La biblioteca Joan Oliva engega el Projecte Mots. Una acció per recuperar paraules i expressions locals en desús. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
23-01-2025 08:53
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
La biblioteca Municipal Joan Oliva engega aquest pròxim mes de febrer el Projecte Mots. Una iniciativa emmarcada dins el programa “Parcs i biblioteques,... naturalment” del Servei d'Espais Naturals i Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. El projecte Mots té com a objectiu vehicular la memòria històrica, l'art i la natura, a partir d'una acció artística comunitària per tal de recuperar i retornar a l'espai públic en format de grafit o un altre tipus de manifestació artística, paraules i expressions locals més genuïnes que ja no s'utilitzen, relacionades amb el seu entorn natural (el món mariner, el món rural, els animals...)
A banda de promoure la recerca, la preservació i difusió de paraules com a patrimoni immaterial transmissor de valors vivencials i de coneixement d'un entorn natural de referència, el Projecte Mots també promou la biblioteca pública com espai de creació, trobada i cohesió social, fomenta la consciència ecològica i de sensibilització mediambiental, i la projecció de la idea de creativitat com a bé comú.
Per tal de dur a terme la tria de paraules i la intervenció artística, la biblioteca Joan Oliva ja ha començat a fer un llistat, a partir de les aportacions fetes per persones coneixedores del vocabulari local, com ara historiadors o lingüistes, pagesos, pescadors, gent gran, així com associacions i entitats vinculades al municipi.
Per tal de posar en comú aquestes paraules, i altres que puguin sorgir, el dia 5 de febrer a les 18 h es farà una trobada amb el grup de treball, on s'escolliran 10 paraules. A la trobada també hi podran participar els usuaris de la biblioteca que ho demanin (aforament limitat a 15 persones) Algunes de les paraules recollides fins al moment són: margalló, fesolet, serp de ferradura, fondo, trajo, sàssola, bolerany, grop, molassa, pixarot... i expressions marineres com: tenir el peix a la nansa, bolles i peix blau.
Un cop triades les paraules es planificarà la intervenció artística, que es durà a terme el 15 de febrer a les 12h a la biblioteca Joan Oliva. S'ha escollit una paret de la segona planta, on hi ha la sala d'adults, i en la qual hi ha el fons especial del centre de documentació del Parc del Garraf.
L'acció artística serà en format grafit, i anirà a càrrec del col·lectiu d'artistes Riudebitlles Territori d'Art (RTd'A), experts en aquests tipus de projectes. A més, i per tal de donar a conèixer la riquesa lingüística del nostre territori, i que la intervenció artística arribi més lluny, la biblioteca té previst fer altres accions de difusió, entre les quals hi ha un col·leccionable de punts de llibre amb les paraules treballades o xerrades per parlar de l'origen i ús de les expressions i mots triats en aquest projecte.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!