Consell de l’Audiovisual de Catalunya

La majoria de ràdios musicals hauran de duplicar els minuts de música en català que emeten per complir amb el 25%

Cinc d’aquestes emissores, amb adaptacions concedides pel CAC, han rebut subvencions estructurals per emetre en català

La majoria de ràdios musicals hauran de duplicar els minuts de música en català que emeten per complir amb el 25%. ACN

La majoria de ràdios musicals hauran de duplicar els minuts de música en català que emeten per complir amb el 25%. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va acordar a finals de novembre acabar amb les adaptacions concedides a les ràdios musicals privades sobre la quota del 25% de música en català, fixada a la llei de Política Lingüística. El 2026, les quinze emissores que han gaudit de rebaixes del percentatge hauran d’augmentar la presència de música en català, en la majoria dels casos més que duplicant els minuts que li dediquen actualment (un 12%). De fet, a partir de l’1 de gener de 2025 ja han pactat amb el CAC començar a escurçar la distància que les separa de la quota del 25%. Entre aquestes ràdios, n’hi ha cinc que han estat beneficiàries de la subvenció estructural per emetre en català almenys els anys 2022 i 2023.

El CAC ha concedit des del 2004 adaptacions específiques a diverses emissores de ràdio privades que rebaixen el percentatge obligatori de música en català (25%), atenent les sol·licituds de les mateixes emissores. Però l’ens que des del 2022 presideix Xevi Xirgo va decidir posar en pausa la renovació dels darrers acords amb les ràdios, adoptats l’any 2022 i que vencen a final d’aquest any 2024. Després de reunir-se amb els representants de les emissores i també del sector musical i la societat civil, el passat 27 de novembre el CAC va acordar i anunciar que a partir del gener de 2026 totes les ràdios sense excepció hauran de garantir una “presència adequada” de cançons d’artistes catalans i “com a mínim, el 25% interpretades en llengua catalana o aranès”.

 


Entre la quota que emeten en l’actualitat i el que finalment hauran d’emetre a partir de l’1 de gener de 2026, hi ha una desena de ràdios que duplicaran el percentatge de música en català, les que ara ofereixen un 12% o un 12,5%: són emissores com Europa FM, Cadena Dial, Los 40, Ràdio Flaixbac o Cadena 100. Però qui ha de fer el salt més gran és Flaix FM, l’acord d’adaptació de la qual li permet radiar ara tan sols un 2% de música en aquesta llengua i, com les altres, haurà de saltar fins el 25% d’aquí a poc més d’un any.

Un altre grup de tres emissores (Ràdio Teletaxi, Los 40 Dance i Los 40 Urban), passaran del 7% actual al 25%. Ràdio Ripoll i Hit-103-Ràdio Valls, en canvi, hauran de fer un esforç menor, ja que actualment ja emeten un 20% de música en català.

Noves adaptacions transitòries

Però fins aleshores, el CAC ha establert un “període transitori” -l’any 2025- perquè les emissores comencin a apropar-se al 25%, un any en què totes les ràdios amb adaptacions específiques prèvies ja han d’incrementar la presència del català que radien. Concretament, cadascuna d’elles ha de recórrer la meitat de la distància que les separa del 25% legal. Així, no només s’aconsegueix incrementar el nombre d’hores totals de música en aquesta llengua a les ràdios musicals, sinó que es començarà a igualar les diferències que existeix entre emissores.

 

 


Per exemple, les emissores que el 2022 van pactar una quota d’un 12% de català (casos de Cadena Dial, Europa FM, Kiss FM, Los 40, RAC 105 i Ràdio Flaixbac, entre altres), l’any vinent hauran d’escalar fins al 18,5%. I les que estan programant un 7% (Ràdio Teletaxi, Los 40 Dance i Urban), passaran a un 16% a partir de l’1 de gener. El cas més extrem, el de Flaix FM, que té pactada una rebaixa fins al 2% de català, i és la que haurà d’augmentar més percentualment la quota, ja que haurà d’emetre un 13,5%. En canvi, les emissores que ja s’apropaven més a la quota que marca la llei, casos de Hit 103 (Ràdio Valls) i Ràdio Ripoll, passaran del 20% actual a un 22,5% el 2025.

