Museu d’Arqueologia de Catalunya

El conjunt monumental d’Olèrdola descobreix un gran edifici, una torre i d’altres estructures medievals

S’ha documentat una nova pedrera i un espai habilitat per instal·lar-hi una grua d’elevació dels carreus, així com un dipòsit medieval de 4 m de profunditat

El conjunt monumental d’Olèrdola descobreix un gran edifici, una torre i d’altres estructures medievals. EIX

El conjunt monumental d’Olèrdola descobreix un gran edifici, una torre i d’altres estructures medievals. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Les intervencions arqueològiques efectuades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a la seu d’Olèrdola durant la campanya d’excavacions del passat mes d’octubre han permès recuperar 35 metres lineals de muralla i el descobriment d’una nova torre i d’un gran edifici de 150 m² adossat a la cara interna de la muralla. També s’ha documentat una pedrera, un espai habilitat per instal·lar-hi una grua d’elevació dels carreus i un dipòsit medieval de 4 m de profunditat. Totes aquestes descobertes han proporcionat dades interessants que reforcen la importància d’aquest conjunt històric amb múltiples fases d’ocupació i amplien de forma notòria el coneixement de la fortificació d’època republicana (segle II-I aC), així com les reformes dutes a terme a l’inici de l’edat mitjana, quan Olèrdola esdevingué una ciutat.

Un gran edifici singular i una poterna

La muralla és un dels elements més destacats de la fortificació d’Olèrdola. La troballa més destacada ha estat la d’un gran edifici rectangular adossat a la cara interna de la muralla. A principis d’any es va dur a terme una prospecció geofísica en una antiga feixa de conreu situada a la cara interna de la muralla per part de l’empresa SOT Prospeccions Arqueològiques i els resultats definien clarament una potent estructura. En els recents treballs arqueològics s’ha constatat que es tracta d’un edifici d’uns 150 m² que tindria una funcionalitat militar, probablement relacionada amb la defensa i control de l’antic camí d’accés.

Aquest edifici es troba al costat d’una poterna, l’única documentada a la muralla i fins ara inèdita. Una poterna o portella és un accés secundari en una muralla que permet entrar o sortir puntualment. La localització d’aquesta entrada redefineix la circulació dins de la fortificació.

Una nova pedrera i una grua per elevar els blocs

A l’exterior de la muralla s’ha localitzat una nova pedrera situada al peu de la muralla que s’afegeix a la que ja coneixem a l’interior del recinte. Es van extreure almenys uns 80 carreus de pedra per construir la muralla, i alhora, el rebaix que deixava a la roca servia per sobre alçar el parament de la muralla, a mode de podi.

Relacionat també amb la construcció de la defensa, s’ha documentat un espai on s’hauria instal·lat una grua per elevar els blocs i col·locar-los en la seva posició dins l’obra. En resten una plataforma retallada a la roca amb diversos encaixos de mesures i formes diferents que servirien per fixar l’estructura de fusta. Les grues estan ben documentades en època romana a partir de la descripció en textos d’arquitectura i iconogràficament, però és molt rar documentar aquestes màquines en jaciments arqueològics.

La reforma d’un nou tram i una nova torre

Els darrers 20 m de la muralla pel costat est varen ser refets totalment, construint una torre de grans dimensions, de 12 m de façana. La torre va haver de ser refeta diverses vegades, potser a causa dels diferents atacs que va rebre la ciutat a l’alta edat mitjana. Associat a aquesta reforma s’ha localitzat un dipòsit de 4 m de profunditat excavat a la roca.

Les excavacions s’han realitzat en el marc del projecte liderat pel MAC-Olèrdola La fortificació romana d’Olèrdola. Elements poliorcètics i context funcional (FROL), inclòs en el programa de Projectes Quadriennals de Recerca en Arqueologia i Paleontologia pel període 2022-2025 del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya, Direcció General del Patrimoni Cultural, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya.

Adequació i museïtzació dels nous espais

L’excavació i la recerca tenen continuïtat amb la conservació, presentació i dinamització del conjunt monumental. Actualment, s’està treballant en l’adequació per a la visita i posada en valor de l’extrem est de la muralla, recentment descobert. D’aquesta manera serà visible tota la construcció amb la seva porta, les torres i els llenços.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local