Vilanova i la Geltrú espera una participació de més de 250 cavalls als Tres Tombs d'aquest divendres. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
15-01-2025 15:56
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Vilanova i la Geltrú celebra el 17 de gener la Festa Major d'Hivern, en honor al patró de la ciutat Sant Antoni Abat. Una celebració que té com a acte més emblemàtic els tradicionals Tres Tombs, declarats com a patrimoni festiu de Catalunya.
Aquesta tradició, nascuda d'una creença, d'una necessitat de cercar una diada especial en consideració a un desenvolupament important gràcies al treball dels cavalls, matxos i ases, ha esdevingut una jornada lúdica i festiva, organitzada per l'Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú. En el ritual ancestral, es donaven tres voltes a una gran foguera de ramatge verd, després, es feia la volta a l'església i, actualment, es fan tres voltes per al centre de la ciutat. Es tracta d'una jornada d'exhibició etnogràfica de l'univers traginer que, per la qualitat, quantitat i diversitat dels participants, s'ha convertit en una de les més importants del nostre país.
Enguany es preveu una participació de més de 250 cavalls, entre els muntats i els enganxats a carros i carruatges. Els actes comencen a les 8 del matí amb l'esmorzar d'escalfament dels participants a la Masia en Frederic, seu de l'organització. A les 10 del matí es farà l'Arriada de la bandera i anada a ofici, amb l'equip portant d'aquest any.
Un cop finalitzi l'ofici a l'església arxiprestal de Sant Antoni Abat es farà la benedicció dels animals més petits, i a les 12 h, començarà la benedicció de cavalleries, carros i carruatges iniciant els Tres Tombs 2025, amb el següent recorregut: carrer de la Bomba, carrer de l'Aigua, carrer de Menéndez y Pelayo, avinguda de Francesc Macià, avinguda de Josep Coroleu, avinguda de Cubelles, carrer Havana, rambla Principal i plaça de les Neus.
La celebració comença una setmana abans amb el trasllat de la bandera per ser entregada al banderer escollit. La lectura del pregó, concerts, el gran ball, exposicions i el llançament dels dotze morterets són activitats que acompanyen, en els dies previs, la diada de Sant Antoni Abat, completant un programa farcit d'actes perquè tothom en pugui gaudir.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!