El Museu Deu celebrarà enguany el seu 30è aniversari reivindicant la seva important col·lecció d’art català dels segles XIX i XX. Ajuntament del Vendr
Redacció |
El Vendrell
14-01-2025 20:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El Museu Deu va obrir les seves portes el 29 d’abril de l’any 1995; per tant, aquest 2025 l’equipament cultural compleix 30 anys. Com ha recordat avui la regidora de Cultura, Silvia Vaquero, “durant tots aquests anys el museu ha treballat per convertir-se en un espai d'aprenentatge i d’intercanvi de coneixements, així com un centre obert i comunitari, punt de trobada pels vendrellencs i vendrellenques”.
Al llarg d’aquest any 2025, el Museu Deu celebrarà l’efemèride amb diversos actes, tots ells pensats per seguir fomentant la seva estreta vinculació amb la vida social i cultural del Vendrell. La regidora de Cultura ha avançat que serà un any també que servirà per recordar totes aquelles persones que han format part de la història del Museu, començant pel donant, el senyor Antoni Deu Font, i també per seguir treballant per la cohesió social des de l’equipament, i enfortint les col·laboracions amb altres museus catalans.
De la seva banda, la directora del Museu Deu, Núria Payán, ha avançat que un dels principals objectius d’aquest any -i que s’inscriu també en les línies del Pla estratègic del Museu pels propers 10 anys- és la promoció de la seva important col·lecció d’art català del segle XIX i XX, un dels punts forts de la seva museografia.
Per aquest motiu, la celebració del 30è aniversari pivotarà el voltant de dues grans exposicions temporals. La primera d’elles arribarà al mes de març, ja que també es vol vincular al mes marcat pels actes al voltant del Dia Internacional de les Dones. En concret, el Museu posarà en valor una de les dues úniques dones de les quals té obra la seva col·lecció: Luisa Granero. Nascuda a Barcelona l'any 1924, Luisa Granero forma part de la història de la universitat del país en esdevenir la primera catedràtica d'Escultura de l'Estat l’any 1964 i és considerada la primera escultora catalana professional. La mostra temporal que acollirà al març la Sala soterrani del Museu Deu presentarà al públic obra de Granero que té en reserva, així com peces de col·leccionistes particulars.
L’altra gran exposició temporal del 2025 serà al mes d’octubre i estarà dedicada a promocionar l’art vendrellenc, en concret, la figura i obra del pintor Joaquim Urgell Carcas. Una exposició que s’organitzarà conjuntament amb la Sala Portal del Pardo i que difondrà qui va ser aquest pintor de mitjans del segle XX, un vendrellenc que va triomfar amb la seva obra molt especialment a Madrid. La mostra també farà èmfasi en l’especial vinculació d’Urgell amb el que va ser un emblemàtic espai de trobada d’artistes vendrellencs: el restaurant Pi de la Rambla, així com l’amistat amb el seu propietari, que havia estat mecenes de molts artistes que hi anaven.
A banda de xerrades, maridatges, dansa i música, entre altres, el 30è aniversari del Museu també comptarà amb la tradicional exposició “I tu què pintes?” Un any més, el Museu Deu es desplaçarà a les escoles del Vendrell per tal d’explicar artistes com ara Klee, Picasso, Kandinsky, Van Gogh, Sunyer, Villà… artistes que seran el punt de partida de reflexions i treballs que es podran veure al mes de juny a la sala d’exposicions temporals del Museu Deu.
El Museu Deu
El Museu Deu s’ubica a l’antiga casa senyorívola de la família Palau Rabassó, construïda a finals del segle XIX a la plaça Nova, i de la qual encara es conserven alguns elements originals com la façana o el templet de la part superior.
Es tracta d’un dels museus d’art més destacats de Catalunya, que conserva i difon el fons patrimonial d’Antoni Deu Font, antic notari del Vendrell. En la col·lecció no pot buscar-se ni una unitat temàtica ni tampoc cronològica, ja que es defineix per la seva diversitat, tot entroncant amb la tradició dels grans col·leccionistes catalans com Víctor Balaguer, Eduard Toda o el mateix Frederic Marés.
De les talles religioses a l’escultura actual, de la pintura i el dibuix a les catifes orientals, de les bacines i morters al conjunt de mobles d’època, o del vidre modernista a la ceràmica contemporània, formen un conjunt que, malgrat les dificultats que representa la seva instal·lació museística, no s’ha volgut trencar a fi que el visitant pugui entendre l’anhel i els sentiments del col·leccionista.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!