L’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet rep l’escola de Loatzo (País Basc). Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
27-03-2025 08:29
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
El cap de setmana passat, Vilafranca del Penedès va acollir els actes centrals de l’intercanvi entre l’Escola de Música de Loatzo, del País Basc, i l’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet. Aquest és el quart any consecutiu d’aquesta iniciativa, que té com a objectiu fomentar la convivència i l’intercanvi cultural a través de la música.
La trobada es va iniciar dijous amb una càlida rebuda per part de l’alumnat del taller de vent de l’escola vilafranquina, que va oferir un petit concert de benvinguda acompanyat de textos en català i basc. A continuació, els estudiants bascos van conèixer les seves famílies d’acollida, un aspecte fonamental de l’experiència que permet establir vincles personals i compartir inquietuds musicals.
El divendres, l’alumnat de Loatzo va ser rebut a l’Ajuntament de Vilafranca per l’alcalde, Francisco Romero, i la regidora d’Educació, Gemma Romeu, que els van encoratjar a gaudir de l’experiència. Després, els joves músics bascos van visitar quatre instituts de la vila, on van oferir mostres del seu repertori, combinant música moderna i tradicional basca amb danses participatives. Aquesta activitat va posar de manifest la música com una eina per millorar les habilitats comunicatives i socials.
A la tarda, després de visitar la Casa de la Festa Major i Cal Figarot, es van realitzar els assajos conjunts a l’Escola Municipal de Música. La banda vilafranquina, els ministrers, el quartet de corda, les flautes travesseres i els clarinets van treballar amb les trikitixas, acordions, guitarres, violins i la banda de Loatzo per preparar la cercavila de dissabte i el concert final.
Dissabte al matí, els músics van recórrer els carrers del centre de Vilafranca amb una cercavila festiva. A la tarda, el concert previst a la plaça de Sant Joan es va traslladar a la nau de Cal Figarot a causa del risc de pluja. L’actuació va incloure un repertori variat amb peces de pop-rock i música tradicional basca, destacant la interpretació de Zorionak ACEM, una obra de Mikel Mate estrenada el 2018 pel 25è aniversari de l’Associació Catalana d’Escoles de Música. El concert va cloure amb dos tuttis finals de música tradicional basca, tancant l’acte amb Agurra, una dansa solemne i elegant que es balla com a mostra de respecte.
La jornada va finalitzar amb un sopar concert a la nau de Cal Figarot, on alumnat i professorat van celebrar l’èxit de l’intercanvi. Diumenge al matí va ser el moment dels comiats, amb la mirada posada en la segona part de l’intercanvi, quan l’alumnat de Vilafranca viatjarà a Loatzo el proper mes de novembre per continuar compartint experiències musicals i artístiques.
Aquest intercanvi reforça els lligams entre escoles de música i posa en valor la importància de la convivència i la col·laboració entre joves músics d’arreu.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!