Detectors de metalls comissats a l'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Vilafranca del Penedès
16-02-2025 22:51
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El Cos d’Agents Rurals, del Departament d’Interior i Seguretat Pública, ha realitzat l’any 2024 prop de trenta inspeccions per ús il·lícit de detectors de metalls per trobar restes arqueològiques o d’interès històric. Aquestes restes tenen consideració de domini públic i ningú pot apropiar-se-les.
Una de les competències del Cos d’Agents Rurals és la protecció del patrimoni cultural (gestionat pel Departament de Cultura) que es troba al medi natural, raó per la qual realitzen inspeccions de les activitats relacionades amb l’ús dels aparells detectors de metalls al medi natural per prevenir danys en contextos arqueològics i la pèrdua d’aquestes restes.
Des del Cos d’Agents Rurals s’ha detectat que l’ús recreatiu dels aparells detectors de metalls al medi natural s’ha anat consolidant. Es tracta d’una eina molt emprada pels arqueofurtius (persones que es lucren de trobar restes arqueològiques o d’interès històric amb aquests aparells).
Es tracta de furtius perquè realitzen una activitat il·legal si no disposen d’autorització administrativa quan pretenen localitzar objectes arqueològics o d’interès històric, ja sigui en un jaciment arqueològic inventariat o en un terreny sense cap protecció, independentment que la titularitat de l’indret sigui privada o pública.
Territorialment, aquestes inspeccions s’han distribuït de la següent manera: un 32% a les comarques de Lleida, un 25% a les de Barcelona, un 18% i un 14% a les de la Catalunya Central i Girona, respectivament, un 7% a Tarragona i un 4% a Terres de l’Ebre.
El 61% de les inspeccions es van realitzar en llocs no inventariats com a jaciments arqueològics, mentre que el 39% restant es va realitzar en un jaciment arqueològic inventariat o en un radi de 150 metres del jaciment.
Les conseqüències de les inspeccions realitzades han estat l’obertura de diligències penals (amb el comís dels aparells i els objectes localitzats), la incoació d’expedients sancionadors administratius o el recordatori de la normativa que afecta l’activitat esmentada, en coordinació amb el Departament de Cultura
Conseqüències penals
El mes de setembre de l’any passat, a la comarca de l’Urgell, els Agents Rurals van denunciar una persona que s’havia apropiat d’abundant material arqueològic, concretament, els agents van intervenir un total de 1793 projectils de tipus Minié (sumant un total de 60 quilograms), els quals conformaven un dipòsit de munició de la 3a Guerra Carlina (1872-1876).
Comís de projectils a l'Urgell
Per una altra banda, també dos jaciments arqueològics emblemàtics van ser objecte de l’activitat arqueofurtiva: La Torre del Moro a Gandesa (Terra Alta) i el Tossal de la Pleta a Belianes (l’Urgell). Ambdós casos van comportar la obertura de diligències penals.
Llei 9/93 de Patrimoni Cultural Català
La llei de patrimoni cultural català estableix que, davant la troballa o localització de restes arqueològiques o paleontològiques, bé en el marc d’una obra, treball agro-forestal o realitzant qualsevol altra activitat al medi natural, cal seguir unes pautes: donar avís a l’Administració en un termini màxim de 48 hores i no tocar ni extreure les restes, tant al medi terrestre com al subaquàtic.
El motiu és el risc d’alterar el context arqueològic, provocant la pèrdua d’informació que proporcionen els objectes arqueològics quan es recullen i s’estudien in situ, seguint la metodologia arqueològica realitzada per professionals, especialment quan aquests es poden relacionar entre sí i amb les estructures on es troben.
La tasca dels Agents Rurals
Els Agents Rurals exerceixen competències pel que fa a la protecció, la custòdia i la col·laboració per a la gestió del patrimoni cultural que es troba al medi natural. Una d’elles en el marc d’un conveni amb la Direcció General del Patrimoni Cultural, del Departament de Cultura, que suposa la documentació d’elements inèdits o actualització de la informació existent a les bases de dades del Servei d’Inventari del Patrimoni Cultural.
Des de l’any 2011, que va començar aquesta col·laboració, els Agents Rurals han localitzat i documentat més de 4 mil elements que conformen el patrimoni cultural català. Alguns d’aquests elements eren inèdits, d’altres se’n tenia una informació parcial o d’altres s’ha actualitzat la informació existent.
Crida a la conscienciació
Des del Cos d’Agents Rurals es fa una crida al respecte envers el medi natural i el patrimoni cultural que hi conté. I recorda que:
• La legislació prohibeix la recerca de restes arqueològiques o paleontològiques, llevat que es tracti d’una intervenció autoritzada.
• Si trobeu una resta arqueològica o paleontològica per atzar, ja sigui al medi natural o en el marc d’una obra, treball agrícola o forestal, cal donar avís a l’Administració.
• Si es pot evitar, no extraieu mai restes arqueològiques o paleontològiques del sòl, subsòl o fons marí; cal fotografiar-les, geoposicionar-les i donar avís al 112, Agents Rurals, al Departament de Cultura o al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) en el cas de restes localitzades al medi aquàtic.
- Agents Rurals
- Arqueologia
- Robatori
- Avinyonet del Penedès
- Castellet i la Gornal
- Castellví de la Marca
- El Pla del Penedès
- Font-rubí
- Gelida
- La Granada
- Les Cabanyes
- Mediona
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Pacs del Penedès
- Pontons
- Puigdàlber
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida i els Monjos
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vilafranca del Penedès
- Vilobí del Penedès
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!