Creixement de la producció de música en català

El principal argument que esgrimeix el CAC en el seu acord del 27 de novembre, on posa data de caducitat a les minoracions concedides a les emissores, és “el creixement de la producció de música cantada en català, professionalitzada i diversificada en estils i gèneres” els darrers anys. Segons el text, el volum i diversitat de música en català ha arribat a uns nivells que “han de garantir” a partir de 2026 el compliment, ara sí, del que estableix la llei de Política Lingüística de 1998 en aquesta matèria.

En aquest sentit, l’Anuari de la Música 2024, editat pel Grup Enderrock i l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya, reflectia com el nombre de cançons en català publicades entre 2004 i 2023 s’ha duplicat (de 4.250 a 8.401), i en concret les de gènere pop-rock i música urbana s’han multiplicat per tres (de 1.913 a 5.936).

 


Com també reflecteix l’Anuari, aquest auge ha contribuït d’alguna manera a un augment dels minuts de música en català a les ràdios musicals (en aquest cas, la suma de les privades més iCat FM), tot i que tímid. En conjunt ha augmentat un 1,8% la seva presència en minuts els darrers sis anys però encara no arriba ni al 8% de mitjana l’any 2023 -menys de la meitat del que hauria de ser per llei- i només representa el 10% de totes les cançons que s’escolten (el 2018 era només el 6,3% de les cançons).

200 milions de pèrdues, segons ‘Enderrock’

Segons les estimacions del mateix anuari, la no aplicació de la quota de música en català a les ràdios establerta fa 25 anys, ha provocat que els autors, intèrprets i discogràfiques que editen en català hagin deixat de percebre més de 200 milions d’euros en concepte de drets de comunicació pública.

Subvencions estructurals per emetre en català o aranès

Entre les emissores privades que han anat pactant minoracions de la seva quota de música en català, n’hi ha diverses que han rebut en una o més ocasions una de les subvencions públiques per emetre en català. En concret, la subvenció “estructural” per prestar serveis de ràdio en llengua catalana o aranesa, un ajut que té per objectiu “consolidar la programació radiofònica en aquestes llengües i així contribuir a la vertebració d'un espai català de comunicació (...)”.

Les bases d’aquest ajut estableixen, d’acord amb el que preveu la llei de Política Lingüística, que les emissores han d’incloure en la programació de música cantada un 25%, “com a mínim”, de cançons interpretades en llengua catalana o aranesa. Així doncs les subvencions s’han concedit al marge del compliment estricte d’aquest punt, però coincidint amb les adaptacions específiques de reducció de la quota de música en català que el CAC ha anat atorgant a les mateixes emissores.

Hi ha cinc ràdios que han rebut la subvenció els últims anys, tant el 2022 com el 2023. Són RAC 105 i Ràdio Flaixbac (actualment emeten un 12% de música en català, l’any vinent un 18,5%); Flaix FM (actualment emet un 2% i l’any vinent un 13,5%); i Ràdio Ripoll i Ràdio Valls-Hit 103 (actualment emeten un 20%, l’any vinent un 22,5%). Els imports d’aquesta subvenció oscil·laven l’any 2023 entre els 71.511 euros -la més elevada- i els 27.957 euros.

El darrer acord del CAC sobre el futur del català a les ràdios –igual com els altres acords previs d’adaptació de les quotes a cada ràdio– és una instrucció amb rang de reglament desenvolupador de la llei de política lingüística, és a dir, de compliment obligat. En aquest sentit, el CAC té potestat inspectora i sancionadora en el cas d’incompliment del que disposen aquestes instruccions, d’acord amb el règim de sancions previstes per la llei, tal i com han recordat des de l’ens a l’ACN.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local