Nova etapa

L'ampliació i la innovació impulsen un Vinseum que aspira a ser museu d'interès nacional

La ciutadania podrà accedir a les noves instal·lacions el proper cap de setmana, amb jornades de portes obertes gratuïtes

L'ampliació i la innovació impulsen un Vinseum que aspira a ser museu d'interès nacional. Míriam de Lamo

L'ampliació i la innovació impulsen un Vinseum que aspira a ser museu d'interès nacional. Míriam de Lamo

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Ampli, modern, dotat de múltiples espais audiovisuals i de racons que volen submergir els i les visitants en la cultura del vi, el nou Vinseum s'ha inaugurat oficialment aquest dimecres deixant clara la seva fita: convertir-se en museu nacional. Després de sis anys d'obres i una inversió de vuit milions d'euros, el Museu de les cultures del vi de Catalunya ha mostrat tots els canvis realitzats al llarg d'aquest temps: un dels més importants ha estat passar de 1.500 metres quadrats a més de 5.000. Durant l'acte d'inauguració, el director del museu, Xavier Fornos, també ha destacat la importància de la “construcció d'un nou relat” en el que es reivindica “el paper de de la dona, sovint amagada per la història oficial”. Segons el president de la junta del Vinseum, Joan Tarrada, un dels objectius a assolir és que el Vinseum “aporti 80.000 turistes” anuals que generien entre “quatre i cinc milions d'euros” de despesa al territori.

Un museu que complirà 90 anys el 2025

Davant d'un auditori ple, Xavier Fornos ha mostrat una llavor de vinya trobada al jaciment de la Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, amb 2.700 anys d'història, símbol del germen d'un nou museu “que ha de donar les claus d'on som, d'on venim i on podem anar”. El director del museu, que l'any vinent celebrarà el seu 90è aniversari, ha destacat que l'equipament “ha de ser clau en la promoció del territori de la mà dels sectors turístics”. “Volem un museu d'interès nacional, estic convençut que ho podrem aconseguir”, ha dit.

Per la seva banda, el president de la Junta del Vinseum ha recordat que l'equipament acaba de rebre el premi al millor museu del vi d'Europa. “Encara no hem obert i ja ens han donat el premi”, ha celebrat, tot agraint la tasca als treballadors i treballadores del centre. “Quin goig tenir un equip com aquest”, ha exclamat. Joan Tarrada ha reivindicat que es tracta del “museu nacional del vi”. “Ho hem d'aconseguir”, ha dit. “Sí que hem invertit diners però amb un retorn meravellós”, ha apuntat, referint-se al fet que “el turisme de Barcelona està col·lapsat, ja no sap què fer”, i així el Vinseum es pot convertir en un pol d'atracció del territori essencial. En aquest sentit, Terrada ha assegurat que l'any passat van passar per l'equipament fins a 8.000 escolars, i ha defensat que els països “que consumeixen més vi tenen menys taxa d'alcoholisme”, segons dades de la UE. “El vi és la porta a baixar el consum d'alcohol d'alta graduació”, ha assegurat.

Un “llegat potent”, segons Josep Roca

L'acte ha comptat amb l'assistència del prestigiós sommelier del Celler de Can Roca,  Josep Roca, que ha reivindicat com “el vi té la força de poder dialogar amb la natura i fer una relació positiva des del punt de vista econòmic”, un fet distintiu respecte altres sectors, segons l'expert. “Tenim un llegat potent que ens identifica i que no volem deixar anar. Des de fa 3.000 anys som gent de vi”, ha assegurat.

Segons el delegat territorial del Govern al Penedès, Lluís Valls, el nou Vinseum “esdevindrà un espai de referència” per a Vilafranca. “És un projecte ambiciós i capdal per al nostre país. El vi forma part de la nostra cultura”, ha afirmat. Per a Pau Gonzàlez, diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, la inauguració de l'equipament suposa “fer un salt endavant amb un molt bon salt de partida”. “És un museu que ha de ser i serà nacional, compteu amb la Diputació”, ha afegit. Finalment, l'alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, ha destacat que el museu genera “un interès que supera l'àmbit local”. “El que avui posem en marxa és un projecte d'àmbit global”, ha assegurat, tot reivindicant la figura de la “pagesia”, que “és l'origen de tot”.

Col·leccions i espais audiovisuals

Col·leccions d'ampolles, copes, alambins, eines del camp, estris de celler o àmfores, entre molts altres, conviuen amb nombrosos espais audiovisuals a les noves instal·lacions del Vinseum. La planta baixa del nou edifici acull “La plaça del Vi”, un espai d’acollida i accés lliure sobre l'actual vitalitat del vi català que ja va obrir portes el passat mes de maig, així com el soterrani, dedicat a un viatge als orígens del museu i del Penedès. Les plantes 1, 2 i 3 inclouen una gran exposició sobre la història de la vinya i del vi del país amb el títol “Les cultures del vi de Catalunya”. El museu celebrarà unes jornades de portes obertes el proper dissabte 9 de novembre, de 10 a 19h, i diumenge 10 de novembre, de 10 a 14h. L’accés serà Iliure però amb reserva prèvia a entrades.vinseum.cat. Coincidint amb la inauguració del VINSEUM del 7 al 17 de novembre se celebrarà la XIII edició del Most Festival, amb les millors pel·lícules relacionades amb el món del vi i amb les seccions Collita, Brot, Gran Reserva i Llavor.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local