions i participació
Aquesta festa és fruit d’un cosit de persones, entitats i empreses del món de la cultura que coincideixen en que a través de l’art i la cultura es comuniquen valors, costums, idees, estats d’ànims i que la cultura pot tenir un paper cabdal en la construcció d’una societat més justa i sostenible i també com a instrument de cura.
Amb la participació de totes aquestes persones i entitats s’ha plantejat una trentena d’activitats per gaudir el dissabte durant tot el dia i el diumenge al matí. Les temàtiques que aborden les activitats són contemporànies i es realitzen en un espai patrimonial construït a finals dels 1790.
En l’Arts i Natura Festival d’enguany hi participen ARC, Gestió Cultural, VisitEscape, Institut Alexandre Galí (CFGM d’Estètica i Bellesa i CFGS d’Educació Infantil), Companyia Peus Grossos, TRACART Aula d’Activitats Teatrals, Vilanova Actua Associació d’Oci Inclusiu del Garraf, Músic Express Art, Laura Borràs, El Taller dels Sentits, centre d’expressió plàstica i artteràpia, Lali Jasjeev Kour, Grup de teatre companyia Bòbila Brots, Pere Arenas, Món Mas, PulsaSons, Esther Piñol, Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú, Petit CineClub de Vilanova i la Geltrú, Associació dels Tres Tombs, Adriana Segurado Méndez, LaBonita, Biosfera Educació Ambiental Conservació Recerca, Servei de Medi Natural i Litoral del Garraf, Raül Planas, Musicoteràpia Garraf, Museu Molí Paperer de Capellades, Anna Garcia Cuartero, La Panero, Sílvia Cuesta -Dansa 6-, Consell Esportiu del Garraf, Xarxa de biblioteques de Vilanova i la Geltrú, Llibreria A tres tintes, i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Natura i Solidaritat
El festival vol ser també Natura, en el sentit que la Masia d’en Cabanyes és un espai natural protegit i que recorda el lligams familiars i de tots nosaltres amb la terra, i amb la tradició dels nostres avantpassats de la producció agrícola, i de vi i aiguardent.
L’Arts i Natura és Solidaritat. Participant al festival les famílies ajuden a altres famílies i a les entitats que vetllen pels drets socials i culturals de les persones. La solidaritat entesa de manera participativa i oberta per la sensibilització i el respecte a la diferència.
Enguany el recapte de les entrades al Festival i de la cursa solidària, que organitza el Consell Esportiu del Garraf al bosquet el diumenge dia 8 d’octubre, es destinarà a l’Associació d’oci inclusiu del Garraf Vilanova Actua, una entitat amb una trajectòria de 15 anys, formada per persones amb discapacitat, familiars i professionals, i creada per millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu i promoure els seus drets i oportunitats.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!