Vilanova i la Geltrú commemora els 750 anys de la Carta Pobla amb una conferència i una exposició itinerant. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
04-02-2025 08:36
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Vilanova i la Geltrú continua amb els actes de commemoració dels 750 anys de la Carta Pobla, que marca la fundació de la ciutat, amb l'exposició itinerant "Vila Nova 1274: una llegenda d'emancipació" i la conferència "Reivindicació i rescat d'alguns topònims penedesencs i del seu entorn", a càrrec de Dolors Bramon i Planas.
La conferència tindrà lloc aquest divendres, 7 de febrer, a les 18:30, a la sala d'actes de la UPC, en el marc de l'Aula d'Extensió Universitària de la Gent Gran. Dolors Bramon és una reconeguda experta en l'Islam i doctora en filologia semítica. Durant la seva xerrada, tractarà sobre l'error generalitzat que han fet diversos estudiosos en confondre el topònim Tam.h amb el castell de Tamarit, i com aquesta errònia identificació ha distorsionat altres noms de llocs.
L'exposició itinerant "Vila Nova 1274: una llegenda d'emancipació" fa un recorregut per diversos espais de la ciutat. Del 3 al 17 de febrer serà al centre cívic Mar, de l'1 al 15 de març al centre cívic TOC, del 17 al 31 al centre cívic Molí de Vent, del 2 al 16 d'abril al centre cívic Sant Joan, del 6 al 26 de maig al centre cívic La Geltrú, i del 17 al 29 de juny al Museu Romàntic Can Papiol. Del 11 al 31 de juliol la mostra serà a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, on també s'exposarà l'original de la Carta Pobla.
L'exposició contextualitza de forma didàctica l'època històrica, la llegenda d'emancipació i el naixement de la població, basada en la lluita contra els drets senyorials i els anomenats "mals usos".
El 2024 es commemora el 750è aniversari de la concessió de la Carta Pobla a la Vila Nova per part del rei Jaume I. Es tracta d'un document reial datat del 1274, que va suposar el primer reconeixement administratiu de l'assentament que feia uns anys creixia fora de les muralles de la Geltrú. Aquest text es considera la gènesi del municipi que més tard acabaria essent Vilanova i la Geltrú.
Per tal de donar a conèixer aquest llegat, l'Ajuntament ha promogut un extens programa d'actes amb els vilanovins Sixte Moral i Bienve Moya com a comissaris. Les activitats, que s'estenen a diferents espais de la ciutat per tal de poder fer arribar a tothom el coneixement sobre la nostra identitat, van començar amb l'estrena del documental "Vila Nova 1274", produït per Canal Blau Televisió, i van continuar amb l'exposició i les rutes guiades a peu seguint el Camí Ral, i el cicle "Xerrades sobre el fet històric i la llegenda de la Carta Pobla".
Per a la confecció del programa d'actes s'ha comptat amb la implicació de l'Arxiu Comarcal del Garraf, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, l'Aula d'Extensió Universitària, a més d'entitats i persones especialitzades.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!