L’artista Nia Bragg plasma el seu feminisme a través d’una exposició reivindicativa a Sitges. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
24-12-2024 08:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Sota el títol, títol ‘Totes som bruixes’, l’artista Nia Bragg presenta al Miramar-Centre Cultural la seva primera exposició individual que plasma el seu feminisme i la defensa dels drets de les dones. L’acte d’inauguració de la seva mostra reivindicativa s’ha celebrat aquest divendres.
En total la mostra exhibeix 15 obres entre pintures, escultures i instal·lacions, que han estat creades aquest any. Totes les peces mostren el seu art intuïtiu per reflectir les conseqüències de la cultura patriarcal que encara existeix i com es pot veure això a les xarxes socials. Aquests són els treballs més recents de la pintora i escultora, fruit de la recerca exhaustiva a través de llibres, diaris i documentació oficial d’organismes institucionals.
El regidor de Cultura, Albert Oliver-Rodés, destaca que “l'exposició dedicada a l'artista Nia Bragg és la darrera mostra d’aquest any del Miramar-Centre Cultural. Estem molt orgullosos a Sitges de tenir aquesta exposició reivindicativa, que té un missatge molt potent, perquè denuncia el domini del patriarcat i l'anomenada cacera de bruixes per convidar el públic a reflexionar-hi . La nostra voluntat és contribuir al descobriment de talent emergent i propostes interessants com aquesta".
La guanyadora del XXVII Concurs d’escultura Pere Jou posa de manifest el seu activisme en totes les creacions i afirma que a la mostra “fa una reflexió particular sobre el paper que juguen les xarxes socials a l’anomenada “cacera de bruixes”, que encara pateixen les dones. Segons Nia Bragg, “res ha canviat. No importa el segle, el país o les circumstàncies. Les dones amb opinions, les dones franques, les dones independents, les dones que no poden ser 'controlades' són etiquetades repetidament com a difícils, 'bruixes' i han de ser silenciades”. També critica “l’explotació continuada dels drets de les dones com a eina política i el domini continuat del patriarcat”.
La majoria d’obres de la mostra són pintures, però també hi ha dues escultures i dues instal·lacions. Nia Bragg remarca que “utilitzo el blanc, el negre i els tons grisos per donar profunditat a les obres. A més, també estic molt interessada en la textura i, per això, he inclòs cendres, fetes amb carbó i fusta, de manera simbòlica. Aquests materials em permeten per crear una textura, que transmeti més profunditat per a un tema dur i de plena actualitat”.
La creadora destaca que “és una gran oportunitat exposar la meva obra a Sitges perquè és la primera vegada que guanyo un concurs artístic i que faig una exposició individual. Espero que l’exposició i el premi m’obrin més portes a partir d’ara”.
Fins al 19 de gener de 2025 es pot visitar aquesta mostra al Miramar-Centre Cultural, un equipament que ara fa d’altaveu de l’art denúncia de Nia Bragg.
Nia Bragg
L’artista Nia Bragg resideix a Catalunya des de fa tretze anys, tot i que va néixer l’any 1971 Austràlia, on va viure fins que els seus pares van tornar a Gal·les, al Regne Unit. Després va residir a Londres durant vuit anys i a Liverpool durant nou anys, abans de traslladar-se a Barcelona, on treballa i desenvolupa la seva pràctica artística.
La pintora i escultora assegura que “sempre he estat una apassionada de l’art. Tota la meva vida he dibuixat i pintat, però fa tres anys que em dedico més seriosament a explorar el meu vessant més creatiu i ara ja he començat a trobar el meu estil”. Nia Bragg treballa com a editora de documents legals en anglès i també fa edicions de novel·les de ficció en anglès i és professora d’anglès.
La seva trajectòria artística ha rebut un impuls important gràcies al premi obtingut l’any passat amb el concurs d’escultura Pere Jou i ara realitza la seva primera exposició individual a Sitges. Prèviament, va participar en dues mostres col·lectives a Barcelona, tres més als concursos de Paco Merino i Centelles, i una a Sitges l’any passat dedicada al Concurs de pintura Sanvisens i d’escultura Pere Jou.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!