Guillem Solé, cantant de Buhos. ACN
ACN |
Calafell
09-01-2025 10:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Després de dues dècades a peu del canó Buhos ha publicat aquest mes de gener 'Sempre dempeus' (Halley Records), el seu setè àlbum d'estudi. El nou treball, que s'ha cuinat a foc lent, combina cançons festives amb d'altres de més pausades que tenen com a objectiu reivindicar que la formació està més viva que mai. En una entrevista a l'ACN el seu cantant Guillem Solé, explica que passats vint anys l'única cosa que no ha canviat és la seva "vocació per fer música" i que això els permet encarar cada etapa amb molta il·lusió. De fet, recorda que en tot aquest temps no han parat mai, motivats sempre per la bona resposta del públic. "A vegades és cansat, però som uns afortunats i si no tinguéssim concerts els trobaríem molt a faltar", reconeix.
El disc conté un total de nou cançons, diverses de les quals s'han anat avançant progressivament i algunes també s'han tocat en concerts. Segons Solé és un treball en el qual "s'han deixat la pell" i que ara toca portar íntegrament als escenaris. El procés de creació de l'àlbum, però ha estat progressiu, ja que el cantant afirma que sempre escriu cançons, així que no es tracta d'una feina que s'hagi fet d'un dia per l'altre.
"Escric versos gairebé cada dia i després els poso en comú amb la gent del meu entorn", insisteix, "no tenim pressa i tampoc parem mai de compondre, per això treure un disc és una cosa anecdòtica perquè ens agrada poder gaudir de cada peça i donar-li l'atenció que mereix abans de continuar amb la següent".
'Sempre dempeus' és el tema que obre el treball i també dona títol a l'àlbum, remetent als Buhos més reivindicatius. Amb un estil electrònic i festiu encomana el sentiment col·lectiu de pertinença a la terra catalana que el grup ha defensat des dels seus inicis, però també es converteix en tot una declaració d'intencions en l'àmbit musical. "No totes les cançons han de ser polítiques, però quan un escriu no pot evitar parlar de coses que li preocupen o que voldrien que fossin millors", admet Solé.
De fet, el vocal opina que en l'actualitat bona part dels grups han perdut la faceta més reivindicativa i considera que pot ser, en part, perquè s'ha volgut trencar amb el que hi havia abans. "Penso que els artistes d'ara tenen coses que els preocupen, però trobo que no es fa tanta cançó d'aquest tipus, encara que jo sempre l'he feta i no deixaré de fer-la perquè ara no estigui de moda", conclou.
Una faceta més reflexiva
Més enllà de les cançons més enèrgiques en aquest treball Buhos també opta per mostrar una nova cara més reflexiva i pausada, que Solé relaciona directament amb l'edat i els canvis que acompanyen cada persona durant la seva vida. És el cas de 'Diumenges', 'Milers d'espurnes' o 'Amb tu', aquesta darrera cantada per Solé amb la col·laboració dels seus dos fills. "En vint anys ha canviat tot: les nostres passions, les nostres aficions... però allò que no ha canviat és l'actitud que tenim envers la música", ha assegurat.
"És un disc de cançons que també miren cap a dins perquè ja tens una edat, el fet de tenir fills et fa ser més tranquil i no estàs per tanta festa com abans. És una cosa normal i natural que ha sortit així, però igualment el directe serà molt festiu", promet. Un tret que es denota en altres temes que també formen part del treball com 'Actitud', una cançó que beu directament de l'essència dels grans hits del grup i que compta amb la col·laboració de Fraktal i Albert Neve; o 'Today is the day', on la influencer sitgetana Mar Lucas canta per primera vegada en català.
Bon moment per la música en català
Solé també ressalta el bon moment de la música en català, que actualment es troba en una època d'allò més dolça. "És inqüestionable la bona salut dels gèneres, però també el fet que grups que no tenen res a veure entre ells omplin espais molt grans", insisteix, "hi ha molta gent que té ganes d'escoltar música en català i segurament també és la millor eina per mantenir la nostra llengua viva".
Finalment, pel que fa als plans de futur, Solé afirma que de moment la resposta del públic és d'allò més bona i que això els anima a continuar tocant. "El 2019 va ser el primer any que vaig pensar: potser podríem parar, però no ho hem fet mai", explica, "acabem fent un estiu més, i un altre, i hi ha setmanes que ens queixem, però a la que passa una setmana sense concert, ja esperem el següent amb ganes".
La presentació del disc 'Sempre dempeus' començarà d'aquí a uns mesos i passarà per la sala Mirona de Salt (Gironès) el 14 de març, per la sala Razzmatazz de Barcelona el 15 i 16 de març, per Madrid l'11 d'abril i també per València el 9 de maig.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!